Vajinismusun en temel belirtileriVajinismusun en temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci acık olsa da kadın kontrolunu yitirir.
Sanki kişi bilinc dışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline girmiştir. Ve hep aynı şey soylenir ’Elimde değil, istiyorum ama yapamıyorum’.
Kimlere vajinismus tanısı konur?
Vajinismus belirtilerine daha yakından bakacak olursak, kimlere vajinismus tanısı konur?
Penisin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.
Ciftin rahatsız, hatta imkÂnsız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini iceren cinsel birleşme) yaşaması,
Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi.
Hicbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar.
Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme.
Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kacmaya calışma davranışları.
Vucudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması.
Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kacılması, şeklinde yaşanır.
Ağrı ve acıdan dolayı cinsel istek kaybı
Cinsel ilişki esnasında acı cekileceğine dair şiddetli korku yaşama.
Vajiinismus hastası olduğumu nasıl anlarım?
Sempatik sinir sistemi ve pelvik taban kasları arasındaki yakın ilişkinin daha iyi anlaşılması, kadınlarda Vajinanın Beş Duhulu olarak adlandırdığımız olayın gercekleşmesine olanak sağlamaktadır. Bizim duşuncemize gore her kadın, aşağıdaki temel vajinal duhulleri gercekleştirebilmeli ve istediklerini yaşamında kullanabilmelidir.
Parmak sokma
Tampon yerleştirme
Aplikator ile vajinaya ilac verilmesi
Jinekolojik muayene olma
Cinsel birleşme
Her kadın vajinismustan aynı şekilde etkilenmediğine gore yukarıda bahsettiğimiz maddeleri gercekleştirebilme şekilleri de farklılık gosterecektir Vajinismus danışanlarında vucuduna yabancılaşma durumu soz konusudur. Bu algı genelde bilgi eksikliği, kızgınlık ve “vucudumun bu parcası bana ihanet ediyor” duşuncesi sonucu gercekleşir.
Tipik SSS tepkilerini ortaya cıkar: terleme, titreme, idrar gelmesi hissi, huzursuzluk, bulantı, karın ağrısı, bacakları kapama, vucudu kasma, gaz kacırma, nefes tutma, vokal tepkiler (ağlama, durmak icin yalvarma, cığlık atma vb.), karşısındakini itme, dokuntu oluşması gibi…
Elbette her kadın aynı şekilde cevap vermez ancak en azından yukarıdaki tepkilerin bir ya da birkacını gorebiliriz. Sonuctaduygusal stres rahatsızlık hissinden ağır endişe ve panik ataklara kadar farklılık gosterebilir.
Vajinismus hastası mıyım?
Vajinismusu saran sessizlik duvarı ve bu konudaki kaynakların azlığı etkilenen kadının “Bu durumda olan tek kadın benim!”duşuncesine kapılmasına sebep olur.
Bir evliliği tamamlayamamak kişisel başarısızlık olarak algılanır ve ciftleri ailelerine ve en yakın arkadaşlarına dahi normal bir cinsel yaşamları varmış gibi davranarak yaşadıkları bir yalan icine ceker.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]