Vajinismusu olan kadın Vaginismusu olan kadın bir yandan kendisine yardım edilmesini isterken bir yandan da yardım almaktan korkmaktadır. Cinsel birleşme girişimleri kadını korkutur, endişelendirir ve frustre eder. Vaginismusu olan kadınların bircoğu evlenmeden once, yakınlarından, arkadaşlarından cinsel ilişkinin zor, ağrılı olduğuna yonelik duyumlar almışlardır ve bu duyumlar cinsel birleşmeden korkularını arttırır.
Vaginismusu olan kadınlar genellikle tedaviye evliliklerinin birinci ikinci yılından sonra başvururlar. Bu surede tekrarlayan cinsel birleşme başarısızlıkları ozellikle genc kadında yetersizlik duygularına ve kendini kadınlık gorevlerini yerine getirmeyen birisi olarak hissetmesine sebep olur, bu durum da eşi tarafından terk edilme korkularını da harekete gecirir.
Bu kadınların hemen hemen hepsinin evlilik oncesi cinsel ilişki deneyimleri hic yoktur, kendilerini “iyi kızlar” olarak tanımlarlar. Aileleri de evlilik oncesi cinsel yakınlaşmaları onaylamaz..
Erkeklerin cinsel ilişkiye ihtiyac duyduklarına, kadınların cinsel ilişkiye zorlandığına, himenin parcalanabileceğine inanırlar, saplamak, kesmek, parcalamak ile ilgili yersiz imajinasyonları vardır, himenin yırtılmasının cok ağrılı olacağı ve cok kan akacağı şeklinde duşunceleri vardır. Bu da cinsel birleşmeden kacınmada cok rol oynamasına rağmen bu korku sebebiyle himenektomi yaptıran kadınlarda da gorulmuştur ki vaginismus sorunu devam etmektedir.
Kadın cinsel organını iğrenc ve utanc verici bulmaktadırlar. Coğu vaginismusu olan kadın cinsel organına hic bakmamıştır ve banyoda temizlemek dışında cinsel organlarına hic dokunmamıştır. Vaginismusu olan kadınlarda kendi cinsel organına ve eşinin cinsel organına karşı aversiyon cok sık gorulmektedir.
Coğunluğu cinsellik hakkında cok az şey bilmektedir. Bunda tabi ki genel eğitim duzeyinden bağımsız olarak cinsel eğitim duzeyinin cok yetersiz olmasının da rolu var. Karşı cinse karşı ilgi duymaya başlayan bir genc kız icin anne baba sevinc yerine endişe duymaktadır ve duygu ve davranışlarından dolayı sucluluk hissetmesine sebep olacak şekilde davranılır.
Partner secimleri babalarıyla ilişkilerindeki internalize obje temeline dayanır ve secimleri babalarının tersi karakterlere yonelir. Bu kadınların babaları eleştirel, baskıcı, ahlakcı ve tehditkÂrdır. Coğu babasından korkmaktadır, babaların yaklaşık yarısı da alkol kullanmaktadır. Vaginismuslu kadınların anneleri ise cinsel ilişkiden hoşlanmayan cinsel ilişkiyi zorunluluk olarak goren kadınlardır.
Vaginismuslu kadınlarda dikkat ceken bir ozellik de evliliklerinin aileleri tarafından onaylanmadığıdır. Bu onaylanmama sebepleri arasında mezhep farklılıklarının olduğu evlilikler yapılması ve kacarak evlenmenin olduğu gorulmektedir. Bu onaylanmama da cinsel birleşmenin olmayarak evliliğin tamamlanmamasına sebep olmaktadır.
İlginc bir nokta da bu kadınların başka bir cinsel sorunlarının olmadığı, hemen hepsinin cinsel olarak uyarıldığı ve orgazm olduğudur.
Gurbuz ve arkadaşlarının 41 vaginismusu olan kadının evlilik sorunlarıyla başvuran ve konversiyon bozukluğu olan kadınla aleksitimi ve somatizasyon ilişkisini karşılaştırdıkları calışmanın sonuclarına gore(2000) ;
En genc grup vaginismustur, cinsel yaşamın başında ortaya cıkmasının ve cinsel birleşmeyi engelleyerek evliliğin başında sorunlara yol acmasının rolu vardır. Ciftin cocuk sahibi olma beklentisi ve cevrenin baskısı hekime başvuru suresini kısaltmaktadır.
Vaginismus grubu eğitim duzeyi ve ailelerinin eğitim duzeyi acısından her iki grubun ortasında yer almaktadır. Vaginismus olguları kendi icinde değerlendirildiğinde, bu sorunun her sosyokulturel katmanda ve her eğitim duzeyindeki kişilerde goruluyor olması, vaginismusun etiyolojisinde cinsel eğitimsizlik ve cinsel baskıların rol oynadığının bilinmesi birlikte değerlendirildiğinde, toplumumuzda cinsel eğitimsizliğin ve cinsel baskıların oğrenim duzeyi ve sosyokulturel etmenlere bakılmaksızın yaygın olduğu ortaya cıkmaktadır.
Vaginismusu olan kadınların evlilik sorunuyla başvuran olgulara gore somatizasyon, anksiyete, fobik anksiyete değerleri daha yuksekti. Bu da vaginismusu olan kadınlarda cinsel fobik kacınmalara ek olarak başka fobik kacınmaların da sık gorulduğu goruşunu desteklemektedir.

[h=2]İstanbul Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]