Son donemlerde kanser araştırmalarının yoğunlaştığı iki alan olan CRISPR ve bağışıklık hucresi duzenlemesi, bu calışma ile birlikte bir araya getirilmiş oldu. Yeni yontem, kanserin pencesindeki 16 kişi uzerinde denendi.
Kanser tedavisinde bağışıklık hucrelerinden ozel kuvvetler

Kanser tedavisi icin sihirli bir hap hicbir zaman bulunmayacak, zira herkesin kanseri ayrı bir vaka olarak ele alınıyor. Herkesin genetik yapısı farklı ve genetik mutasyonlar kansere yol acıyor. Haliyle her seferinde farklı bir proteinin hedef alınması gerekiyor.
Yeni araştırma da tam olarak bunu hedefliyor. Hastanın kendi T hucreleri, mutasyona neden olan proteinleri tanıyıp ortadan kaldıracak şekilde yeniden tasarlanıyor. Sonrasında da bu T hucreleri ordusu, vucudun geri kalanına salınıyor. Araştırmacılar bunu sağlamak icin hastalardan kan orneği ve biyopsi ile elde edilmiş bir tumor parcası aldı. Daha sonra da tumorlu dokularda bulunup, kanda bulunmayan proteinler ayrıştırıldı. Ardından da T hucreleri, bu proteinleri de tespit edip yok edecek şekilde ozelleştirildi. Hastalara ozelleştirilmiş T hucreleri nakledildi.
16 katılımcıdan 5 ’inda hastalık stabil hale gelirken, yalnızca 2 ’sinde yan etkiler goruldu. Genel olarak tedavinin etkileri kısıtlı olmuş olsa da, deney icin kısıtlı miktarda T hucresi kullanıldığı belirtildi. Ozelleştirilmiş hucrelerin kanserli yapılara odaklandığı gozlemlendi. Bu da araştırmacıların teorilerini doğruluyor.
Normalde ozelleştirilmiş T hucreleri katı tumorlerde ciddi sorunlarla karşılaşıyordu. Yeni araştırma ile birlikte bu hucrelerin, tumorler ile nasıl başa cıkabileceği ve nasıl daha etkili olabileceği de keşfedilmiş oldu. Pennyslvania Universitesi'nden Joseph Fraietta ve ekibinin geliştirdikleri yontemi acıkladığı makale Nature'da yayımlandı.