Samsun'un Ladik ilcesinde yaşayan 50 yaşındaki evli ve 4 cocuk annesi Gulhanım Surekli, bahcesinde yetişen meyveleri değerlendirmek isterken, Kovid-19 surecinde insanların doğal urunlere yoneldiğini gorunce sirke yapmaya karar verdi. Sirke yapımı konusunda internet uzerinden de araştırma yapan Surekli, once bahcesinde bulunan meyveleri kullanarak doğal yontemlerle sirke yapımına başladı. Kısa surede urun ceşidini artıran Surekli, 30 ceşit meyve ve sebzeden yaptığı sirkeyi cevresinde talep edenlere ve sosyal medya aracılığıyla satıyor. Yaşadığı evin alt katını sirke uretimi icin kullanan Surekli, bu işe bahcesinde yere dokulen meyveleri nasıl değerlendirebileceği duşuncesiyle başladığını soyledi. Babasının pekmez yapabileceğini soylediğini ancak kendisinin sirkeyi denemek istediğini belirten Surekli, "Deneme yanılma yontemiyle yapmayı başardım. İnternetten araştırmalarım oldu, kızlarım da yardımcı oldu. Boylece sirke yapımını başardım." dedi. Bahcesindeki meyvelerin yanı sıra cevresinde doğal olarak yetişen meyvelerden de eşinin toplayıp getirdiğini anlatan Surekli, "Surekli ceşidi artırdım. Şu anda elimde 30 ceşit sirke bulunuyor. İsteğe gore de bunu ceşitlendirebiliyorum. Elma, alıc, uzum, armut, kiraz, muşmula, kaktus inciri, kızılcık, boğurtlen, kuşburnu, limon, zencefil, enginar, bal kabağı, erik, cam kozalağı, Trabzon hurması gibi bircok urunden sirke yapıyorum." dedi. El yapımı sirkede bakterilerin canlı olduğunu dile getiren Surekli, "İnsanlar da bunun farkına vardı. Ozellikle bağırsaklarımız icin cok yararlı bakteriler olduğunu icin talep ediliyor. Sirke yapmak kolay olduğu kadar sabır gerektiriyor. Doğallığı icin cam kavanozlarda kuruyorum. 16 derece sıcaklığın altına duşmemesi icin ozel yerde muhafaza ediyorum. Meyve tatsızsa bal veya pekmez de ekliyorum." ifadelerini kullandı. AA'nın haberine gore; sirkenin oluşumunun meyvesine gore 3 ila 6 ay arasında değiştiğine işaret eden Surekli, "Yaklaşık 3 yıldır doğal yontemlerle sirke yapıyorum. Gecen yıl 350 kilogram sirke sattım. Bu yıl ise 500 kilogram sirke kurdum." diye konuştu.