Merhaba, bir suredir araştırdığım bu konuyu foruma taşımaya karar verdim, daha once bu şekilde uzun bir konu acmadığım icin hatalarımdan dolayı şimdiden ozur dilerim.

Oncelikle bilmeyenler icin winners/losers Q nedir ona bakalım. Turkcesi 'kazananlar/kaybedenler sırası' anlamına geliyor. Kısaca sıraya girdikten sonra iki tarafa rastgele dağıtılan takımların aslında sistem tarafından birinin kazanan, diğerinin kaybeden olarak atanmış olması. 'benim takıma kolsuzlar geliyor abi' cumlesinin kaynağı aslında. Bu durumu gozlemlediğim oyunlar sadece LoL ve Valorant.
Bu konu icin bircok yabancı forum okudum, kimisi gercek olduğunu, kimisi gercek olmadığını ve takımların rastgele dağıtıldığını savunuyor. Bulabildiğim 2 adet elle tutulur yanıtı aşağıya ekliyorum.
Birincisinde bir arkadaşta bu olaya kafayı takıp oynadığı macların verilerini toplayıp gozden gecirmeye karar vermiş, yazı uzun ama onemli olan kısmının doğrudan ceviriden kopyalanmış halini buraya bırakıyorum.

İlk olarak, rekabetci oyunlar icin "gercek kazanma oranı yuzdesi" ve "genel kazanma oranı yuzdesi"ni almak icin her mactan takım arkadaşlarımın profillerini derinlemesine inceledim (bazı profiller ozeldir, bu yuzden bulabildiğim verileri aldım ve bu her ikisine de uygulandı) ekiplerim ve duşman ekiplerim. Bu durumda yeterli veri olması gerekiyordu, cok fazla delik yoktu.)

Ardından, duşman ekibin bireysel profillerinden kazanma oranlarını aldım. Takımımın hareket kazanma oranlarının ve genel kazanma oranlarının ortalamasını iki ayrı alana ayırdım aynısını duşman ekibi icin de yaptım. Daha sonra, onlar icin genel bir kazanma oranı vibe elde etmek icin her takım icin bu iki yuzdenin ortalamasını aldım. Daha sonra, mac icin "kazanma oranı deltası" adını verdiğim, rakip takımın kazanma oranı % eksi takımımın kazanma oranı %'sinin mutlak değerini aldım. Bu Delta'yı kullanarak, eşleşmelerimin "adilliğini" Delta'ya gore A'dan F'ye şoyle derecelendirdim:

A = Takımlar arasında %1'den az genel galibiyet oranı Delta'sı.

B = Takımlar arasında genel galibiyet oranı Delta'sı %1, 5'ten az ancak %1'den fazla.

C = Takımlar arasında genel galibiyet oranı Delta'sı %2'den az, ancak %1, 5'ten fazla.

D = Takımlar arasında genel galibiyet oranı Delta'sı %3'ten az, ancak %2'den fazla.

F = Takımlar arasında %3'luk bir genel kazanma oranı deltasından daha yuksek herhangi bir şey.

Galibiyet oranı deltasının hangi takımın lehine olduğuna bağlı olarak, kimin kazanacağına dair bir tahminde bulundum. Ne buldum? Verilere dayanarak kimin kazanacağına dair "tahminlerim", son 10 macım icin zamanın %70'inde doğruydu. Tahminde yanıldığım 10 mactan 2'si "a" olarak derecelendirdiğim maclardı (temelde, adil ve gercekten rekabetci maclar!) -- bu tahminlerin yanlış olduğunu gormek beni gercekten mutlu etti. Kaybedeceğimi tahmin ettiğim ve kotu not verdiğim maclardan sadece birini (D) kazandık aslında...
Genişletmek icin tıkla...

VIA Reddit- u/_orb1t_

Alıntılanan yazının tamamına ve veri tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.

İkinci olarak birinin yanıtına eklediği patent linkini bırakıyorum, eşleştirme sisteminin nasıl ve neye gore calıştığını detaylarıyla anlatan uzun bir yazı, merakınız varsa incelemenizi oneririm, ayrıca sistemin patent sahibinin Riot Games olduğu bilgisi de geciyor bu linkte. Kaynağın doğruluğunu şahsen bilmiyorum, değerlendirmesi size kalmış.

Ayrıca bunları okuduktan sonra ben de kendi girdiğim maclarda nicki acık olan kullanıcıların profillerini tracker gg sitesini kullanarak mac başlamadan once inceledim. Yaptığım kazandık veya kaybettik tahminlerim 6 macın 5'inde doğru cıktı.

Bu konuda Turkce kaynak bulamadığım icin buraya acmak istedim. Fikirlerinizi merak ediyorum.
Oluşturduğum konudaki hicbir cumle veya durum suclama ve kesinlik icermez, tumuyle teoriktir.