1. Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismusun en sık rastladığımız nedeni ilk gece korkusudur. Toplumumuzda ilk gece, bekaret ve kızlık zarına toplumsal bir onem verilmektedir. Cocukluktan itibaren kadının bilincdışına ilk ilişkide cok acı cekeceği, canının cok yanacağı ve cok kanamasının olacağı gibi korkular yerleşebilir. Vajinismus sorunuyla tedaviye başvuran kadınlardan en sık duyduğumuz cumleler şunlardır:

‘’İlişkide canımın cok yanacağından korkuyorum.’’ ‘’Sanki o an olecekmişim, icim pacalanacakmış gibi geliyor.’’ ‘’ Eşim bana daha dokunur dokunmaz kaskatı kesiliyorum ve titremeye başlıyorum.’’ ‘’Benim vajinamda delik yok, oraya asla bir şey giremez.’’ ‘’ Ya cok kanama olursa ve kanamam durmazsa diye korkuyorum.’’ ‘’ Bir yakınım ilk gece icimde bombalar patladı demişti, bunu hic unutmadım.’’ ‘’ Genc kızlığımdan beri vajinismus olmaktan korkuyordum.’’ ‘’Vajinama dokunamıyorum, dokunduğumda bile acı hissediyorum.’’ ‘’ İlk gece kadın ve erkeğin birbirine kilitli kaldığını duymuştum,ya ilk gece ben cok kasılırsam ve eşimin penisi benim vajinamda sıkışırsa, herkese rezil oluruz hastaneye nasıl gideriz.’’

Yukarıdaki bu cumleler aslında bizim toplumumuzda vajinismusun neden 10 kadından birinde gorulduğunun de sebebidir aslında. Cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve duşuncelere sahip olarak, cinselliği sevgi ve zevkin paylaşımı olarak değil korkulması gereken ve acı verici bir eylem olarak algılayarak yetiştirilen genc kızlarımızın vajinismus olması cok da şaşırtıcı değildir.

İlk gece korkusu dışında, gecmişte yaşanan ya da tanık olunan bir takım olaylar da vajinismusa neden olabilir. Orneğin, cocuklukta yaşanan cinsel taciz, tecavuz gibi travmatik olaylar, anne- babayı ya da yakınları cinsel ilişki sırasında gormek ve erkeğin kadına kotuluk yaptığını duşunmek, televizyonda cinsel icerikli sahneler cıktığında ailenin olumsuz yorumları, vb. de kadının ileride vajinismus sorunu yaşamasında tetikleyici rol oynayabilir. Ayrıca ailenin iyi kızı olma, cinselliği kendine yakıtıramama, anne- babaya karşı hissedilen sucluluk duyguları, bekareti kaybetmeyi masumiyetin kaybı olarak algılama, bilinc dışı olarak genc kızlıktan kadınlığa gecmeyi istememe gibi nedenler de vajinismusa yol acabilir.

2. Vajinismusum ama gencliğimde tacize veya tecavuze uğramadım, mutlaka vajinismus yaşayan her kadın tecavuze mi uğramış olmalıdır?

Vajinismus sorunu olan her kadının mutlaka bir taciz ya da tecavuz oykusu olması gerekmez, bir cok başka etken bu sorunun başlamasında ve surmesinde rol oynamaktadır. Ancak terapi surecinde bir cok vakanın kucuklukte, ozellikle yakın aile cevresindeki ağabey ya da amca olarak bilinen kişilerden fiziksel ya da sozel cinsel ima iceren davranışlara ya da goruntulere maruz kalmış olduğu ortaya cıkmaktadır. Ama bunun mutlaka olmuş olması gerekmez.

3. Eşimle severek evlendik, onunla beraber olmayı da cok istiyorum ama olmuyor, ben neden vajinismus oldum?

Vajinismusu yaşayan ciftler genellikle severek, isteyerek, aşık olarak evlenmişlerdir. Ancak vajinismusun aşkla sevgiyle ilgisi yoktur, sorun kadının cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve duşuncelerindedir. Aşık olarak evlenen ciftler ilk gece bu sorunla karşılaştıklarında cok şaşırırlar ve durumu anlayamazlar. Hatta aileleri istemediği halde kacarak evlenen ciftlerde bile vajinismus sorununa rastlayabiliyoruz. Vajinismusta aşk ve sevgi onemli bir rol oynamaz, kadın kocasına aşıktır, onu cok seviyordur, onunla birlikte olmayı cok istiyordur ama yine de elinde olmadan kendini kasar, yani icindeki kontrol edemediği bir yapı onu engeller.

4. Eşim cok anlayışlı, ona karşı kadınlık gorevimi yerine getiremediğim icin kendimi suclu hissediyorum.

Vajinismuslu kadınların eşleri genellikle son derece yumuşak ve anlayışlıdırla, eşlerinin uzerine gitmezler. Sanki kadın ve erkek arasında bilincdışı bir anlaşma vardır. Erkeğin anlayışlı olması bizim istediğimiz bir durumdur ve terapide bize yardımcı olacaktır. Ancak eğer erkek de cinsel acıdan deneyimsizse, cinsellikle ilgili kendi korku ve kaygılarından dolayı eşinin ustune gitmiyor olabilir. Bu durum da ciftin sorunun surmesini tetikler ve tedaviye başvurmayı geciktirir.

5. Eğer başkasıyla evlenmiş olsaydım yine vajinismus olur muydum?

Eğer vajinismus kadının cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve duşuncelerinden, korkularından, kişilik ozelliklerinden kaynaklanıyorsa, kimle evlenirse evlensin aynı sorunu yaşar. Uzun yıllar flort eden ciftler bile, evliliğin ilk gecesi vajinismus sorunuyla karşılaşabilirler.

6. Vajinismusun tedavisi var mıdır?

Vajinismus kadın cinsel işlev bozuklukları arasında kesin olarak cozumu mumkun olan belki de tek bozukluktur. 10 seanslık cinsel terapi ile (7 ila 10 gun arasında) kesin olarak cozum mumkundur. Cinsel terapi eğer kadının bilinc dışında cok derin bir sıkıntı yoksa, bilişsel- davranışcı olarak ilerler ve coğu zaman 10 seansa bile gerek kalmayabilir. Tedavide oncelikle cifte ayrıntılı olarak cinsel bilgilendirme yapılır, vajinanın yapısı ve kızlık zarı ile ilgili bilgi verilir. Daha sonra da bilişsel yeniden yapılandırma adını verdiğimiz olumsuz duşuncelerin ve duyguların yerine olumluların konulmasına yonelik calışmalar yapılır ve ciftin evlerinde ya da eğer şehir dışından geliyorlarsa kaldıkları yerde yapmaları icin ev odevleri verilir. Eğer daha derin psikolojik bir soruna bağlı olarak vajinismus ortaya cıktıysa, tedavi bazeb 10 seansı gecebilir, o zaman bireysel psikoterapi de gerekebilir. Ancak her durumda vajinismus sonunda cozulur. Vajinismuslu kadınlar cinsel ilişkiye karşı aşırı bir tepki ve korku icersinde olduklarından, tedaviye gelmek konusunda da direnc gosterirler. Tedaviye ikna olmaları oldukca zordur. Vajinismus bir erteleme ve kacınma hastalığı olduğundan dolayı, kadın tedaviyi surekli bilinmeyen ileri bir tarihe erteler. Hatta uzmandan randevu alıp, randevuyu da surekli erteleyebilir. Bu nedenle vajinismusun tedavisinde ilk seans cok onemlidir, eğer terapist ve danışan arasında karşılıklı guven ilişkisi kurulursa cift terapiye devam edecektir. Vajinismuslu kadın oldukca sorgulayıcıdır, terapisti surekli bu sorundan kendisini kurtarması ve ilac, krem, hipnoz, vb. başka yontemler kullanması icin ikna etmeye calışır. Terapinin sorumluluğunu almak istemez. Ancak hicbir terapist danışanı kurtarmakla yukumlu değildir, terapist yol gostericidir, rehberdir; eğer cift terapistin gosterdiği yolda ilerlerse sonuca ulaşır.

7. Şimdiye kadar cok doktora gittik, işe yaramadı, umudumuz kalmadı.

Bize daha once bir cok tedavi yontemi denemiş, cok sayıda doktorlara gitmiş ancak bir sonuca ulaşamamış bir cok cift başvurur. Ancak geriye donup, neden sonuc alınamamış olduğuna bakıldığında terapist- danışan arasında guven ilişkisinin kurulamadığı, ciftin motivasyonunun yetersiz olduğu, ciftin verilen ev odevlerini yapmamış olduğu veya tedaviyi yarım bırakmış oldukları anlaşılır. Cift genellikle daha onceki başarısızlıklardan doktoru sorumlu tutma eğilimindedir, oysa ki oncelikle cift tedavinin sorumluluğunu almaları oğretilmelidir. Sorumluluk cifttedir, sorun onların sorunudur ve yine cozecek olan onlardır. Cift bunu anladığında ve terapiste de guvendiğinde sorunun cozulmemesi icin hicbir sebep yoktur.

8. Anestezi altında ilişkiye girersek vajinismus sorunumuz cozulur mu?

Ne yazık ki coğu cift vajinismus hakkında bilgi sahibi olmadıkları ve sorunlarını cozumsuz gordukleri icin cinsel terapi dışında farklı yontemler denerler. Orneğin, icki icip ilişkiye girmeyi denemek, kızlık zarını operasyonla aldırmak, vajinaya botoks yaptırmak ya da anestezi altında ilişkiye girmeyi denemek gibi yontemler hemen her ciftin aklına gelir. Aslında bu tip cozumleri duşunmenin nedeni yaşanan caresizliktir. Vajinismusta sorun vajinada değil, kadının kafasının icindedi. Kadının psikolojik durumunu dikkate almadan sadece penisin vajinaya girmesini sağlamak icin onerilecek tum tedavi yontemleri gecici ya da gecersiz olacaktır. Cift icki icip ilişkiye girmeyi denese bile, bilincdışındaki yapı kadının ya sarhoş olmasını engelleyecek ya da sarhoş olsa bile vajinasındaki kasılma yine ilişkiye izin vermeyecektir. Anestezi altında ilişkiye girmeyi deneyen ciftlerde de sonuc aynıdır. Bazen bir kereye mahsus ilişki gercekleşse bile, bu hem ciftin psikolojik durumunda bozulmaya hem de kadının eşine karşı sonradan olumsuz bir tepki geliştirmesine yol acabilmektedir.

9. Ben asla parmak odevi yapamam, tedavinin başka bir yolu yok mudur?

Vajinismusun tedavisinde bir cok onemli basamak vardır, tedavi standart gibi gorunse de aslında kişiye ozeldir. Oncelikle o kişinin yapabildikleri ve yapamadıkları tespit edilir ve ona gore tedavinin hangi aşamadan başlayacağına karar verilir. Yani vajinasının yapısını bilmeyen, vajina deliğinin yerini bilmeyen ya da kendini cıplak olarak gormekten hoşlanmayan bir bayana hemen parmak odevi verilmez, once onun vajinasını incelemesi ve ona dokunmaya alışması gereklidir. Parmak odevleri genellikle kadınları korkutur. Ancak doğru bir şekilde yapıldığında aslında korkulacak hicbir şey yoktur. Onemli olan oncelikle terapistle danışan arasındaki terapotik guven ilişkisinin oluşturulmasıdır. Vajinismus kadının kendine olan guvenini yok eden bir hastalık olduğu icin, kadına yonelik ozguven arttırıcı ve ego guclendirici calışmalar yapılmalıdır. Eğer kadın once kendine, sonra eşine ve terapistine guvenirse ve parmak odevlerinin terapi icin neden onemli olduğunu kavrarsa parmak odevlerini yapamaması icin hicbir sebep kalmayacaktır.

10. Eşim bana destek olmuyor, sen sorununu tek başına coz oyle gel diyor, caresizim.

Vajinismus sadece kadının değil ciftin ortak sorunudur. Tedavide de erkeğin rolu cok onemlidir. Bazen yaşanılan hayal kırıklıklarının ve beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle erkek eşine karşı tepkili olabilir, eşinin cinsel ilişkiyi başaramayacağını duşunebilir ve terapiye destek vermek istemez. Oysa terapide erkeğin desteği cok onemlidir. Terapist erkek ile ozel bir goruşme yaparak, terapiye onun katkısının olmazsa olmaz olduğunu ve erkeğin evde terapistin rolunu ustlenmesi ve her ikisinin de mutluluğu icin eşine her koşulda destek olması gerektiği anlatılmalıdır. Vajinismus kadının psikolojisini olumsuz etkilediği gibi, erkeğnkini de etkiler. Hastalığı kabul etmek her iki taraf icin de kolay değildir. Bu nedenle tedavide sadece kadının uzerine yoğunlaşmak doğru olmaz. Erkeğin dygu ve duşuncelerini de terapi surecinde ele almak gereklidir.

11. Vajinismus sorunuyla birlikte eşimde de cinsel isteksizlik oluştu, artık benimle sevişmek istemiyor.

Vajinismus hem kadını hem de erkeği olumsuz etkileyen bir sorundur. Kadın cinsel ilişkiden korkmasının yanıdıra, başarısız olmanın verdiği rahatsızlığı ve huzursuzluğu da yaşar. Ne yaparsa yapsın, nereye giderse gitsin bu sorunu aklından atamaz ve surekli mutsuzdur. Erkek ise hem eşinin bu durumunu gordukce uzulur, kendini caresiz hisseder, hem de cinsel ilişkide surekli reddedilmek ve ilişkinin surekli yarım kalması erkeğin de bazı cinsel sorunlar yaşamasına neden olur. Bu sorunların başında cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu ve erken boşalma gelir. Bunu sonucunda erkek de kendinden şuphe etmeye ve cinselliğe ilişkin kaygılar yaşamaya başlar.

12. Artık cevremizden cocuk beklentileri coğaldı, vajinismus sorunu cozulmeden hamile kalmanın bir yolu var mıdır?

Vajinismuslu ciftleri en cok baskı altında bırakan konulardan biri de cevreden neden hala cocuk sahibi olmadıklarına dair gelen sorulardır. Eğer evleneli uzun bir sure olduysa ozellikle yakın akrabalardan gelen cocuk baskısı da artar. Cift bu sorunu kimseye soyleyemediği icin de, kısa yoldan başka bir cozum bulma arayışına girer. Tup bebek yontemiyle cocuk sahibi olmak vajinismuslu ciftlerin en sık denediği yontemlerden biridir. Ancak biz ciftin cocuk sahibi olmadan once, sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşantıya kavuşmasını ve vajinismus sorunu icin tedavi gormesini oneriyoruz. Cunku sağlıklı bir cinseşl yaşam evliliğin surdurulmesi icin de onemlidir. Genellikle ciftlerde bebek sahibi olduktan sonra vajinismusun cozuleceğine dair bir inanış da vardır, ancak bu doğru değildir. Eğer bir oncelik sıralaması yapılması gerekirse, once vajinismus cozulmeli ve cift daha sonra bebek sahibi olmayı duşunmelidir. Cok nadir de olsa vajinismus sorunu devam ederken hamile kalan bayanlar da vardır, onlar da normal doğumdan korktukları icin sezeryanla doğum yaparlar ve cocuk sahibi olmuş olsalar bile vajinismus sorunu devam eder.

13. Vajinismus kendiliğinden cozulur mu?

Vajinismusu yaşayan ciftlerdeki en yaygın inanışlardan biri de beklerlerse sorunun kendiliğinden cozuleceğidir. Eğer cift sorunun zamanla kendiliğinden duzeleceğine inanırsa bu sorunun uzamasına ve yılların gecmesine neden olur. Ciftin sorunu kendi başlarına, profesyonel bir yardım almadan cozmesi de mumkundur, bunu başaran ciftler de vardır. Ancak burada onemli olan sorunu cozmek icin birşeyler yapmaktır. Eğer cift sorun nasıl olsa bir gun cozulur diyerek hicbir cabva gocstermez ve sanki ortada hicbir sorun yokmuş gibi davranırsa, vajinismus yıllar gecse de devam edecektir. Ancak cift birlikte karar verir, birbirine destek olur ve cinsel acıdan bilgilenmek ve bu sorunu cozmek icin vakit ayırırlarsa vajinismusun ustesinden gelebilirler.

14. Vajinismus bir kez tedavi edildiğinde yeniden tekrarlar mı?

Eğer kadın korkularıyla tam olarak yuzleşmiş, cinselliği korkulacak ve kacınılacak bir şey olarak değil zevkin ve sevginin paylaşımı olarak algılamaya başlamışsa, vajinismusun tekrarlaması gibi bir durum soz konusu olmaz. Vajinismus tedavi edildikten sonra bir daha geriye donuşu olmaz, cunku vajinismusu aşan kadında terapi suresince zaten bir takım duygu ve duşunceler değişmiştir. O yuzden vajinismus tedavi edildikten sonra tekrarlamaz.

[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]