‘Cok istiyoruz ama olmuyor’, ‘kendimi kasıyorum/kendini kasıyor’, ‘bacaklarımı kapatıyorum/bacaklarını kapatıyor’, ‘cok korkuyorum/cok korkuyor’.. Vajinismusu olan danışanlarım ve eşleriyle yaptığım goruşmelerin ilk cumleleri buna benzer olur. Genellikle yakın zamanda evlenmiş gencecik bir cift utana sıkıla gelip sorunu bana anlatmaya başlar. Sanki kadın kendini bırakıverse her şey ortadan kalkacakmış ama bu bir turlu olamadığı icin bana gelmişler gibi cumleler cıkar ağızlarından genelde. Alkol alıp sevişmeyi deneyenler, sakinleştirici ilacla birleşme girişiminde bulunanlar, ve hatta anestezi altında birleşme denemesinde bulunanlar bile vardır tedavi ettiğim danışanlarımın arasında..
Genellikle kadın doğum uzmanlarına başvururlar. Eh tabii sonucta sorun vajinada olduğuna gore vajinayla ilgilenen doktora gitmek akla yatkın geliyor insana..Oysa vajinismus, vajinada belirti veriyor olsa bile ruhsal ve zihinsel bir meseledir. Vajinismus ulkemiz gibi cinselliğin tabu olduğu toplumlarda sık gorulen bir cinsel işlev bozukluğudur.
Hangi ailede cinsellik konuşulur? Cocuklara cinsel bilgiler verilir? Kız cocuklarına regl olmanın ne olduğu etraflıca anlatılır? Cok az ailede..Boyle olunca ergenler ve gencler ilk cinsel bilgilerini sağdan soldan, aslında kendileri kadar bilgisiz akranlardan alırlar. Yaş ilerledikce yeni evlenmiş arkadaşlar ya da konu komşu da bilgi kaynaklarına donuşur. Ancak bu bilgiler nerdeyse her zaman subjektif ve doğruluktan uzak bilgilerdir. Cinsellik toplumumuzda tabu olduğu icin bunu konuşurken cinselliği hazla ve guzellikle ilişkilendirmek ‘ayıp’ olarak gorulmektedir. Bu tabular, ayıplar elbette kaygıları ve korkuları beraberinde getirir. İşte bu korkular da vajinismusun temelini oluşturur. Cinselliğin beklenen ve istenen bir şey haline geldiği evlilik sonrasındaki ilk girişimde bu korku vajinanın kaslarının istemsiz olarak kasılmasına neden olur. Aslında kadın birleşmeyi istemesine rağmen, seneler icinde zihnine yerleşmiş kotu cinsellik algısı ve korkular nedeniyle vajina kasılır ve birleşmeye izin vermez. Korku, endişe, panik hali ve bunların sonucunda istemsiz olarak bacaklarda kapanma, vajinada kasılma gibi belirtiler ortaya cıkar. Haz alınacak bir eylem olan cinsellik, korkulan bir şey halini alır.. Yukarda da bahsettiğim gibi once kendilerince cozumler ararlar vajinismuslu kadınlar ve eşleri. Alkol almak, ilac icmek gibi eylemlerden sonra birleşmeyi denerler ancak muvaffak olamazlar. Daha sonra bu sorunu cozmek icin kadın doğum uzmanlarına başvurur coğu cift. Ancak bahsettiğim gibi vajinismus zihinsel bir meseledir ve zihinsel meseleleri cozmek icin cinsel terapi eğitimi almış bir ruh sağlığı uzmanına başvurmak gerekir. Tedavi icin başarısı kanıtlanmış tek yontem cinsel terapidir. Tedavi sureci ise genellikle cok uzun değildir. Sorunun suresi, eşlik eden ruhsal sorunlar, ciftin ruhsal dinamikleri ve yaşam tarzı gibi faktorler bu surenin değişkenlik gostermesine neden olsa da, vajinismuslu danışanlarımın terapileri genellikle 6-8 seansta tamamlanmaktadır. ‘1 seansta tedavi ediyorum’, ‘3 gunde bu işi cozuyorum’ gibi yaklaşımlar gerceklikten uzaktır, cunku tedavi hedefi cinsel birleşmenin sağlanması olduğu kadar, ciftin cinsellik algısındaki sorunların cozumlenmesi, yanlış cinsel inanışların tespit edilip bu konuların calışılması ve boylece haz alınabilecek sağlıklı bir cinsel yaşamın temelinin atılmasıdır.
Tedaviye mutlaka cift olarak katılınması gerekmektedir, keza cinsellik cift kişilik bir eylemdir, karşılıklılık ve birliktelik icerir, bu nedenle eşlerin ikisinin de terapiye gelmesi elzemdir. Son olarak belirtmek istediğim nokta vajinismus tedavisinde başarı oranlarının cok yuksek olması.. Bu soruna sahip ciftlerin tedaviye başvurması bu nedenle cok onemlidir. Neredeyse %100 oranında tedavi edilen bir cinsel işlev bozukluğu olan vajinismus nedeniyle once cinsel hayatları, sonra da evlilikleri bozulan bir cok cift olduğunu biliyorum. Oysa tedavi başvurusu ve terapi sureciyle butun bu sorunları kısa surede ortadan kaldırabilir.
Hepinize sağlıklı ve mutlu gunler diliyorum.
Uzm. Dr. Makbule Esra Kocak
[h=2]Bursa Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Vajinismus nedir? Tedavisi nasıl yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Vajinismus nedir? Tedavisi nasıl yapılır?