Vajinismus; ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması durumudur. Bu kasılma vajinal acıklığı daraltarak ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkÂnsız olmasına sebep olur. Eşler gerilir ,tartışmalar başlar,moraller bozulur ve herkes kendinde bir kusur olduğunu duşunur. İlişki denemeleri devam ettikce korku ile kadın hendini geri cekmeye,ağlamaya ve kendini suclu, eşine karşı mahcup hissetmeye başlar . Bu durumu genellikle kimseyle paylaşmaz ve etrafa herşeyin yolunda olduğunu soylemek zorunda hisseder. Kadın ve erkek vajinismus nedeniyle kendine olan guvenlerini kaybeder ve kendilerini yetersiz bulurlar.
Bir sure sonra cift genellikle cinsel ilişkiyi denemekden vazgecer. Erkekde cinsel isteksizlik, iktidarsızlık problemleri başlayabilir. Vajinismus toplumumuzda cok sık gorulmesine rağmen ciftler tedaviye cok gec başvururlar.Yıllar icinde bu sorun iyice buyur ve zorlaşır. Vajinismusun kendiliğinden zaman icinde iyileşeceğini sanır ve tedaviyi ertelerler. Tedaviden ve paylaşmaktan kacınırlar.
Aileler de sorunu biliyorsa bu durum cift uzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Toplumuzda ciftler, vajinismus tedavisine coğu zaman cocuk istekleri olduğu icin başvurduklarını ifade ederler.Genellikle aşılama ve tup bebekle cocuk sahibi olup etraf ve aile baskısından kurtulmaya calışırlar.Ancak bu tedaviler de cok masraflı olup surdurulemeyebilir.
Bazen erkek anlayışlı olup duruma adapte olmayı tercih edebilir ve yıllar yılı cinsellik yaşanmadan evlilik devam edebilse de; sıklıkla aile ici problemler ve tartışmalar artar ve kadın kendini iyice değersiz gormeye başlar. Neyse ki; bu durumun tamamen tedavisi mumkundur, sadece artık boyle yaşamak istemiyorum ve bunu cozmek istiyorum demek ve bir adım atmak yeterlidir, gerisi gelecektir...

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]