Eşim vajinismus sorunum cozulmezse, benden ayrılmakla tehdit ediyor. 5 yıllık evliyim ve hala cinsel ilişkiye giremedim. Kadın doğum uzmanına gittim ve kızlık zarımın alınması gerektiğini soyledi ve ben de aldırdım. Ama değişen bir şey olmadı. Eşim de ben de asgari ucretle calışan dar gelirli insanlarız. Eşimin ailesi ve eşim benim uzerinde cok baskı uyguluyor, “ya yaparız ya biter” noktasındayız. Anlayacağınız cok zor durumdayım. Bazen gercekten olmek istiyorum. Eşimi cok seviyorum, ayrılmak istemiyorum. Ayrıca ayrılırsam gidecek ve sığınacak kimsem yok. Cunku ailem beni kabul etmez. Ne olur yardım edin.
Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da caresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yonden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kotumserlik icine de gomulmuşlerdir. Bu acıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu ruyasıdır. Ancak olmek hicbir zaman cozum olamaz. Yaşamak ve inanarak başarmak durumundasınız. Sadece yanlış yontemleri denemişsiniz. Bu nedenle cift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrubeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.
Vajinismus tedavisi icin nereye gitmeliyiz? 13 yıllık evliyim. Vajinismus hastalığımdan dolayı eşimle cinsel ilişkiye giremedik. Defalarca doktora gittik fakat hicbir bir sonuc alamadık. Aksine hekimlere karşı daha da guvensiz olduk ve gitmediğimiz hacı, hoca ve medyum kalmadı. Merak ettiğimiz; her gun televizyonlarda vajinismusun bir gunde kolaylıkla tedavi edildiğini soyleyen hekimler var, hatta kendilerinden başka kimsenin tedavi edemeyeceğini de soyluyorlar, gercekten doğru mu? Bizde tedavi olmak istiyoruz ama kime gitmeliyiz. Fazla bir şansımız ve maddi durumumuz kalmadı, bu sefer doğru bir hekime gitmek istiyoruz. Cunku hepsi “hallediyoruz” diyor, 3–4 ay gidiyoruz ama bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu nedenle kafamız cok karışık. Yardımcı olursanız seviniriz.
Caresizliğe duşen insanların bilim dışı cozumler araması sık rastlanan bir durumdur. Daha onceki tedavi denemelerinizin başarısız olması hekimlere guveninizi azaltmış ama bir kacınma ve erteleme hastalığı olan vajinismusun kesinlikle tedavisi vardır ve cok zor değildir. Ancak tek seanslık tedaviler hakkında medyada duyduklarınızı fazla kafanıza takmayın. Tek seanslık mekanik cozumler, maalesef gelecekte başka sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Vajinismusun tedavisi 6-12 seans arasında değişen cinsel terapidir. Cinsel terapi de esas olan bilgilendirmedir ve uzerinde durmamız gereken en onemli konulardan biri bilginin gercek ve ictenlikle ozumsenmesidir. Bunun icin oncelikle doğru bir adrese ulaşmanız ve cinsel terapistinize guvenmeniz cok onemlidir. Cinsel Tıp Derneği'nin web sitesinden (www.cinseltip.org) size en yakın cinsel terapisti secip başvurabilirsiniz.
Eşim bana her yanaştığında sanki 7 başlı bir ejderha icimi yakıyor. 15 yıllık evliyim. Cinsel ilişki sırasında korku ve sıkıntılarım oluyor. İlişkiye daha girmeden kızlık zarım bozulacakmış zannediyorum. HÂlbuki bir tane kızım var. Eşimin uzerime boşalarak yaptığımızı duşunduğum cocuğum hayatta tutunduğum tek dal oldu. Hala ilk gunku gibi cok derinlerde bir korku yaşıyorum ve hala eşim her yaklaştığında sanki yedi başlı bir ejderha icimi yakıyor. Bu sorunu kimseyle paylaşamıyorum, bazen delirmekten korkuyorum. Yaşadıklarımı anlamama yaracak kaynak kitaplar veya diğer materyalleri nereden bulabilirim? Ne yapmalıyım?
Ulkemizde kadınlardaki cinsel problemlere adanmış basılı materyaller ve bireyin kendi başına kullanabileceği yazılı materyaller bulmak oldukca zordur. Bu nedenle yanlış bilgilenme ve cinsel mitler (hurafeler) nedeniyle cinsel hayatlarında kÂbus yaşayan kadınların sayısı her gecen gun artmaktadır. Cunku sağdıclık kurumunun icini boşalttığımızdan beri; penis girişine katlanamama veya ozel zorluklar yaşama anlamına gelen vajinismustan şikÂyetci olan kadınların sayısında hızlı bir artış soz konusudur. Neden olduğu ileri surulen teorilerin zamanla değişmiş olmasına rağmen, vajinismus tedavisi hala tipik olarak kademeli şekilde buyukluğu artan parmakların veya dilatatorlerin vajina icerisine sokulmasını kapsayan tedavi serileri boyunca vajinal girişi kontrol eden kasların kasılmalarının onlenmesi ve bilgilendirme esaslı cinsel terapidir. Cinsel terapide yedi başlı bir ejderha gibi bilincdışında varlığını surduren ve kişiye hukmeden korkular uzerinde calışılır. Nedenlere donuk basamak basamak mucadele edilerek ejderhanın yedi başı da yok edilir.
Eşim tedavi olabileceğime inanmıyor.13 yıllık evliyim. Şu anda 37 yaşındayım. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyoruz. Eşim yıllarca beni sucladı, hic destek olmadı. Yazılarınız sayesinde yaşadıklarımın vajinismus sorunun olduğunu oğrendim, yalnız olmadığıma sevindim ve umutlandım. Bunu eşime de soyledim. Ama eşim hala tedavi olabileceğimize inanmıyor. Ayrıca eşimle bir şekilde beraber oluyoruz. Hatta zevk aldığım zamanlarda oluyor. Ben daha duygusal ve on sevişmenin daha uzun sureceği bir cinsel ilişki istiyorum. Ama eşimin erken boşalma sorunu yuzunden beraberliğimiz uzun surmuyor, eşim sevişirken boşalıyor. Daha once cinsel taciz gibi bir şey yaşamadım. Şu anda evliliğimiz bitme noktasında, cok yıprandı ve onarılmayacak noktalara geldi. Yapay dollenme ile cocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapabilirim?
Genellikle, cocuk sahibi olma isteği, başarılı bir ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hic dokunmadan gecmek suretiyle eşinin spermiyle yapay dollenme yaparak gebe kalma onerisini one surup surmeme konusunda tereddude duşmektedirler. Bu kadınlar tarafından memnuniyetle karşılanan bir oneri olabilir; ancak ciftin tatminiyle iyileşmesinin amaclandığı bir tedavide, eşin bu konudaki istekleri de goz onune alınmalıdır. Cunku kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hic bir taraf diğerini suclamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Vajinismusun kolayca teşhis ve cabucak tedavi edilebilir. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi suresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş ciftlerde genellikle cok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki catışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikci olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi suresi uzayabilir. Ciftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi vajinismusun ustesinden gelebilmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya cıktığına ilişkin doğru bir anlayış, cinsel hayatın yeniden duzenleme surecinde anlamlı bir yardımcı faktor olacaktır. Cunku vajinismus direnc kaybına bağlı bir iltihaplanma gibidir. Sorun vajinada değildir. Sorun kişinin baktığı yerdedir. Hep karanlığa bakmaktan ciftin gozunun feri sonmuştur, yılgın duşmuştur. Korku, yorgunluk ve umutsuzluk hastayı vajinasından vurmuştur. Bu durumda cinsel terapistin gorevi hastanın pozitif duşunmesini, hayata sımsıkı sarılmasını sağlamaktır. Hasta doğayla baş başa olmalı, sevdikleriyle kaliteli vakit gecirmelidir. Kendine yeni heyecanlar yaratmalıdır. Kendini sevmeli ve her şeyin en iyisine layık bulmalıdır. Kısaca enerji verecek hayaller kurmalı ve enerji verecek işleri eşiyle birlikte yapmalıdır. Ayrıca erken boşalma, erkeklerde en sık gorulen ve kolaylıkla tedavi edebildiğimiz bir cinsel işlev bozukluğudur. Eşinizle birlikte katılacağınız cinsel terapi seanslarında bu sorunda kolaylıkla halledilir, rahat olun.
Yeni evliyim, ilişkiye girmeyi başaramadık. Ben 2,5 aylık evliyim. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyorum. Sorun benim on sevişmeden sonra birleşme anında kendini cok kasıp geri cekmem. Ne tavsiyede bulunabilirsiniz?
Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkÂnsız olarak algılanmasına vajinismus denir. 13 yıllık hekimlik hayatımda gorduğum yuzlerce vajinismus hastası bana bu tanımın cok doğru olmadığını gosterdi. Cunku vajinismusta başta vajina etrafında olmak uzere tum vucutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, kadın bacaklarını acılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Kızlık zarlarının cok kalın ya da vajinalarının cok dar olduğunu duşunebilen bu kadınlar, oluşan acı beklentisi sonucunda, kendilerini savunma ve koruma cabaları icine girerler. Doğru olan bu tanının konması icin bozukluğun surekli ya da yineleyici bir bicimde gorulmesi gerekir. Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yurekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da caresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yonden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kotumserlik icine de gomulmuşlerdir. Bu acıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu ruyasıdır. Bu nedenle cift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrubeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.
Eşim vajinismusu cozdu ama hala canı yanıyor. Eşimle evleneli yaklaşık 1 yıl oldu. Evlendiğimizde fark ettim ki eşim vajinusmustu, bu sorunu bir psikiyatristle cozduk ama hala ilişki ona iğrenc bir olay gibi geliyor. Bunun yanında da vajende akıntıları oluyor ve ilişki anında orgazmından sonra canı acıyor sizce bunun sebebi nedir?
Vajinismus tedavisinde biz cinsel terapistlerin en cok uzerinde durduğu konulardan biri haz duygusudur. Cinsel terapi seanslarında cinsel hazzı arttırmaya yonelik calışmalara ağırlık verilmelidir. Cunku vajinismus tedavi edilmiş gibi gozukse de; kılık değiştirmiş olarak, yani cinselliği eşine karşı bir gorev gibi goren ve haz almayan bir kadın davranışı şeklinde tekrar ortaya cıkarabilir. Bu da eşiniz icin sıkıntılı bir surecin başlangıcıdır ve zamanla disparoni dediğimiz ağrılı cinsel ilişki yaşamaya başlayabilir. Bu surecte on sevişmenin uzun tutulması ve klitoris uyarısı kadar; eşler arasında acık iletişim, duyarlılık ve sabır orgazma giden yolda başarı icin cok gereklidir. Erkeğin rolu kadının liderliğinde ilerlemektir. Cunku kadının kontrolu elinde tutması vajinismus tedavisi sonrası kalan bilincdışı korkularının ustesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca eşinizin akıntısının olması bir genital enfeksiyon geciriyor olmasının belirtisi olabilir, bir jinekologa alttan muayene olmasını tavsiye ederim.
İlişki sırasında olecekmişim gibi geliyor. Ben evlenmiş ayrılmış bir bayanım. Evliliğim cok kısa surdu, ilişkiye girmekten cok korktum, sanki oleceğimi ve canımın cok yanacağını duşundum. Aslında istekli olmama rağmen halen tam anlamıyla bir ilişki yaşayamadım. Bu sorunumdan kurtulmak istiyorum, ne yapmam gerekli?
Cinsel ilişkiye girmekten cok korkan kadınlar, cinsel istek duymalarına rağmen “ağrıyacak”, “acıyacak”, “kanayacak” vb. yanlış korkuları nedeniyle sağlıklı ve mutlu bir cinsellik yaşayamazlar. Bu cinselliğin bir tabu olduğu ulkemizde cok sık rastladığımız bir durumdur. Bu kadınların coğu, bunun bir tek kendi başlarına gelen bir felÂket olduğunu sanır, sorunu ve korkularını kimseye anlatamaz, nereye başvuracağını yıllarca bilemez. Bu sorun kadının hem kendi kadınlığında eksiklik olduğunu duşunmesine hem de eşine karşı sucluluk hissetmesine neden olabilir. Rahat olun, kısa surede duzelebilen ve tedavi edilebilen bu cinsel sorunu yaşayan sizin durumunuzda cok kişi var. Ayrıca bilinenin aksine kadın kendini kasmazsa ve sulanması tamsa, eşi ani ve sert hareketler yaparak acele etmezse, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmadığı gibi kanama da yapmaz. Cunku vajinanın gorevi penisi icine almaktır.
İlişkide canımın yanması mantar enfeksiyonun dan olabilir mi? Ben iki haftalık evliyim. Eşimle 3 defa denemeden sonra kızlık zarım bozuldu. Ama hala bir turlu tam anlamıyla cinsel ilişkiye giremedik. Canım cok yanıyor. Eşim ise uzulduğu icin durumu ustelemiyor. Ayrıca bende mantar oluşumu başladı. Tedavi yani ilac uygulaması devam ediyor. Merak ettiğim konu acaba mantarla canımın yanması arasında bir ilişki olabilir mi? Sağlıklı cinsel ilişki icin ne yapmamız gerekiyor?
Yeni evli ciftlerin aralarında cinsel uyumun oluşması zaman ve caba gerektirir. Cinsellikle ilgili sahip olunan yanlış inanışlar, cinsel bilgisizlik ve deneyimsizlik de buna eklendiğinde, ilk gece ve sonrası coğu cift icin sıkıntı verici olabilmektedir. Normal şartlarda kadın gevşerse, rahat olursa, yeterince on sevişme yapılırsa ve erkek kadının klitorisini uyarıp vajinasının ıslanmasını sağlarsa, ne ilk ilişkide ne de sonraki ilişkilerde acı, ağrı ve kanama olmaz. İlişki sırasında canınızın yanmasının sebebi, kendinizi kasmanız ve vajinanız yeterince ıslanmadan eşinizin ilişkiyi gercekleştirmeye calışması olabilir. İlişki oncesinde rahatlayıp gevşemek, uzun bir on sevişmeden sonra siz kendinizi hazır hissettiğinizde ilişkiyi denemek faydalı olacaktır. Ayrıca ileri derecedeki mantar enfeksiyonları da cinsel ilişki sırasında ağrıya ve yanmaya yol acabilmektedir.

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]