“İki yıllık evliyim ve bu illetten kurtulamıyorum. Hayatım kabusa donuştu. Artık kurtulmak istiyorum.”
“İki bucuk senelik evliyim ve hala yenemedim, cok canım yanıyor ve olmayacağını artık anladım, bana yardım edebilirseniz cok sevinirim.”
“Sekiz senedir yaşayamıyordum ancak, son on beş gundur bu sorundan kurtuldum. Sizin bu sorunu yenmek isteğinizdeki kararlılığınız cok onemli asla başaramam derdim ama, şu an anlıyorum ki başaramayacağımız bir sorun değilmiş, teşekkurler”
“Ben de vajinismus idim ama iki hafta once hayatımı mahveden bu illeti yendim ki ben hic başaramam derdim. Oncelikle lutfen kendinize guvenin ve lutfen azminizi yitirmeyin. Ben iki hafta once yendim daha cok yeni. Şu an cok mutluyum ve tam anlamıyla bir cinsel yaşantım var. Lutfen hayallerinizi ve mutluluğunuzu ertelemeyin. Ben uc yıl cektim, cok şey kaybettim ama kaybettiklerimi geri kazanacağım. Vajinismus sizi yenmeden siz onu yenin...”
“Ben iki yıllık evliyim vajinismus olduğumu oğrendim, tedavi konusunda hicbir fikrim yok. Yardımcı olursanız sevinirim”
“Bu sorun yuzunden eşim benden ayrı yatıyor, bu da beni daha cok uzuyor.”
“Ne zaman cocuk yapacaksınız? Sorusunu duydukca uzuntum on kat daha artıyor.”
“Lutfen nasıl yenebileceğimi anlatabilir misiniz. Cok zor durumdayım?”
“İki yıllık evliyim, bu illet bende de var. Cok zor ama caresiz değil biliyorum. Yurt dışında yaşıyorum, doktora gittim ama bana vajenin normal, psikolojik seninki dedi. Bunu biliyorum ama, nasıl yeneceğim ne olur bana yardım edin.”
“Uc yıllık evliyim, bu illetten kurtulmak istiyorum lutfen bana yardım edin”
“Bir haftalık evliyim ama eşimle daha ilişkiye giremedik. Zorla bir kısmı ancak… Aşırı derecede ağrı oldu. Eşim bu konuda cok anlayışlı davranıyor ama, kendimi cok mutsuz hissediyorum”
“Biz on yıllık evliyiz ve nihayet altı ay once cozduk... İnşallah bu sıkıntıyı ceken herkes kurtulur, insanın her şeyini cok etkiliyor.”
“Birinci evliliğimi bu yuzden dokuzuncu yılda bitirmek zorunda kaldım. İkinci evliliğimde yine aynı sorunu yaşayınca tedavisinin olduğunu oğrenip tedavi olarak kurtuldum. İlk evliliğimi boşu boşuna bitirmişim.”
Yukarıdaki mesajlarda yer alan ifadelerin ne kadar caresizce, ne kadar dramatik olduğu goz onunde bulundurulursa sorun ne kadar da buyuk bir sorun olduğu anlaşılmaktadır. Evlilikleri mahveden, ciftleri oldukca uzen ve ilişkileri yıpratan, cocuk sahibi olmayı engelleyen, hatta boşanmalara kadar giden bu rahatsızlık yok edilebilmektedir.
Peki nedir bu vajinismus ?
Kasların istem dışı kasılarak ilişkinin acılı olması ya da birleşmenin gercekleşememesidir.
Vajina girişini cevreleyen kas grubu "Pubik Kaslar" olarak adlandırılır, bunlar duz kas grubudur ve refleks olarak calışırlar. Kasılma istem dışıdır ve asla kadının kendi kontrolunde değildir. Bu nedenle bazı kocaların eşlerini suclamalarının da bir anlamı yoktur.
Eğer kişi kasların kasılmasından oturu acısız birleşme yaşayamıyorsa bu durum vajinismus olarak nitelendirilir.
Vajinismus, ilk ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya cıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın acılmasını engeller ve birleşmenin gercekleşmesine engel olurlar. Kasılma oluşursa birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur. Genellikle vajinal bolgeye mudahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale doner.
Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gercekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanık da olsa durum bilinc dışı meydana gelir.
Bu kasılmalar aslında vucudun kendini korumaya yonelik bir savunmasıdır.
Vajinismusun tedavi edileceğini bilmemek ciftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafı da psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.
Vajinismus olan coğu kadın ilişkiye girememekten oturu yoğun utanc duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir. Bu nedenle bircok bilinmeyen vajinismus kadını vardır.
Vajinismus yaygın olarak karşımıza cıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gosterebilmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneyi tamamlayabilmekte ya da tampon kullanabilmekte iken, cinsel ilişkiyi tamamlayamamaktadır. Bazı kadınlarda ise ilişki gercekleşmekte fakat aşırı miktarda acı oluşmaktadır. Diğer bir grupta ise hicbir vajinal mudahale gercekleşememektedir.
Vajinismusun nedenleri tamamıyla psikolojiktir. Nedeni ne olursa olsun eğer ciftler işbirliğine istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir. Onemli olan tedaviyi istemek ve bunun icin terapi merkezlerine baş vurmaktır.
Sorun olduğunu nasıl anlarız?
·“Birleşme sağlanıyor ancak hareket etmek canımı acıtıyor ve durmak zorunda kalıyoruz.”;
·“Cabalamama rağmen hic kimseyle tam olarak birleşme gercekleşmedi.”;
·“Bugune kadar hic acısız birleşme gercekleştirmedim”;
·“İlişkiye girmeye teşebbus ettikten sonra yanıcı tarzda bir acı hissediyorum.”;
·“Partnerim denediğinde duvara carpmış gibi oluyor.”;
·“İlişkiyi tamamlayamıyorum.”;
·“Kolay olmamasına rağmen tam birleşme sağlanması icin zorluyoruz.”;
·“Gercekten istesem bile sıkıyor gibi gorunuyorum.”;
·“Bir cok defa denemiş olmama rağmen hala bakireyim.”;
·“Tampon kullanamıyorum cunku tamponu vajina icine yerleştirmek cok zor.”;
·“Bugune kadar jinekolojik muayeneyi tamamlayamadım”;
Vajinismus tedavi surecine girecek birimin oncelikle bu konuda deneyim ve tecrube birikiminin olması onerilir. Cunku bu hastalar zaten sorunu genellikle kronik ve tedavi olma imkanının olmadığı varsayımını geliştirmiş kişilerdir.
Vajinismus tedavisinde başarı sağlanamaması eşlerin guveninin kırılmasına ve isteklerinin ortadan kalkmasına neden olabilir ve cinsel yaşamının evlilik ici sonlanmasına, cinselliğin reddine goturebilir.
Hastanın detaylı olarak psikolojik ozgecmişi değerlendirilerek sorunun cozumu aşamasında neler yapılacağına dair bilgi verilir. Tamamen hasta ile acık ve samimi bir uyum ortamının oluşturulması olumlu bir gelişme olacaktır.
Terapiye eşlerin tam katılımı ve karşılıklı anlayış icerisinde olmaları iyileşme surecini kısaltacaktır.
İlk olarak bayan terapist tercih ediliyor olsa da erkek terapistle de cok başarılı sonuclar alınmaktadır. Erkek terapist, bayan danışan icin farklı bakış acıları geliştirebilecektir.
Vajinismus eşlerine oneriler
Buyuk ihtimalle bu problemin olabileceğini bu problemin icine duştukten sonra duydunuz ve neden boyle bir durumun sizin başınıza geldiğini bir turlu anlayamıyorsunuz. Belki de eşinizi cok seviyor ve onu her ne kadar anlamaya calışıyor olsanız da halen bir takım icsel gerilimlerden kendinizi geri alamıyorsunuz. Belki durumu kabul ettiniz, ama "keşke boyle olmasaydı" diyorsunuz. Ya da sorununuzu inkar edip kendinizi -yoğun iş hayatınız gibi- başka konular ile avutma peşine gidiyorsunuz.
Oncelikle bunun eşinizin hatası olmadığını kesinlikle anlamalısınız. Bu yalnızca onun değil bir cift olarak her ikinizin de problemidir.
Kaslarında hissettiği spazmlar penetrasyonu imkansız kılmakta ve her turlu deneyim eşinizde acıya sebep olmaktadır. Bu spazmlar istem dışı olmakta ve bilincli yonlendirme yoktur. Bunun oluşmasına eşiniz sebep olmamaktadır. Bu konuda onu anlayışla karşılamalısınız.
Bu durumun ustesinden gelmede sizin sabrınızın, anlayışınızın ve işbirliğinizin onemi cok buyuktur.
Tedaviye Ne Zaman Gitmeli?
Eğer ilk bir iki haftada birleşme gercekleştirilemiyorsa artık profesyonel bir destek almak icin harekete gecme zamanınız geldi demektir. Zamana bıraktıkca sorun daha da buyuyecek ve icinden cıkılması zor bir hale gelecektir. Ozellikle bazı erkekler eşinin bu husustaki kaygısını yennmek icin cozumu zorla yapmakta gormektedir. Ancak, bu yol sorunu cozmek yerine daha da buyutmektedir.
Psikolojik sorunlar olduğunda mutlaka psikolojik yardım alınmalıdır. Ancak, alınacak yardımın doğru yerlerden alınması cok cok onemlidir. Son yıllarda psikolojiye ilginin artmasıyla psikoloji eğitimi almamış olan bir cok kişi psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışmıştır. Psikolojik yardım cok hassas bir hizmettir, en kucuk bir hata bireyin ruh sağlığına zarar verebilir ve mutlaka uzmanlık gerektirir. Psikoloji dışında lisans eğitimleri alıp da bir kac gunluk seminerler sonucu psikolojik yardım hizmeti sunmaya kalkışan şarlatanlar bulunmaktadır. Halkın bu tur suistimallerden korunması icin yardım alacakları kişilere mutlaka universite lisans, yuksek lisans ve varsa doktora diplomalarını sormalılar ve bu diplomaların psikoloji alanında alınıp alınmadığına dikkat etmeleri gerekmektedir.
Mutluluklarınızı ertelememeniz dileğiyle.
[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vajinismus: kadınlarda ilişkiye girememe
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vajinismus: kadınlarda ilişkiye girememe