e-Devletten ikametgah değiştirme işlemini bilgisayarınızdan, akıllı telefonunuzdan ya da sistemin mobil uygulaması uzerinden gercekleştirebilirsiniz. Oldukca basit bir işlemdir ancak bazen adres ile ilgili bazı sorunlar cıkabilir ve bu durumda gerekli belgelerle nufus mudurluklerine gitmeniz gerekebilir. Tabi her zaman değil. Gelin e-Devletten ikametgah değiştirme nasıl yapılır yakından bakalım ve karşılaşabileceğiniz sorunların cozumunu gorelim.
e-Devletten ikametgah değiştirme nasıl yapılır? Adım #1: Buradaki bağlantı uzerinden e-Devlet internet sitesini acın. Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın. Adım #3: Arama cubuğuna adres değişikliği bildirimi yazın ve aratın. Adım #4: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi seceneğine tıklayarak ilgili sayfayı acın. Adım #5: Adres değişikliği bildirimini kimin icin yapacağınızı secin. Adım #6: Taşınma tarihini yazın. Adım #7: Adres değişikliği yapacağınız kişinin kimlik bilgilerini girin. Adım #8: Yeni ikametgah adresinizin detaylarını girin. Adım #9: Bildirim yonteminizi secin. Adım #10: İşlemi onaylayın.

Adım #1: e-Devlet internet sitesini acın: e-Devlet uzerinden ikametgah değiştirme işlemi icin ilk olarak sistemin internet sitesini acmalısınız. Bu işlemi masaustu internet tarayıcınız ya da mobil internet tarayıcınız uzerinden acacağınız e-Devlet internet sitesi uzerinden yapabileceğiniz gibi iOS ya da Android cihazlarınıza indirerek kullanabileceğiniz e-Devlet mobil uygulaması uzerinden de gercekleştirebilirsiniz.
Adım #2: e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın: e-Devlet internet sitesini actıktan sonra hesap bilgilerinizle giriş yapmanız gerekiyor. e-Devlet hesabınız yoksa bu işlemi gercekleştiremezsiniz. Eğer daha once e-Devlet şifrenizi almadıysanız buradaki yazımızı incelerek konu hakkındaki detayları oğrenebilirsiniz.

Adım #3: Arama cubuğuna adres değişikliği bildirimi yazın ve aratın: e-Devlet internet sitesini acıp hesap bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra e-Devletten ikametgah değiştirme işlemini gercekleştireceğiniz sayfaya kolayca ulaşmak icin arama cubuğuna “adres değişikliği bildirimi” yazarak aratmalısınız.
Adım #4: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi seceneğine tıklayarak ilgili sayfayı acın: e-Devlet arama cubuğuna “adres değişikliği bildirimi” yazarak arattıktan sonra karşınıza anahtar kelimelerle ilgili sonuclar cıkacak. e-Devletten ikametgah değiştirme işlemini surdurmek icin ilk sonuc olan Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi seceneğine tıklamanız gerekiyor.

Adım #5: Adres değişikliği bildirimini kimin icin yapacağınızı secin: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi sayfasını actığınız zaman karşınıza iki secenek cıkacak; ‘Sadece kendim icin adres bildiriminde bulunacağım. ’ ve ‘Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri icin adres bildiriminde bulunacağım. ’ Bu seceneklerden size en uygun olanı tercih ederek işlemi surdurun.
Adım #6: Taşınma tarihini yazın: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi sayfasında karşınıza cıkan diğer bir bilgi girme bolumu de taşınma tarihi olacaktır. Aralarına / işareti koyarak gun, ay, yıl şeklinde taşınma tarihinizi girebilir ya da takvim uzerinden taşınma tarihini secebilirsiniz.

Adım #7: Adres değişikliği yapacağınız kişinin kimlik bilgilerini girin: Bu adımı herkes uygulamak zorunda değil. Eğer ‘Sadece kendim icin adres bildiriminde bulunacağım. ’ seceneğini tercih ettiyseniz direkt olarak diğer adıma gecebilirsiniz ama ‘Kendim ve aynı konutu paylaştığım aile fertleri icin adres bildiriminde bulunacağım. ’ seceneğini tercih ettiyseniz bu adımda sizinle birlikte adres değişikliğini bildireceğiniz kişinin kimlik bilgilerini paylaşmanız gerekiyor.
Adım #8: Yeni ikametgah adresinizin detaylarını girin: e-Devletten ikametgah değiştirme işleminin en onemli adımı burası. Cunku bu adımda gireceğiniz bilgiler artık sizin yeni ikametgah adresiniz olacak. Acele etmeden il, ilce, semt, bina bilgilerini en doğru şekilde girdiğinizden emin olarak işlemi surdurun.

Adım #9: Bildirim yonteminizi secin: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi sayfasında yeni ikametgah adresinizi butun detaylarıyla girdikten sonra sizden bir bildirim yontemi secmeniz istenecek. Bu bildirimi elektronik imza, mobil imza ya da SMS onayı ile gercekleştirebilirsiniz.
Adım #10: İşlemi onaylayın: Nufus ve Vatandaşlık İşleri Genel Mudurluğu Adres Değişikliği Bildirimi sayfası uzerinden tum bilgilerinizi eksiksiz olarak girip bildirim yontemini sectikten sonra yeni bilgilerinizi kontrol etmeniz istenecek. Bilgilerin doğruluğundan emin olduktan sonra onaylayarak e-Devletten ikametgah değiştirme işlemini tamamlamış olacaksınız.

‘e-Devlet ikametgah değiştirme girilen kimlik bilgileri uyuşmamaktadır ’ sorunu: e-Devletten ikametgah değiştirme işlemi sırasında ‘e-Devlet ikametgah değiştirme girilen kimlik bilgileri uyuşmamaktadır. ’ şeklinde bi hata uyarısı alıyorsanız Kimlik Bilgilerim sayfasındaki Bilgilerimi Yenile seceneği uzerinden kimlik bilgilerinizi guncelleyebilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa en yakın nufus mudurluğune gittikten sonra soz konusu sorunun nedenini oğrenerek cozum icin yonlendirilebilirsiniz.
e-Devletten ikametgah değiştirme işlemi hakkında bilmeniz gerekenler: 5490 sayılı Nufus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikler ile birlikte artık adres değişikliği bildirimi icin muhtarlıktan herhangi bir belge almanıza ya da nufus mudurluklerine bizzat gitmenize gerek yok. Ancak e-Devletten ikametgah değiştirme işlemi sırasında bazı sorunlarla karşılaşmanız hala mumkun.
Adres değişikliği bildirimini kanuni olarak 20 gun icinde yapmanız gerekiyor. 20 gun icinde bildirilmeyen adres değişikliklerinde para cezası alabilirsiniz. e-Devletten ikametgah değiştirme işlemi sırasında yeni adresinizde kayıtlı kişiler olduğunu gorebilirsiniz. Bu durumu cozmek icin elektrik, doğalgaz, su faturası gibi orada yaşadığınızı gosteren belgelerle nufus mudurluklerine başvurmanız gerekebilir.
Benzer bir sorunu aynı adrese birden cok kişi kaydederken de yaşayabilirsiniz. Boyle bir durumda da yine adresi teyit eden bir fatura ve o kişi ile birlikte nufus mudurluklerine gitmeniz gerekebilir. Her zaman olmasa da cozumsuz kalınan durumlarda apartman yoneticisinden, bina sorumlusundan ya da muhtardan bir teyit belgesi almanız gerekebilir. Ancak bu standart bir prosedur değildir.
Online olarak adres değişikliği bildirimi yapabileceğiniz e-Devletten ikametgah değiştirme nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak bu işlemin nasıl yapılacağını adım adım anlattık. e-Devletten ikametgah değiştirme işlemi sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız en yakın nufus mudurluğune giderek konu hakkında bilgi alabilirsiniz.