Tv reklamları ve cocuklar Cağın beğeni anlayışını yonlendiren reklamlar,işlevlerini ilginc boyutlarda surdurmektedir.Tanıtım-ilgi ikileminin ilişkileri ve sonucları uzerinde durmaksızın sahlenenen yarış,gelecekte,tuketime varmanın yoluna kimbilir daha neler katacaktır.Gunumuzde cok yakından izlediğimiz ve ozellikle kucukleri hedeflemiş,hafıza etkili mekanizmalar giderek amacına ulaşmaktaktadır.Surekli uyarılarla adı hemen oğrenilen boyalı şekerlerin,cikolata kopyalarının,cocuklatrla guncelliği kaybolmadan edinebilme yarışı,onlarda şimdilerden farklı olma duygusunu guclendirmektedir.

TUKETİM OYUNU

Ulkemizde gorsel eğitimin en onemli aracı olan televizyon ,şimdilerde,gunluk değişen market ve bakkal vitrinleriyle bir yarışın onculuğunu yapar gibidir.Cocuğun duşsellikten gercekciliğe gecişinde,onemli yer tutan cizgi film kahramanlarının da şekerleme tanıtımlarına katılması onlarda cocukluktan gelen ilginin amaca donuşmesini sağlayacak planlı bir tuketim oyunudur.İnsan sağlığına hic bir yararı olmayan,besin maddesi hukumlerinde ki esaslara uymayan,ayrıca cocuklar icin yaşam tahditidi oluşturan şekerlemelerin ,ozellikle yemek saatine yakın saatlerde ,acıkma duygusunun somurusu biciminde yayınlanması cocuğun ilesi ile saygın ilişkilerini yıpratması,otesinde aile baskısının şiddete varan boyutlara gelmesi kimin umurundadır?

Dunya sağlık orgutu,jel nitelikli şekerlerin,draje şekilli şekerlerin ve şekerli sakızların cocuk sağlığı icin tehdit oluşturduğunu ve cocuk sağlına uygun olmadığı konusunda ki uyarı tedbirlerinin ambalajlarda bulunması konusunda ki uyarıları ne kadar ciddiye alınmıştır?Kucuk cocuklar icin son derece cekici olan şekerleme ceşitleri ,şekil olarak ta tehlikeler arzetmektedir.Jel nitelikli şekerlerin mide ozsuyuyle mayalanıp şişmesi ,iştahsızlık ve hazımsızlıklar ortaya cıkmaktadır.Aynı şekilde ,ilac drajelerine şekil ve boyut olarak ta cok benzeyen,renk ve boyut olarak,gercek ilac drajelerinden ,cocuklar nasıl ayırtedebilecekler?

Tarihi cok eskilere uzanan Cikolatanın, kakaoyağı icermesi,katılığını sağlamak icin kullanılan hidronije faktorler ,yalnızca dişetlerinde değil, kemik dokularda da epeyce misafir edilmektedir..Aşırı şekerli gıdalarla beslenen cocuklar da ,organik direnc sistemiyle birlikte ağız sağlığı da tehdit altına girmektedir.Cok kucuk yaşlarda curumelerle ortaya cıkan sorunlar ,yumuşak gıdalarla beslenmeye bağlı bozuk dişlenmelere yol acmaktadır. Turk periontoloji derneğinin verilerine gore,kent cocuklarının sorunları, beslenme sorunları yaşıyan cok kırsal kesimde ki cocukların sorunları yanında urkutucu olmuştur.

Tehlikenin asıl ve en ciddi yanı dadenetimsiz surdurulen uretimin fitursuzca surebilmesidir.Gıda yasasına bağlı yaptırımlar,yasalara karşın ,insan sağlığına aykırı,kansorejen ajanlar iceren ,paslı teenekelerden ambalajlanan şekerlemeler hakkında ,uzgunum ciddi bir yaptırım yoktur. Neden?

SONUC
Oncelikle 1 lt' de 150 mg kafein, kola! ozutu iceren kolalı icecekler, cikolatalar, obez ve sağlıksız nesil icin cok onceden hazırlanmış bir tuketim senaryosudur.Elbette tum ciddi uyarılar karşın vitrnlerde renklerin tuketim dansı devam edecektir.O Halde,gıda ve uretim yasasının torbasına,alkol ve bira reklamlarından daha az zararlı olduğu iddia edilemeyecek ,colalı icecdekler ve şekerlemelerin ambalajlarına sağlığa zararlıdır uyarısı getirilmelidir.Bu karar gercekten toplum sağlığını temelde onemsemenin gostergesi olacaktır.Cikolata reklamlarının sevgi sozcuklerinden arındırılması,Torun ziyaretin giden aile buyuklerinin de artık,koalalı icecekler ya da cikolata yerine başkaca, sevgiyi anlatacak hediyeler secmeleri, onları her boyutuyla sevmenin seviyesine yuceltecektir

[h=2]Karabuk Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]