Vajinismus yuksek başarı oranıyla tedavi edilebilir bir durumdur.
Başarılı bir vajinismus tedavisi icin ilac kullanımı, cerrahi mudahale,anestezi veya başka bir karmaşık tedavi gerekmemektedir.Tedaviye kararlılıkla başlamak vajinismusun buyuk oranda cozumudur.
Etkin bir tedavi sureci pelvik taban kontrol egzersizleri (Kegel), iceri sokma ve genişletme eğitimi, ağrı azaltma teknikleri,bilişsel hipnoz ve gerektiğinde kişiye ozel dilatorlerin kullanımı gibi tekniklerin butunudur. Tedavi sureci genelde evde ve ozel yaşamı icinde kendi başına calışabilmesine imkan vermektedir.Vajinismus tedavisi egzersizleri adım adım ilerleyen bir surectir.Ve sonunda cinsel ilişkinin zevkli ve ağrısız olduğunu keşfederler.
[h=3]10 Adımda Tedavi Sureci[/h][h=3]1.Adım - Vajinismus'u Anlamak[/h]İlk adım vajinismus ile vajinismusun neden olduğu cinsel ağrı, daralma, yanma hassasiyetin nedenlerini anlamakla başlar.Ayrıca neden cinsel ilişkiye girilemediği gibi yine neden vajinismus olunduğu ve ilişki sırasında kasılmaların nereden kaynaklandığını oğrenmek bakış acısını değiştirir.
[h=3]2.Adım - Cinsel Gecmişi Gozden Gecirilmek[/h]Kadınların kendi gecmişlerini gozden gecirmeleri ve analiz etmeleri istenir. Duygusal incelemeler ile vajinismusa neden olan olumsuz olaylar, duygular ve hatıralar incelenir. Cevreden duyulan ilk gece hikayeleri,kızlık zarının aşırı kanayacağı ve acı korkusu,namus ve ahlaki baskılar,dini korkular gibi…
[h=3]3.Adım – Cinsel Anatomi[/h]Kadınlar sıklıkla kendi cinsel anatomileri, vucutları ve fonksiyonları ve vajinismusun nedenleri ile ilgili eksik bilgiye sahiptirler. Anatominin tanınması, kızlık zarının konumu , durumu ve vajinismusta hangi kasların kasılmada rol oynadığı,bu durumun nasıl aşılacağı bilgisi verilir.
[h=3]4.Adım - Vajinal Darlık ve Pelvik Taban Kaslarının Kontrolu[/h]Kadınlarda cinsel ağrı ve cinsel ilişkide bulunamama pelvik tabanın istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu adımda pelvik taban kaslarından ozellikle pubokoksigoz (PC) kas grubunun vajinismusa etkisi ve tetiklendiğinde nasıl ilişki sırasında istemsiz olarak kasılmasına neden olduğu anlatılmaktadır. Etkili bir tedavi, istemsiz kasılma sonucunda ağrı ve daralmaya neden olan pelvik tabanın eğitilmesine odaklanmalıdır. Vajinismusu gidermek icin pelvik kasların nasıl belirleneceği, kontrol edileceği ve eğitileceğinin oğrenilmesi vajinismus tedavisinde cok onemli bir adımdır.
[h=3]5.Adım - Giriş Teknikleri[/h]Vajinismusu olan kadınlar icin ağrısız bir cinsel ilişki icin tekniklerin oğrenilmesi gerekmektedir. Bu aşamada kadınlar ufak objeleri kullanarak ya da parmak egzersizleriyle tamamen kendi kontrolleri altında PC kaslarını kontrol tekniklerini oğrenirler.Kadınlar pelvik kaslarını tamamıyla kontrol altına almaya başlarlar ve istemleri doğrultusunda pelvik tabanı nasıl rahatlayıp esnetebileceklerini oğrenirler.
[h=3]6.Adım - Vajinal Girişi Genişletme[/h]Dilator egzersizleri ya da parmakla yapılan egzersizler kadınların pelvik tabanı rahatlatarak istemsiz kasılmaları nasıl onleyeceklerini oğretirler. Boylece cinsel ilişki karşısında doğru tepkiler verilir. Vajinal girişi geliştirme egzersizleri; kadınların ağrısız veya rahatsızlık vermeyen bir ilişkiye hazır olacakları bir aşamaya rahat bir şekilde ulaşmalarını sağlar.
[h=3]7.Adım – Aşk Oyunları[/h]Ağrısız bir ilişkiye geciş surecinde,gerginliğini azaltmak ve ciftler arasındaki samimiyeti arttırmak icin duyusal odaklanma teknikleri ( Aşk Oyunları) anlatılmaktadır. Duyarlı dokunuşlar, aşk oyunları ile birbirini ve hoşlandığı noktaları tanımak boylelikle karşılıklı anlayış, guven kurmak mumkun olur.
[h=3]8.Adım – Eşli Egzersizler[/h]Tamamen vajinismusu yenmek ve ağrısız bir birlikteliğe geciş icin ciftlerin hazırlanması ve egzersizlerin eşle beraber tekrarı yapılır.
[h=3]9.Adım - İlişkiye Geciş[/h]Bu adımda cinsel ilişkiye girmeden once cinsel organların karşılıklı teması ve ufak deneme uygulamaları yapılır.
[h=3]10.Adım - Tamamen Ağrısız Bir İlişki[/h]Vajinusmusu yenme surecindeki son aşama gercek bir ilişki suresince ağrıdan ve gerginlikten kurtulma surecidir. Bu adım cinsel guven ve samimiyet kurmak ve ağrısız bir cinsel birlikteliğe gecişin tamamlanması uzerine tasarlanmıştır. Ciftler artık ilişkiden zevk almaya, aile kurma uzerine planlama yapmaya ve vajinismusun olmadığı mutlu huzurlu bir hayat yaşamaya başlarlar.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vajinismus tedavisinde başarı recetesi
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vajinismus tedavisinde başarı recetesi