Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, butce sunumunu gercekleştirdi. Buyumeyle ilgili konuşan Nebati, "2022'nin ikinci yarısına ilişkin oncu gostergeler kuresel yavaşlamanın da etkisiyle ılımlı buyumeye işaret ediyor" dedi. Bakan Nebati, enflasyonla mucadeleyi faiz artışlarıyla değil, uretim kapasitesini artırarak surdurduklerini soyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Meclis Plan Butce Komisyonu'nda bakanlığının butce sunumu yaptı.
Bakan Nebati'nin acıklamalarından one cıkanlar şoyle:
2022'nin ikinci yarısına ilişkin oncu gostergeler kuresel yavaşlamanın da etkisiyle ılımlı buyumeye işaret ediyor. Yıl geneli icin yuzde 5 buyume ongoruyoruz. 2023 yılında da dengeli gorunumunu koruması beklenen ekonomik buyumenin yuzde 5 olması hedeflenmektedir.
İSTİHDAM EYLULDE ZİRVEYE ULAŞTI
Toplam istihdam seviyesi eylul itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tum zamanların zirvesine ulaşmıştır.
Ağustos ayı itibarıyla işsizlik oranı son 8 yılın en duşuk seviyelerine gerileyerek yuzde 9,9 olmuştur.
İhracatımız 2022 yılının her ayında rekor kırmış ve Ekim ayında yıllıklandırılmış 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yuksek seviyesine ulaşmıştır.
REZERVLER BU YIL 3 MİLYAR DOLAR ARTTI
Merkez Bankası'nın brut rezervleri yılbaşına gore 3 milyar doların uzerinde artarak 28 Ekim itibarıyla 114,2 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.
Tum dunyada olduğu gibi ulkemizde de artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıların elbette farkındayız. Alım guclerinde gercekleşen kaybın onune gecmek icin hukumet olarak uzerimize duşen hicbir sorumluluktan kacmıyoruz.
KKM'DE 91,6 MİLYAR TL DESTEK ODEMESİ YAPILDI
Hazine tarafından desteklenen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına bugune kadar yaklaşık 91,6 milyar TL destek odemesi gercekleştirilmiştir. 9 Kasım itibarıyla 2,3 milyon mudinin, yaklaşık 1,5 trilyon TL ’lik tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir.
Enflasyonla mucadeleyi faiz artışlarıyla değil, uretim kapasitesini artırarak arz yonlu politikalar geliştirerek surduruyoruz.
2022 yılı icin, merkezi yonetim butce acığının GSYH ’ye oranının yuzde 3,4 olarak gercekleşmesini bekliyoruz.
Bakan Nebati'den enflasyon ve buyume mesajı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Bakan Nebati'den enflasyon ve buyume mesajı