GTA serisinin yukselişi malum 3. oyunun piyasaya devrim getirmesiyle oldu. O zaman icin buyuk bir nimet ve yeni bir teknoloji olan TPS kamerası, insanlara karakterini gorme ve onun gelişimine adım adım tanık olmasını sağlayarak kendine bağlamayı başardı. 3'uncu oyunun başarısından sonra, Vice City icerik ve gorev bakımından klasikleşmiş Hollywood senaryolarını bilgisayar icinden oynamasıyla insanlarda tekrardan yeni bir aydınlanma yarattı.

Bu oyundan sonra Rockstar piyasaya hala mod ile desteklenen ve insanların deli gibi oynadığı GTA San Andreas'ı surdu. (Ya da insanların tabiri ile GETA: SA ) Onceki oyunlardan cok cok daha fazla icerik donemine gore cok uzun bir senaryo ve buyuk bir harita ve ayrıca cok riskli ama bir o kadar da gene insanları kendine bağlayan CJ ile oyun tam olarak GTA'nın yukselişini yaptı. Bu donemden sonra GTA icin yavaşlayan Rockstar, 2 farklı DLC tadında oyun cıkardı. (Chinatown ve Vice City Stories)

Evet, genel olarak şoyle bir ozet gectiğimize gore gelelim asıl konuya: GTA V neyi farklı yaptı? Rockstar son iki DLC tadında olan oyundan sonra 2009 yılında GTA 4'u piyasaya surdu. Bazı kesimler hic beğenmezken bazı kesimler oyunu en iyi oyun olarak ele aldı. (Ki ben Technopat uyelerine gore azınlık olan oyunu seven kısımdanım.) Hikayeyi ozetlememe gerek yok sanırım? Niko Bellic kuzeni tarafından Amerikan ruyasını yaşamak icin Amerika'ya davet edilir. Niko savaştan sonra silah gormek istemediğinden iyi bir secim olduğunu duşunur fakat işler hic oyle gitmez. Evet, kısaca senaryo bundan ibaret. Baktığınız zaman senaryo her zaman aynı aslında GTA oyunlarında. Karakter(ler) vardır. Başkaları tarafından illegal işlere yonlendirilir ve olaylar arapsacına doner. Senaryo her insanın ilgisini cekecek turden. Burada takdir etmek lazım Rockstar'ı.

Oyun tam olarak gercekciliğe yakın olan bir suspansiyon sistemi ile karşılıyor sizi. Araba ile cebelleşirken bir yandan oyuna alışmaya calışıyorsunuz. Her neyse. İlk evinizi aldınız. Etrafta olaylar koptu, arapsacı hikayeyi bitirip evlerinizde rahat rahat takılıyorsunuz. Birden dışarı cıkmak istediniz, daha sonra aracları saydınız. 1, 2, 3... Nasıl? Arac modelleri tamamen aynı mı? Yapma canım, adamlar yeni shader ekleyip kaplama atmışlar sen de... Ne oluyor biliyor musunuz? Oyun bir yerde size kopya gibi geliyor. Eğer 4 senedir 5. oyunu oynamış biri iseniz size cok tanıdık gelir. Hadi onu gectim, oyunun bircok alanı 5. oyundan daha iyi. Hafif RPG ogeleri, insanlar ile konuşmak, iyi olduğunu soyleyemediğim ama mantıklı bir yapay zeka... Bunların bircok kısmı 5. oyundan iyi.

Şimdi diyecekler vardır. "Oyunu zorlaştıran suspansiyon sistemi iğrenc, yapay zeka kotu, silah sekmesi yok." Evet, bunlar doğru fakat ne bileyim yani bana aynı şeyler gibi geldi. Ayrıca oyunun aynı motor ile yapıdığını da unutmayalım. Yani kucuk bazı duzeltmeler ile bircok şey 5. oyun ile aynı olabilir teoride.

Sanırım artık bitirmeliyim. Ne diyeceğimi bilemedim icimi doktum. Sizce ne farklı bu oyunda? Yazın, anlatın, tartışalım. İyi forumlar...