Merhabalar,
Aranıza yeni katılmış bulunmaktayım.
Uzunca bir suredir laptop alma niyetindeyim. 6 yıllık Laptop'um eskidi bir takım fonksiyonlarını yitirdi(klavye tuş basmama, şarjda kullanma vs.)
Yenisini almak istiyorum. Şu anki Laptop'um cok hantal olduğu icin yeni alacağım cihazın Ultrabook olması gerektiğini kavradım.
Fakat piyasadaki Ultrabook'lar cok yuksek fiyatlı olduğunu fark ettim sonrasında eğitim inidirimi vs derken MacBook Pro'lar dikkatmi cekmeye başladı madem bu fiyatlara cıktım neden Mac olmasın dedim kendi kendime. 10-11BIN TL butce belirlemiştim kendime.
Bilgisayar muhendisliğindeyim. macOS konusunda yazılım nasıl olur endişem vardı fakat biraz araştırınca ceşitli forumlardan fikir alınca en doğru platform olduğu konusunda ikna edici deneyimler aktarıldı tarafıma. Bu konudaki endişelerim giderildi tabii ama siz yine de bu bağlamda yorum yapabilirsiniz elbette belki değinilmeyen yonleri vardır.
Ben Mac konusunda araştırma yaparken bir de Apple silicon hususu karşıma cıktı aslında bu olmasaydı coktan alım yapmıştım ne yalan soyleyeyim araştırmalarım genel olarak bu yonde temellendi. Macrumors Reddit'te konuya dair nedir ne değildir MacOS'un geleceğine dair araştırma yapmaya calıştım elimden geldiğince.
Genel kanı beklenmesi taraftarı olduğunu fark ettim. Ozellikle cok acil bir durum yoksa bu tavsiye veriliyor. Arm konusunda Apple'ın sonucları heyecan verici olarak goruluyor. Asi Mac'lerin kısa surede oturacağı kanaatindeler. Ppc'den Intel'e geciş ornek olarak gosteriliyor. İlk Intel 32 Bit iken sonra 64 Bit'e geciş olması derken Apple'un bu gecişleri sancısız bir şekilde atlatıp yazılımlarla platformunu destekletebildiği hususunda goruş bildirmişler.
Arm 32 Bit desteği olmayacağı icin 3. parti yazılım kullanıyorsanız şayet Intel tercihi bu aşamada mantıklı bir tercih olabileceği soylenmiş.
Rosetta 2'nin programlar chipseter arasındaki bağlantıyı emule edebilmesine fazlasıyla guveniyorlar.
Beklesem de arm işlemci alabileceğimi alabileceğimi duşunmuyorum acıkcası fiyat bakımından hic de makul olmayacaktır ulkemiz şartlarından dolayı.
Benim asıl endişem Apple'ın arm temelli mimariyi baz almasından kaynaklı eko sistemde onceliğinin kendi işlemcisi ve dolayısıyla risc mimarisine yonelik adımlar atması olacak bu da Intel'in pabucunun dama atılması ve kısa surede desteksiz kalabileceği hatta atıl vaziyette bir cihaz olarak elimde kalacağı duşuncesine itiyor beni. macOS ozellikle Catalina'yla itibaren( Big Sur'u da dahil kast ediyorlar beta surumlerdinden kaynaklı ) stabilitesini kaybettiğine dair yorumlar da okuyorum bir yandan ozellikle ısınma sorunları cok dikkatimi cekiyor.
Bir tane carpıcı goruş daha aklımda kalmıştı MacOS'un iPad OS deneyimine yaklaştırıldığı konusunda idi ve sistemde son kullanıcının daha az soz hakkı olması ve dolaysıyla daha az mudahale yapabilmesine neden olabileceği yonundeydi.
Konuyu fazla dağıtmayayım.
Bir MacBook omru icin 7 yıl biciliyormuş sanırm.
Ben 5 sene ve uzeri uzmeden kullanabileceğim Windows kanadında (Bootcamp ile) işleri tamamlayabileceğim bir cihaz mı bunu merak ediyorum. İhityacları karşılar mı?
Bu konularda deneyimli abilerin/dostların goruşlerini almak istedim. Bugun bu şartlarda ne gibi bir karar alırdınız?
Teşekkurler.
Saygılar.
@recep Baltaş (sevgiler abi)
@jelly Beanci
Dipnot:başlığı “....suruncemesi” olarak acmıştım ama bu hale gelmiş yanıltıcı olabilir bir şey incelemiyorum
MacBook - iMac MacOS-Macbook surum incelemesi
IOS & iPhone & MacBook & iMac0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Mobil Cihazlar Forumu
- IOS & iPhone & MacBook & iMac
- MacBook - iMac MacOS-Macbook surum incelemesi