Forumu ceşitli araştırmalarda ara ara ziyaret ediyordum. Son donemde bir ultrabook alma niyetim var. O konuda araştırma yapıyorum ama araştırma araştırmadan ustundur, belki yeni fikirler alırım diye bir konu acayım dedim.
Beklentilerim basit ama tavizsiz:
1. Max 14", tercihen 16:10 veya 3:2 bir ultrabook. Mat ekran. 16:9 istemiyorum, 14" ekranda oldukca faydasız.
2. Min 10 saatlik pil omru. Ne kadar fazla o kadar iyi. İş icin ve sahada kullanılacak, aklımın bataryada kalmaması gerekiyor.
3. Powerbank'le şarj olabilme (bu daha cok Powerbank'e bağlı tabii, powerbank onerisi de alabilirim)
4. Turkce klavye: sonradan etiketle Turkceleştirilmiş US Q değil, buyuk Enter'lı native Turkce Q.
Neler yapacağım:
1. Mobil calışırken cantamda duracak. Gun icinde genellikle ofis işlerinde kullanacağım. Yapılacak işlemler oyun oynamak gibi yoğun olmasa da, aynı anda cok sayıda office dosyası ve iş programını akıcı calıştırması ve ekran yuksek parlaklıkta iken uzun sure acık kalabilmesi gerekiyor.
2. No oyun.
3. Zaman zaman video donuşturme işleri yapacağım. Bu noktada pil gucuyle calışacak bir ultrabooktan high-end performans aramıyorum, beklerim, ama eeah eytere dedirtmesin de.
Tabii kendi araştırmamı yaptım. Ekran en-boy oranından dolayı baya daralıyor secenekler. Şunları buldum, ama kulplarını da taktım:
1. Huawei Matebook 14: Parlak ekran ve pil omrunden emin olamadım.
2. Lenovo Thinkbook 13s G3: Fiyatının cok oynak olması ve Lenovo'nun 3000 liralık kasalarıyla aynı gorunmesi dışında pek bir sorunu yok gibi.
3. Macbook M1: Şirkette kullandığımız bircok yazılım eski ve sadece Windows uyumlu. XP uyumluluk modunda calıştırdığımız şeyler var. Emulator dehlizlerine girmek istemiyorum.
Başka da pek secenek bulamadım acıkcası. Belki yeni bir şeyler oneren olur diye konu acmak istedim. Yeterince ince ve hafif bir kasa olursa 16:9 ve 15", 16" modellere de bakabilirim, ama 14" 'te kaldığımız surece 16:9 no.
Platform konusunda cok ısrarcı değilim. Evdeki makine 5800H ve memnunum. Batarya ve ısınma acısından daha verimli olduklarından gene Ryzen ve 5. nesil tercih ederim, ama yeterince iyi bi alternatif cıkarsa Bimtel 11. nesil de olabilir. Sonucta Ryzen'lı modellerin kıtlığı hala devam ediyor ve marka fanatikliği yapacağız diye ihtiyaclarımızı ertelemeye gerek yok.
Varsa onerisi olan alırım