Bu gun psikoterapi yaklaşımlarından birisi olan ve ayrıca felsefeside(felsefesi iki gruba ayrılmaktadır, bir grubu ateist, bir grubu ise dini yaklaşımları olan) olan Varoluşcu Psikoterapistlerin bir yaklaşımından bahsedeceğim.
Varoluşcu Psikoterapi acısından olum nedir?
Zor bir konu ama terk gercek ve değişmez şey olum....
Şimdi size 2 ayrı soru soracağım ancak cevap verirken ilk aklınıza gelen cevap dışında farklı cevaplar bulmaya calışarak daha derin duşunun. En az 1 dk. derinlemesine sabırla duşunun ve luften soruların cevabını duşunmeden yazının devamını okumayın. Hazırsanız soruyorum:
1. Soru: Nicin intahar(intihar) etmiyorsunuz?
...
Cevabınızı duyar gibiyim; sacma bir soru, niye intihar edeyim ki?, cocuklarım icin, daha yapacak cok şeyim var, manyak mıyım?, iyi fikir, sevgilim icin, eşim icin, gunah, inanclarıma aykırı v.s., v.s...,
2. Soru: Nicin yaşıyorsunuz?
...
Yine cevaplarınızı duyar gibiyim; daha yapacaklarım var., cocuklarım icin, cok sacma bir soru, olmediğim icin yaşıyorum, eşim icin, sevgilim icin, Allah'ın takdiri, bende bilmiyorum, sana ne, acayip bir soru, daha once hic duşunmemiştim v.s., v.s.
Evet kimine zor gelen, kiminin cok sacma bulduğu, kimini ise bir anda şoka uğratabilen iki soru. Verilen cevaplar aslında birer bahanedir ve altında farkında olmadığımız Olum Korkusunun yarattığı Anksiyete yatmaktadır. Olum tek gercektir ve kacınılmazdır, doğmak olecek olmak demektir. Bu gercek ve olumun bilinmezliği bilincdışımızda bir anksiyeteye neden olur. Bu anksiyeteyi hafifletmek icin gerceğin bize hic uğramayacağını duşunmek isteriz. Oleceğimizi kabul etmek istemeyiz, olum gerceği ile karşılaşana kadar kim ben mi oleceğim, ben mi hasta olacağım, bu olumler bana uğramaz gibi davranırız. Cenaze evine gittiğimizde bile bu kaygıyı hafifletmek icin espiriler yapmaya başlarız.
Oysa diğerleri gibi bizde oleceğiz ve bu yaşam son bulacak. Bilinmeyen ne zaman ve nasıl oleceğimizdir. Dun yok oldu ve gelecek belli değil ancak sadece şu an var. Bu nedenle yaşamımızın her bir saniyesi inanılmaz kıymetlidir ve kendimiz icin yaşanmalıdır. Boşa harcanacak vaktimiz yok, oleceğiz, hayatımızı israf etme luksumuz yok, peşinden koştuğumuz şeyler ne kadar gercekci ve kendimize yarar sağlıyor, başkaları icin mi yaşıyoruz, yoksa kendimiz icin mi? Başkaları bizi sevsin ya da beğensin diyemi yaşıyoruz, yoksa kendi gercek mutluluğumuz icin mi yaşıyoruz?
Evet Oleceksin, kaybedecek 1 saniyen bile yok, bunu kabul et ve kendi mutluluğun, gercek amacların icin yaşa, bahaneleri, sahtelikleri bırak ve sadece kendin icin kendin ol.
[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Varoluşculuk ve olum
Sağlık0 Mesaj
●45 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Varoluşculuk ve olum