Turkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) ciftcilerin kredi ve tarımsal girdi ihtiyaclarının hızlı ve uygun şekilde karşılanması kapsamında calışmalar yurutuyor.
Bu cercevede, Tarım Kredi tarafından 2021'de 10 milyar 7 milyon lira tarımsal kredi kullandırıldı. 2022 yılı ekim ayı itibarıyla ise 20,7 milyar liraya yakın tarımsal kredi kullandırıldığı hesaplandı.
Sıfır faizli hayvancılık kredisi kapsamında 2021'de 1,5 milyar lira ve bu yılın ekim ayı itibarıyla 2,4 milyar lira kredi kullandırıldı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı kararları cercevesinde sozleşmeli uretimin yaygınlaştırılması amacıyla mevzuat duzenleme calışmaları devam ederken mevcut durumda sozleşmeli uretime yonelik olarak Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince duşuk faizli kredi desteği sağlandı.
100 MİLYON LİRA UST LİMİTLİ DUŞUK FAİZLİ KREDİ
Bu kapsamda, sozleşmeli uretim yaptıran gercek veya tuzel kişilere yuzde 50-80 arasında indirim oranlarında 100 milyon lira ust limite kadar duşuk faizli kredi kullandırılıyor.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince kanatlı sektorunde damızlık yetiştiriciliği yapacaklara hem yatırım hem de işletme kredilerinde yuzde 75, ticari kanatlı yetiştiriciliği yapacaklara yatırım kredilerinde yuzde 55, işletme kredisinde yuzde 80'e varan faiz indirimli kredi sağlanıyor.
Tarım Kredi tarafından gecen yıl 3,3 milyar lira değerindeki 1,1 milyon ton ve bu yıl ekim ayı itibarıyla ise 10,5 milyar lira değerindeki 1,4 milyon ton urun alımı gercekleştirildi.
Sozleşmeli uretim kapsamında, bu sene ekim ayı itibarıyla 31 bin 831 ureticiyle 2,1 milyon dekarda 3,7 milyar lira değerinde 406 bin ton uretim yapıldı.
- Paylaş