Oncelikle başlıktan bir şey anlamayan arkadaşlarım icin biraz daha detaylı bilgi vermek istiyorum. Ozellikle MacBook Pro ve iMac cihazlarında işlemcinin icerisinde bulunan GPU haricinde ayrık ve daha guclu (model yılına bağlı olarak) Nvidia ve AMD grafik kartları bulunuyor. Bu grafik kartlarını (MacBook ozelinde) macOS sistemi varsayılan olarak 2 şekilde kontrol edebiliyor (iMac ise kontrol edilebilir bir grafik kartına sahip değil sadece ayrık grafik kartı calışıyor tumleşik kart iptal edilmiş) Bu arada benim cihazım icin (Tumleşik: Intel UHD Graphics 630) (Ayrık: AMD Radeon Pro 555X)
1) Otomatik Grafik Değişimi Acık: MacBook varsayılan olarak İşlemci icerisinde bulunan tumleşik ekran kartını kullanır ve guc isteyen durumlarda ayrık grafik kartını devreye sokar.
2) Otomatik Grafik Değişimi Kapalı: MacBook surekli olarak icerisinde bulunan ayrık ekran kartını kullanır. (Cihazın daha fazla guc tuketmesine neden olur)
Bu durumları Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu altından secebiliyorsunuz.
Fakat ne olursa olsun surekli tumleşik ekran kartını kullanmaya cihazı zorlayamıyorsunuz. İşte benim bu durum icin kullandığım ucretsiz acık kaynak kodlu bir program var:
gSwitch bu program sayesinde MacBook cihazınızı surekli olarak tumleşik ekran kartı kullanımına zorlayabiliyorsunuz. Programın kullanılması cok basit actığınız zaman menu cubuğuna ekleniyor ve 3 secenek arasında secim yapabiliyorsunuz. İsterseniz bu secimlere bakalım:
1) Integrated Only (Yalnızca Tumleşik) (Oyun, Adobe programları ne acarsanız acın hicbir zaman ayrık grafik kartı kullanılmaz)
Bu mod sizlere daha az guc tuketimi, cok daha uzun batarya sureleri aldırmaya yarayacaktır. Ben varsayılan olarak bu mod secili kullanıyorum cunku ben istemediğim zaman ayrık grafik kartı devreye girip bilgisayarımı ısındırmasını istemiyorum. (Aşağıda bahsettiğim birkac hata yuzunden arada sıkıntılar yaşanabiliyor)
2) Discrete Only (Yalnızca Ayrık) (Aslında varsayılan olarak Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu altından yapabileceğiniz ayarın aynısı)
Gelelim ben veya siz neden boyle bir kullanıma ihtiyac duyacaksınız. (Apple calışanları duşunememiş mi boyle bir mod koymamışlar cihaza)
1) Mesela şarj aletinizi unuttuğunuz bir durumda ağır bir program kullanmaya, oyun oynamaya ihtiyac duymuşsunuzdur eğer bilgisayarın varsayılan politikasına mudahale etmeyip Photoshop actığınızda yada oyuna girdiğinizde ayrık grafik kartının kullanılmasına izin verirseniz cihazınızın bataryası cabuk bitecektir.
2) Yeni guncellemelerde bu sorun giderildi mi pek emin değilim ancak başıma gelen durumlardan biri şuydu. Tarayıcı olarak Chrome kullanıyorum ve Apple, AliExpress gibi sitelere girdiğim zaman otomatik olarak ayrık gpu devreye giriyor ve ben tarayıcıyı tamamen kapatana kadar (Komut + Q) ayrık gpu devreden cıkmıyordu. Bu sorun cihazın ısınmasına boş yere yuksek enerji cekmesine yada pilin cabuk bitmesine neden oluyordu.
3) Cihazınızın ısınmasını istemiyorsunuzdur yaptığınız iş takılarak ilerlesin ama bilgisayarım ısınmasın istiyorsunuzdur boyle boyle bir suru sebebiniz olabilir.
Kendi cihazımda işe yaramayan bir program daha var belki sadece eski Mac cihazlarda işe yarıyordur onunda linkini koyayım siz denersiniz gfxCardStatus
Not: Bu arada cihazınızın hangi grafik kartını kullandığı oğrenmenin en kolay ve programsız yolu sağ ust koşede bulunan elma logosuna tıklayıp Bu Mac Hakkında kısmına girmek orda bulunan Grafikler kısmında tek satır var ve Intel ile başlıyorsa tumleşik, 2 satır var ve ayrık GPU adı yazıyorsa cihazınız ayrık grafik kartını kullanıyor demektir