Son gunlerde yurt genelinde skuter kazalarında artış olmaya başladı. Coğunluğu olumle sonuclanan kazalarda, tedbirsiz kullanımların neden olduğu belirtildi. Gencler, sıkca duşmelerine ve kaza yapmalarına rağmen buyuk kolaylık sağladığını duşundukleri skuterdan vazgecmiyor. Tehlikeli boyuta ulaşmaya başlayan skuter kullanımı nedeniyle denetimler sıklaştırıldı. Kazaların onune gecebilmek amacıyla skuter kullanıclarına 15 yaş sınırı getirilmişti. Gencler, skuter kullanımında 15 yaş sınırını aşıyor Yaplan denetimlerde, yaş sınırının on odemeli kartla aşıldığı ortaya cıktı. DHA'nın aktarımına gore; marketlerde de satılan bankalara ait on odemeli kartlarla uygulamaya kayıt yaptıran gencler bu şekilde skuter kullanabiliyor. 15 yaşında olduğunu soyleyen bir cocuk, "Bankadan değil, marketten on odemeli kart aldım. Evde kayıt yaptım. 70 TL yukleyip 3 saat surebiliyorsunuz. 15 yaşından kucuk olanlar da benim gibi, başkalarının uzerine kayıt yapıp, skuter kullanıyor." dedi. Yine 15 yaşında olduğunu belirten bir diğer genc skuter kullanıcısı, "Marketten kart aldım, para yukledim. O kartla uygulamaya girdim. 15 yaşından kucukler ailesinin kart bilgilerini girerek kullanıyor. Cevremde 15 yaş altında bir cok cocuk bu şekilde skuter kullanıyor." diye konuştu. İstanbul Ticaret Universitesi Ulaştırma Sistemleri Araştırma Merkezi Muduru Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, 15 yaş altı skuter kullanımı engellemek icin teknolojik yontemler kullanılması gerektiğini belirterek, "Kartı eline alan kullanmamalı. Bu sistemin parmak iziyle calışması lazım. Parmak izinin sahibinin de şartları sağlaması gerekiyor. Skutera 2-3 kişi birlikte biniyor, bu da yapılmamalı. Skutere ağırlık sensoru takılarak, bu ihlalin onune gecilmeli. Skuterler icin ayrı bir yol da olmalı. Yaya yolunda kullanılıyor, tersten giriliyor, sıkı denetlenmesi lazım. Dikkat etmezsek kazalar artacak ve en son endişem, tamamen yasaklanması. Eğitim, denetim, teknoloji ve yeni yollarla beraber bu konuyu Turkiye'nin gundeminden bir an once duşurup, olumlu yonlerini konuşmamız gerekiyor." dedi. Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı skuterlerın onemli bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatarak, "Olumlu yaralanmalı kazaların nedenleri, yuzde 90 surucu hatasından kaynaklanır. Biz bu karmaşık trafiğe bir de skuteri koyuyoruz. Skuterin kaportası surucunun vucudu, yani bir kaza anında hayatta kalma şansı duşuk. O nedenle bazı tedbirler almak lazım." şeklinde konuştu.