Yıllardır dunyada kullanılan, ulkemizde bazı yapılara yerleştirilen "sismik izolatorler" depremin yarattığı sarsıntıyı sonumleme ozelliğine sahip.
Betonarme perdelerin ve taşıyıcı kolonların altına yerleştirilen sismik izolatorler, deprem sırasında sağa ve sola doğru kayarak depremin etkisini azaltıyor.

Yuk altındaki izolator sistemi, ust katların hissedeceği sarsıntıyı %80'e kadar azaltabiliyor. Boylece binalarda hasar oluşmasının onune geciliyor.
Depremin yarattığı enerjiyi sonumleyerek binanın hasar gormesini engellemesinin yanı sıra mobilyaların ve armaturlerin duşmesi sebebiyle oluşabilecek tehlikeleri de minimuma indiriyor.
İzolatorler, kolonlara yerleştirilmeden once iki aşamada kontrol ediliyor.

Cok zorlu yuklemelere tabi tutulan prototiplerin; duşeyde 2.000 ton, yatayda 200 ton yukleme kapasitesi bulunuyor. İnce kaucuk tabakaların ve celik plakaların katmanlanmasıyla uretiliyorlar.
Kaucuk tabakalar sayesinde ozon, zararlı ultraviyole ışınlar, ceşitli kirleticiler, kimyasallar, pas ve neme karşı dayanıklılığı bulunuyor. Boylece zamanla oluşabilecek malzeme bozulmaları onlenmiş oluyor. 60 yıla kadar dayanabilme ozelliği de bulunuyor.
Turkiye'de 100 ve daha uzeri yataklı hastanelerde bu sistemin kullanılması 2013 yılından beri zorunludur.

Ustelik bu konuda dunyada tekiz. 1. ve 2. deprem bolgelerinde inşa edilen hastanelerin altında bu sismik izolasyonlar bulunuyor.

Maliyetine gelecek olursak... Cok katlı binalar icin neredeyse %5 -%10 arasında değişiyor. Kullanılan izolator sayısına, boyutuna ve ceşitli parametrelere gore farklılık gosterebiliyor.
Kaynaklar: Deprem İzolasyon, Teknolojik İzolator Sistemleri