[h=2]Gokbey icin seri uretim başladı![/h] İlk ucuşunu 2009 yılında gercekleştiren T-129 Atak, AgustaWesland ’in A129 Mangusta helikopteri uzerine geliştirildi. Tabii Turkiye ’nin ozel istekleri neticesinde tasarımından motoruna, silah sistemlerinden yazılımına kadar bircok bolumu sil baştan yapıldı diyebiliriz.

https://shiftdelete.net/canik-abd-fabrika Proje hayata ilk gecirildiğinde uretim, montaj, ucuş testleri, eğitim, entegre ve lojistik destek faaliyetlerini TUSAŞ yuruttu. ASELSAN ise gorev bilgisayarı uretim ve yazılımı, aviyonik sistemleri uretim ve entegrasyonu ve de silah sistemleri tedarik ve entegrasyonunu ustlendi.
AgustaWestland ise helikopterin onceki versiyonunun eski lisans sahibi olarak teknoloji transferi, CTS800-4A motor değişikliği, otomatik ucuş kontrol sistemi ve helikopter sistemleri izleme birimi gibi gorevleri ustlendi.

İlk hedef ise bu hafta seri uretim sureci başlatılan Gokbey uzerine entegre etmek olacak. Zira jandarma tarafından verilen 3 adet siparişte Atak’ta yer alan LHTEC motorları bulunuyor. Fakat 2023 yılında TEI uretimi yerli TS1400 motorları entegre edilecek. Ardından bu motorları veya geliştirilen versiyonlarını Atak 2 helikopterinde gormeyi bekliyoruz.
Gokbey
Gokbey ozellikleri Performans:Azami Seyir Surati: 306 km/sa (165 kts)Servis Tavanı: 6069 m (20000ft)Menzil: 740 km / 948 km (Harici yakıt) 400+ nm / 512+ nm (Harici yakıt)Havada Kalış: 3,8+ Saat / 5+ Saat* (Harici Yakıt)Guc kaynağı: Motor :İlk 3 model 2 x LHTEC CTS800-4A 2023’te TEI TS1400 entegre edilecek.Motor gucu : 2 x 1361 shp (2 x 1014 kW)