Vajinismus nedir ?!Bu soruya aslında ceşitli tanımlar verilebilir ama genel olarak vajinismus problemi fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi olarak tanımlanmaktadır.
Vajina ilişki sırasında penisin buyukluğu, ya da kucukluğune gore kendini hazırlar. Cinsel birleşmenin durumuna bağlı olarak genişler.
Korku ve kaygı ile kadın erkeği ve erkeğin penisini vajen bolgesine yanaştırmazken, bazıları ise yanlızca vajen girişinde bu hisleri yaşarlar.
Vajinismusun oluş nedenleri kişilere gore farklılık gosterir;
“Vajinanın cok kucuk veya cok dar olmasından dolayı ilişkiye girememek” diye bir kavram coğu zaman doğru değildir, cunku vajina yapı itibariyle esnektir ve doğumda bir cocuğun başını cıkaracak kadar genişleyebilir (ki bu yaklaşık 10 kat genişleme demektir).
Bilinc altındaki korku ile kadının vucudunda ve vajen bolgesinde kotrol dışı kasılmalar ve kilitlenmeler oluşur. Vajinanın girişindeki kasların kasılmasının yanında tum vucutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali de oluşmaktadır. Bu durumda ilişkiye girecek olan kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve artık ilişkiye izin vermez veya veremez.
Vajinusmuslu kadınların bazıları ise; kızlık zarlarının cok kalın olduğuna ve bu yuzden ilişkiye giremediklerine inanmaktadırlar ve de malesef eşlerini de buna inandırabilmektedirler. Sorunun kızlık zarının ortadan kalkmasıyla cozuleceğine inanan ciftler, bir kadın doğum uzmanına başvurmaktadırlar. Kişi anestezi ile bayıltılır ve kızlık zarı ameliyatla actırılır. Sorunun fiziksel bir nedenden kaynaklanmamasından dolayı, kızlık zarının acılması cozum yerine, bunun da işe yaramadığını goren ciftlere, daha cok umutsuzluk, karamsarlık, bunun sonucunda da ilişkilerde yıpranmaya sebep olmaktadır.
Vajinusmus sorunu olan kadınların buyuk coğunluğu doktora muayene olamaz, tıpkı ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya kapılır, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girmektedirler. Fakat, bir kısmı da rahatca muayene olabildikleri halde ilişkiye izin veremezler.
Bazen de sorunun, ilaclarla veya genel anestezi (bayılma) altında ilişkiye girmekle cozuleceğine inanılmaktadır. Boylece, uyutularak kaslarda gevşeme sağlanabilir ve hatta, yanlış bir metod olarak vajinusmuslu kadınların genel anestezi ile uyutulup partnerleri ile cinsel ilişkiye girmeleri sağlanbilmektedir. Bu sorunu cozeme yerine daha da buyutebilmektedir. Kadın uyanık olduğunda cinsel ilişkiden yine korkacaktır ve vajinismuslu kadının eşi ise, daha evvel anestezi altında ilişki kurduğundan karısına karşı zorlayıcı bir tutum izleyecektir. Bu da korkuyu arttırabilmektedir. Ayrıca anestezi altında ilişkiye girilen kadın kendi kontrolu dışında bu tip bir ilişki yaşamaktan psikolojik olarak kotu etkilenebilmektedir.
Bu yaklaşımın nedenlerinden biri vajinismusun “vajinaya giriş sırasında vajenin etrafındaki kasların kasılması ve bundan dolayı cinsel ilişkiye girilememesi” olduğu duşuncesidir. Boyle yaklaşımın coğu zaman yanlış bir yaklaşım olduğunu vurgulamakta fayda vardır.
Gene bu duşunce tarzı ile son zamanlarda vajene botox uygulamaları yapılmış ve vajen kasının kasılması engellenmiştir. Gercek vajinismuslularda bu yaklaşımda cozum sağlamamaktadır.
Bu tip sıkıntılı kişilere sakinleştirici ilac, antidepresan ilac vermekle bu sorun cozulmez, aksine bu tip ilacların bazılarının cinsel isteği azaltıcı etkisi vardır, boylece sorun cozulmediği gibi başka bir sorun olan cinsel isteksizlikte sıkıntıya eklenmiş olur.
Kas gevşeticiler veya alkol alıp sarhoş olup cinsel ilişkiye girme cabaları da hep huzun ile sonuclanır.
Cok kolay tedavi edilebilen bir sorun olan vajinusmus; bu tip yanlış bilgi ve denemelerle buyur, buyur.
Kadında sıkıntı, gerginlik başlar, kendisinde eksiklik olduğu duygusu ile sucluluk duymaya başlar, umitsizlik ve karamsarlığa duşer.
Kadınların coğunluğu bu durum karşısında gosterdiği tepkinin fazlalığını ve de gereksizliğini bilir, korkuya karşı verdiği tepkinin aşırılığını mantıken bilmesi ve de bunun gereksizliğini kabul etmesi de bunu cozmeye yetmez ve bir ic karmaşa yaşar, ben eşimi seviyorum, onu istiyorum, kanunen benim eşim, ailem onu kabul ediyor, ben kabul ediyorum, peki neden bunu yapamıyorum gibi ic karmaşalar ve bunalımlar yaşayabilir.
Bazı kadınlarda cinsel isteklerinin olmadığı şeklinde duşunurler, ben ilişkiye arzu duymuyorum, duysam yapacağım ama icimden gelmiyor diye yakınırlar, buda tamamiyle bir savunma sistemidir, insan canının yanacağından korktuğu veya zarar goreceğine inandığı veya inandırıldığı şeyi isteyebilir mi?
Vajinismus nedir? Bazen cozum olarak vurdum duymazlık yaşar ve beni seven beni boyle de sever illa cinsel ilişki mi yaşamak gerekir gibi bir takım savunma mekanizmaları geliştirerek kendisini rahatlatmaya calışır, ama sorun hep vardır ve her gun buyur, bir gun eşlerin her ikisi de bunu taşıyamayacak hale gelir ve ilişki biter.
Erkekler başlangıcta cok ılımlı yaklaşırlar ilişkiye giremeyen eşlerine, bazen de anlayamama ve ofke ve kırılganlık hisleri arasında kalırlar. Ve bedensel hic bir sorunu olmamasına rağmen bazen erkekte sertleşme sorunu da başlayabilir. Erkek sonucta tahammulsuzleşebilir, eşini zorlayabilir veya aldatabilir.
Bazen de hanımlarımız tedavi olmayı istedikleri halde eşlerinin sorunu onemsemediklerini, tedaviye baş vurmayı ertelediklerini, veya olay cozume yaklaştığı sırada eşlerinden destek goremediklerini fark eder buna cok şaşırırlar. Cinsel ilişki ile ilgili kaygı ve korkular yanlızca kadınlarda olmaz bazı erkeklerdede bu olabilir. Kadınlar icin bunu anlamak veya hissetmek cok zordur cunku onlar kendi problemlerine ve de cozumlerine odaklanmışlardır. Evet bazen bunu anlamak veya hissetmek zordur ama şoyle duşunun başka insanlarda, hatta bazen sizde bu konuda kendinizi anlayamıyorsunuz. Ama gercek olan şu ki problem var. İşte benzer bir yaklaşımla yaklaşırsanız eşinizide anlayabilirsiniz, bu da cozumu kolaylaştırır. Onunda ilişkiden korkabileceğini, canının acıyabileceği ve ilişkide penisinin zarar goreceği duşuncesinin olabileceğini kabul etmeniz gerekebilir.
Vajinismus tedavisinde hanımların yanı sıra, gerekirse erkeklere de kaygı ve korkularını yok edici, destek verici terapi yapılmalıdır. Vajinismus kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olup, hic bir taraf diğerini suclamamalı veya anlayışsız olmamalıdır.

[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]