İLK GORUŞME COK ONEMLİ!
Tup bebek cocuk sahibi olamayan aileler icin etkili bir tedavi yontemi niteliğindedir. Tup bebek sayesinde normal yollardan olamayacak ciftler cocuk sahibi oluyor. Peki bunun aşamaları neler? şimdi teker teker Tup bebektedavisindeki aşamaları inceleyeceğiz.
İlk aşama hekim ile ilk goruşmedir. Goruşme sırasında ciftin hikayesi dinlenir. Onceden yapılmış olan tetkikler değerlendirilir ve kadınla erkek muayene edilir. Fakat kadından once erkek muayene edlilir. Cunku kadının muayene edilmesi erkeğe oranla daha uzun surer. Cunku işlemleri uzundur. Erkeğin değerlendirilmesini sperm, meni analizi oluşturur. Kadının jinekolojik muayene ve ultrason incelemesi yapıldıktan sonra rahim ağzı kanserinin ve kanseroncesi durumların saptanması icin yapılan test ve ceşitli bakteriyolojik incelemeler icin numuneler alınır. Adetin ucuncu gunu yapılan hormon tetkikleriyle, yumurtalıkların ilaclara nasıl cevap verecekleri onceden anlaşılmaya calışılır.
[h=3]HORMON BASKILAMA[/h]2. adım ise hormonların baskılanması’dır. 3. adım yumurtalıkların uyarılması’dır. Burada amac mumkun olduğunca fazla sayıda 16 – 20 mm caplı follikul elde etmek. Diğer adım yani 4. adım ise Yumurta Toplama’dır. Once hCG hormonu yapılır. Daha sonra bu işlem 32 – 36 saat sonra gercekleştirilir. Her iki yumurtalığın aspire edilmesi yaklaşık 15 – 30 dakika surer.
[h=3]YUMURTA TOPLAMA[/h]5. adım ise dollenme fertilizasyon’dur. Yumurta toplama işlemi sırasında emilerek alınan icerik laboratuvara gonderilir. Kadından yumurtaların toplandığı esnada erkek de sperm verir. 6. aşama Embriyo transferi’dir. Elde edilen dollenmiş yumurtalara embriyo denir. 2. hucreli aşamadan cok hucreli bir aşamaya transfer edilir. En cok tercih edilen aşama da 4- 8 hucreli aşamadır. Embriyo transferi 2. ve 6. gunler arasında yapılabilir.
[h=3]GEBELİK TESTİ[/h]Son aşama olan 7. aşama ise Gebelik testidir. Once idrarda sonra da kanda gebelik testi yapılır. Sonucuna gore gebelik olup olmadığına karar verilir. Tup bebek aşamaları işte boyledir. Biraz da genel tup bebek duşuncesinden bahsedelim. Tup bebek tedavisi, anne yumurtasının babanın spermi ile suni olarak dollenerek, tekrar anne rahmine yerleştirilmesinden ibarettir. Toplumumuzda bircok insan tup bebek yontemi ile doğan cocukların kendisine ait olmayacağı gibi yanlış bir bilgiye sahiptir. Halbuki bu boyle değildir. Ozellikle erkekler bunu cok fazla duşunur.
[h=3]KAC KEZ DENENMELİ?[/h] Tup bebek tedavisi goren ve ilk denemede cocuk sahibi olamayan bircok cift, ikinci deneme ile arzu ettikleri sonucu alabilmektedir. Alamazlar ise tekrar deneyebilirler. Bunda bir sınır yoktur ama genel olarak 2. denemede başarılı olunur. Olunmazsa 3. denemede mutlaka bir başarı elde eden bircok cift vardır. Bu yuzden İlk denemede cocuk sahibi olamayan ciftlerin umutlarını kaybetmeden, ikinci şansı değerlendirmesi gereklidir. Hatta sadece 2. şans değil 3. şans da verilmeli. Cocuk sahibi olmak istiyorsak bazen şeylere katlanmamız gerekecektir. Sabırlı olarak denemek ciftler icin gereklidir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Tup bebek aşamaları nelerdir?
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Tup bebek aşamaları nelerdir?