Nokia ’nin farklı tasarıma sahip bir diğer telefonu ise Nokia E72 modeli. Gunumuzde her ne kadar buyuk ekran oranları, centiksiz ve cercevesiz tasarımlar ortaya cıkarılsa bile, o donemlerde daha cok klavye ve tuş tasarımlarına onem veriliyordu. Nokia, tasarım tarafında buyuk bir iş ortaya cıkarıyordu ve bunu urettiği coğu telefon ile ispatlamayı da başarmıştı. Bunların bir orneği ise Nokia E72 modeli ve onun muthiş tuş dizilimi. Dilerseniz lafı hic uzatmadan, 13 yıl once piyasaya surulen Nokia E72 ’nin şaka gibi ozelliklerine gecelim.
Nokia E72 ozellikleri: 2.3 inc ekran 128 gram ağırlık Symbian OS işletim sistemi 250 MB depolama 128 MB RAM 5 megapiksel kamera 1500 mAh batarya QWERTY klavye 2.3 inc ekran

Tum telefonlarda olduğu gibi, Nokia E72 modelinin de ekran ozellikleri ile başlayalım. E72 modelini elimize aldığımızda, 2.3 inc buyukluğunde bir ekran bizi karşılıyor. TFT ekran yapısı ile tanıtılan telefon, 16 milyon renk skalasına sahip. 2.3 inc buyukluğundeki bu ekranımızın cozunurluğu ise yalnızca 320 x 240 piksel. Yani, elbette gunumuz telefonları ile karşılaştırabileceğimiz buyuklukte değil. Ama on yuzunun buyuk bir coğunluğu QWERTY klavye ile kaplı bir telefon icin oldukca yeterli ekran boyutları olduğunu duşunuyoruz.
Bu ekran, 4:3 boyutunda ve %26.1 ekran-kasa oranındaydı. Bununla birlikte 169 ppi cozunurluğe sahip ekranımız, Symbian OS işletim sistemine sahip bir telefon icin gayet yeterli. Ekran ozelliklerini anlattıktan sonra tekrardan soylemeliyiz ki, bu model tam 13 yıl once uretildi. Yani, “bunu nasıl kullanmışlar ya?” demeden once bunu duşunmenizi tavsiye ederiz.
128 gr ağırlık

Gelelim birazda modelimizin fiziksel ozelliklerine. İlk olarak modelimiz 128 gramlık bir ağırlığa sahip. Nokia telefonları, o donemlerde sahip oldukları malzeme yapısı ile birlikte bir tık ağır kalabiliyordu. Ama elbette, bir tık ağır dediğimiz ağırlık bile yalnızca 128 gramdan ibaret. Telefonumuz 114 milimetre uzunluğa, 58 milimetre genişliğe ve 10 milimetre kalınlığa sahip. Bununla birlikte, sahip olduğu ekran ve klavye sayesinde on kısmın buyuk bir kısmı kaplı gibi duruyor. Elbette, ekranın ust kısımlarını saymazsak.
Symbian OS işletim sistemi

Gelelim Nokia telefonlarının vazgecilmez işletim sistemi olan Symbian OS ’a. Daha once de soylediğimiz gibi, Symbian OS işletim sistemini beğenen ve beğenmeyen kullanıcıların oranı birbirine oldukca yakın. Kimine gore bu işletim sistemi muthiş ozelliklere ve arayuze sahipken, kimine gore ise işletim sistemi tamamiyle cop. Ama elbette, her ne olursa olsun Symbian OS guncelleme almayı asla kesmedi ve Nokia yıllar boyunca bu işletim sisteminin uzerinde durmaya devam etti. Nokia E72 modeli, Symbian OS 9.3 modeli ile tanıtıldı. Uretildiği yıla gore en guncel surumlerden bir tanesini alan modelimiz, Symbian işletim sistemi ile desteklendi.
250 MB depolama

Gunumuzun akıllı telefonlarının cekebildiği 4K videoların tanesi bile 200 MB ’ı aşarken, bundan 13 yıl once Nokia E72 250 MB buyukluğunde bir depolamaya sahipti. Elbette, artık 64 GB depolamalar bile kullanıcılara oldukca duşuk gelmeye başladı. Gunumuzde telefonlarımızın 256, 512 GB depolamalar bile az gelmeye başlıyor ve bir sure sonra iCloud gibi cozumlere başvurarak aylık depolama ucreti odemek zorunda kalıyoruz. 13 yıl once teknoloji her ne kadar eski gibi kalsa da, 250 MB depolama oldukca yeterliymiş.
Aslında 250 MB depolama Nokia E72 modeline gore yeterli bir depolama. Cunku 5 megapiksel bir kamera ile cekeceğiniz goruntuler, rehber, mesajlar ve benzeri kucuk detaylar depolamanızı dolduruyor. Bunların da depolamanızı tamamiyle doldurabilmesi oldukca zor.
128 MB RAM

Tıpkı depolama gibi, RAM tarafında da oldukca duşuk bir RAM miktarına sahipti. Model, yalnızca 128 MB buyukluğunde bir RAM ’e sahipti. Bunu tekrar tekrar soyluyoruz belki ama, 13 yıl once uretilen bir telefona gore artıyordu bile. Hatta bu RAM ile o telefonu herhangi bir kasma, donma olmadan rahatlıkla kullanabilme imkanına sahiptiniz.
5 megapiksel kamera

Gelelim bir telefonda en onemli ozelliklerden bir tanesi olan kameraya. Nokia E72 sahibiyseniz, 5 megapiksellik bir kamera ile fotoğraf veya video cekebiliyordunuz. Telefonumuz VGA bir video goruşme kamerası ile birlikte yalnızca 5 megapiksellik bir kameraya sahipti. Bu kamera ile 480p cozunurluğunde ve 15 FPS video kaydı yapma imkanına sahiptiniz. Gece yapacağınız cekimler icin ise bir adet led flash bulunuyordu.
1500 mAh batarya

Batarya tarafında hakkını yiyemeyiz, Nokia E72 modeli oldukca başarılı bir batarya performansına sahipti. 1500 mAh buyukluğundeki bataryası ile toplamda 480 saate kadar ekran suresi verebiliyordu. Bununla birlikte, 12 saat boyunca telefonla konuşabilme konforuna da sahiptiniz. Gunumuz akıllı telefonlarında her ne kadar ihtiyacımız olan coğu ozellik olsa bile, ne yazık ki bu tarz batarya performansları oldukca eskide kaldı.
QWERTY klavye

Gelelim E72 modelini on plana cıkaran ozelliğimize. Nokia E72, muthiş bir QWERTY klavye tasarımına sahipti. Bu klavye ile yazmak ilk etaplarda kolay olmasa bile, eliniz alıştıktan sonra daha hızlı yazabilmeye ve hatta eski tip klavyeleri kullanamamaya bile başlıyorsunuz. Eğer E72 ’nin uretildiği ve yaygın kullanımda olduğu donemlere denk geldiyseniz, bu klavyenin hissinin başka olduğunu biliyorsunuz demektir.
Sizler icin Nokia ’nın efsanevi modellerinden bir tanesi olan E72 modelininin gunumuze gore şaka gibi gelen ozelliklerini listeledik. Her ne kadar gunumuze gore oldukca kotu ozellikler olsa bile, kabul etmeliyiz ki doneminin en kaliteli modellerinden bir tanesiydi. Sizler Nokia E72 hakkında neler duşunuyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Ve bir başka Nokia efsanesi 5800'ın ozelliklerini de bu iceriğimizden okuyabilirsiniz: