Merhaba arkadaşlar. Birkac gun oncesine kadar Matebook D14 (R5 3500U 8 GB 512 SSD) cihazımı Matebook D16 (R5 4600H 16 GB 512 SSD)'ya yukselttim. Yukseltmedeki asıl istediğim şey RAM boyutunun artması, işlemci cekirdeğinin artmasıydı. Fiyatına oranla gayet iyi fiyata Black Friday fırsatını yakalayıp turuncu alışveriş mağazasından internet uzerinden satın aldım.

Kutu iceriğinde herhangi bir deforme olmadığı icin başta sorun olmadığını duşunmuştum fakat Windows kurulumuna başladığımda işlerin iyiye gitmediğini gorene kadar.

Cihaz Windows 10 Single Language yuklu olarak geldiği icin kurulumu varsayılan olarak yaptığımda driverları PC Manager uzerinden guncelledikten sonra merak ettiğim ses performansının nasıl olduğuydu hemen YouTube'a girip muzik actım bir de ne duyayım? Muzikte soz olmasa duyulmayacak. Yani oyle bir şey ki alt sesler yok ust ses sadece konuşma sesi muziğin kendisi ortada yok.

Fark ettiğim bir şey var o da D14 icerisinde Realtek surucu, Realtek Audio Console, Dolby Atmos desteğiyle geldiği icin aşırı fazla ses cıkarabiliyordu equalizer da son ayarlara cektiğimde 2 odayı doyuran ses deneyimi vardı cidden. D16 ise Nahimic desteği ile geliyor fakat Nahimic'i masaustu cihazımdaki MSI anakartımda kullanırken cok memnunken D16 uzerinde ise bir o kadar kotu olması beni biraz aldığımda keşke "D14'un RAM boyutu arttırılabilseydi." dedirtti bana. Şimdi Matebook 14 varken D14'ten de sadece RAM ve işlemci sebebiyle değişikliğe gidiyorken neden D16 aldın diye soracak olursanız bu sorunuza cevabım şu olurdu:

"Black Friday ile 6998 TL'ye Matebook D16 cihazı alabiliyorken 9250 TL'ye Matebook 14'u alabiliyordum. Matebook 14'e pek indirim yansımamıştı."

Aradaki 2250 TL farkı vermeye değer miydi? Bilemiyorum.

Soz konusu probleme gelecek olursak evet, AMD Audio device adında bir driver var ses bolumunde ve bu driver sanırım AMD ekran kartı surucusunun yanında gelen bir driver. Bu driver ın surucu surumu 6.0.0.18 fakat ben 6.0.0.10 versiyonunu kurup denediğimde ses biraz yukseliyor son seviyelerde fakat cızırtı patlama yapıyor duşuk seviyelerde yine muzikler net değil. 6.0.0.18 surumunde de sadece ses seviyesi 100% de iken bile daha duşuk bir ses geliyor.

Yani sorunu internette araştırmış olsam da ne bir konu gordum ne başka bir şey herkes bu cihazı ovmuş fakat benim acımdan pek iyi bir deneyim yaşatmadı.

Dip not: Windows 11'e sıfır kurulum yaptım orijinal Microsoft ISO yazdırma aracını kullanarak. Windows 11'in kendi surucu otomatik guncelleştirme sistemi hatalı surucu kurduğu icin surekli siyah ekran hatası aldım. Windows 10 temiz ISO'su ile kurulum yaptım onda da aynı hatayı mavi ekranda aldım. Hata şuydu: The PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA stop code. Ardından birkac reset attıktan sonra bilgisayarı guvenli modda acıp suruculerin tumunu kaldırıp tekrar başlattım ve hata vermeyi kesti. PC Manager ile tekrar suruculeri yukledim fakat sonuc husran.