Alman şirketleri, enerji yoğun sanayi dallarındaki uretim azalışı ve devam eden teslimat darboğazlarına rağmen eylulde uretimi yuzde 0,6 artırdı. Piyasalarda sanayi uretimine ilişkin beklenti yuzde 0,2 artması yonundeydi.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi uretimine ilişkin eylul ayı gecici verilerini acıkladı.

Buna gore, mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi uretimi, eylulde bir onceki aya kıyasla yuzde 0,6 arttı.

Piyasalarda sanayi uretimine ilişkin beklenti yuzde 0,2 artması yonundeydi. Destatis acıklamasında, enerji yoğun sanayi kollarında eylulde uretimin ağustos ayına gore yuzde 0,9 duştuğu belirtildi.

Eylul 2021 ile karşılaştırıldığında, Eylul 2022'de enerji yoğun sanayinin uretimi takvim etkisinden arındırılmış olarak yuzde 9,7 daha duşuktu.

TUKETİM MALLARINDA ARTIŞ

Bu arada, yuzde 0,8 duşuş olarak acıklanan ağustos ayı sanayi uretimi verisi de yuzde 1,2 duşuş olarak revize edildi.

Veriler, eylulde onceki aya kıyasla enerji ve inşaat haric sanayi uretiminin yuzde 0,7 arttığını ortaya koydu. Soz konusu donemde sanayi uretimi icerisinde sermaye malı uretimi yuzde 1,1 artarken, ara malı uretimi yuzde 0,1 duştu.

Eylulde tuketim malları uretiminde yuzde 1,4 artış gorulurken, sanayi dışında inşaat uretimi bir onceki aya gore yuzde 0,3 geriledi. Enerji uretimi seviyesinde ise ruzgar enerjisinden enerji uretimindeki dalgalanmaların etkisiyle yuzde 1,7 artış kaydedildi.

Commerzbank Başekonomisti Jorg Kramer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelen siparişlerdeki son duşuş ve aylardır duşen Ifo İş Ortamı Guven Endeksi'nin, kışın bir resesyona işaret ettiğini belirterek, “Covid-19 krizinde olduğu gibi, gaz depolarının dolu olması ve yuksek gaz teslimatları gaz karnesini olası kılmadığı surece, bu (resesyon) o kadar derin olmamalı” ifadelerini kullandı.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala