Son gunlerin en cok konuşulan kripto para CEO’larından biri olan Changpeng Zhao, Endonezya’da katıldığı bir konferansta FTX borsasıyla yaşadıkları olayların detaylarını anlattı.
Yaşananların artık regulatorlerin daha detaylı şekilde sektore bakmasına neden olacağını belirten CZ, FTX’in durumunun ise beklediğinden kotu olduğunu belirtti:
“FTX olayı endustriyi birkac yıl geriye goturdu” Bugun kripto para sektorunde yaşananlar icin “2008 finansal krizinin bir benzeri” diyebiliriz. Bu uygun bir yorum olacaktır. Sanırım bir buyuk oyuncu daha yok oluyor. Birkac ay once LUNA ve 3AC de vardı. Aslında 3AC ve Celsius, LUNA’dan daha kucuktu ama FTX de gercekten cok buyuk oyunculardan bir tanesi… 35-40 milyar dolarlık bir değerlemeleri vardı. Birkac milyar dolarlık kullanıcı fonlarının yok oluşundan bahsediyoruz. Bu tur olaylar endustrisi icin cok yıkıcı… Bence birkac yıl geriye gittik. Muşteri guveni ciddi şekilde azaldı.
“Gecmişte de rezerv kanıtının onemini soylemiştim” Artık regulatorler kripto para endustrisine daha yakından bakacaklar. Aslında bu acık konuşmak gerekirse iyi bir şey. Regulatorler KYC ve AML konusuna cok fazla eğilmeden once ben işin hep rezerv kanıtına ve faaliyet tarzına yoğunlaşıp, bu taraflara dikkat edilmesi gerektiğini soyluyordum.
“Ekibim ‘FTT coin’leri satalım mı?’ dedi, ‘Tabii ki’ dedim” Son 3 gunde yaşananlar aslında uzun zamandır yaşanan problemlerin acığa cıkması oldu. Bu sorun 3 gunde yaratılmadı. FTX, kullanıcı fonlarını uygunsuz şekilde kullandı. Onlarla başka işlemler yaptı. Burada tetiği ceken, gecen haftaki Coindesk haberiydi. Ekibim de bana, ‘CZ, bizim hala cok ciddi oranda FTT coin’imiz var. Bunları satsak mı?’ dediler. Ben de ‘Tabii ki neden olmasın?’ dedim. Zaten bir gun sonra da Whale Alert, 580 milyon dolarlık FTT’nin Binance’e aktarıldığını belirtti. Ekibim son kez bana ‘Emin misin?’ diye sordu ben de ‘Tamam’ dedim. Sonra da bu konuda tweet atmam gerektiği konusunu konuştuk ve bu konuda şeffaf olmamız gerektiği kararına verdik.
“580 milyon dolarlık FTT nereden geldi? Burada sorulması gerkeen soru aslında bizim bu değerde FTT’yi nereden elde ettiğimizdir. Biz FTX2te olan hisselerimizden cıkış yaptığımız icin bu miktarda token aldık. 1,5 sene onceydi bu ve resmi olarak da bildirildi. Dolayısıyla ikinci el piyasadan zaten almamıştık. Tweet’i attıktan sonra o akşam bir FOMO başlayacağını da tahmin etmemiştim. Bu konferansa gelmek icin Endonezya’daydım ve arkadaşlarımla dışardaydım. Tweet’i de bu şekilde attım. Bunlar, SBF beni aramadan 24 saat onceydi.
“Anlaşma bizim icin iyi olmayacaktı” İkinci gun Sam beni aradı ve ‘Konuaşbilir miyiz?’ dedi. Ben de ‘Tamam’ dedim. İlk başta bir OTC anlaşması yapacağını duşundum. Daha sonra olumsuz havayı dağıtacağını ve bu şekilde bir anlaşma yapılabileceğini duşundum ama durumun daha sonra cok daha kotu olduğunu gordum. Anlaşma bizim şirket ekonomimiz icin iyi olmayacaktı. Buyuk boşluklar vardı. Kullanıcı acısından bakarsak bizden sayıca cok dah az kullanıcıya sahipler. Onların calıştığı bolgelerde biz de zaten faaliyet gosteriyoruz. Bence teknoloji olarak da onlardan iyiyiz. Urunlerimiz daha gelişmiş… Bizim ilk yaklaşımımız kullanıcıları kurtarmak oldu. Daha sonra kullanıcı fonlarının yanlış şekilde kullanıldığı ve soruşturma haberleri bizim anlaşmadan cekilmemize neden oldu. Bunu da hemen ve cabuk haber vermemiz gerekiyordu. ‘Hayır’ demeyi bile yavaş yapamazdık. Acıklamadan sonra da ne bir acıklama yaptım ne de bir tv kanalına cıktım.
“Etkileri buyuyecektir” Bence bu olayın kripto para dunyasına etkileri daha da fazla olacak. Bugun BlockFi’ın yeniden iflas etme durumuna geldiğini de goruyoruz. Muhtemelen Voyager anlaşması da olmayacak. 1.4 milyar dolara anlaşmayı kazanmışlardı ama bunu odeyecek paraları da yok. Yine de kucuk borsalar icin belki de avantaj olacak. Bence sektor buradan da cıkacaktır. Acılar cekilecek ama her zaman yeni oyuncular cıkar ve onlar yaşananlardan ders alır.
“DeFi’a da yatırım yapıyoruz” Burada bizim yapmamız gereken şeffaf olmak… Biz en buyuk oyunculardan biriyiz. Ornek olmamız lazım. Bu yuzden dun cuzdanlarımızı, sıcak ve soğuk cuzdanalrımızı paylaştık. Bunlar zaten biliniyordu. Gizli değillerdi ama bunu yaparak ilk adımı attık. Artık kullanıcı varlıklarını korumaya odaklanacaktır sektor,n coğunluğu… Bir merkezi borsa olarak merkeziyetsiz finansa da ciddi yatırımlar yapıyoruz. Binance Labs bu anlamda 150’den fazla projeye yatırım yaptı ve portfoy de şu ana kadar iyi cıkardı.
Binance CEO’su CZ, FTX surecini anlattı: “Durum cok kotuydu”
Kripto Haberleri0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kripto Paralar
- Kripto Tartışma ve Analizler
- Kripto Haberleri
- Binance CEO’su CZ, FTX surecini anlattı: “Durum cok kotuydu”