Merhabalar,

Ben bilgisayar muhendisliği oğrencisiyim. Tahmin edebileceğiniz gibi surekli bilgisayar başında bir şeylerle uğraşıyorum. Evimde şu anda gayet guclu bir masaustu bilgisayara sahibim. Ancak pandemi sureci sonrasında evde bulunmadığım zamanlarda, bir bilgisayar ihtiyacında olduğumu fark ettim. Fiyatların aşırı değişkenlik gostermesi sebebiyle dizustu bilgisayar piyasasını cok uzun sure once takip etmeyi bırakmıştım.

Benim ihtiyacım olan cihazın ince, hafif, olabildiğince taşınabilir ve kaliteli bir cihaz olması gerektiğine karar verdim. Yani sistem donanımından cok malzeme, ekran kalitesi ve tasarım şu anda benim icin daha on planda. Evde olmadığım sure zarfında Visual Studio Code gibi hafif yazılımlar acıp bir şeyler kodlayabileceğim, bir iki video, dizi izleyebileceğim, biraz oyun tutkunu olduğumdan cok nadiren akraba evinde vs. bulunduğum zamanlarda League of Legends, Terraria tarzı, cok sistem istemeyen oyunları maksimum 1-2 saat gibi kısa sureli oynayabileceğim bir cihaz arıyorum. Tabii ki de bu cihazdan Cyperpunk, Metro Exodus gibi guncel, cok sistem gerektiren oyunları calıştırmasını beklemiyorum. Evimdeki sistemim bu ihtiyaclarıma oldukca yeterli geliyor zaten.

2023 yazında mezun olmayı bekliyorum. Cihazın okul donemimi bitirme ve işe atılma surecimde yanımda olabilmesini bekliyorum. Şehir dışına veya yurtdışına taşınma durumları ile karşı karşıya kalabilirim. Yani mezun olduğum zaman sahip olduğum masaustu bilgisayarı satıp hayatımı rayına oturtana kadar temel işlerimi de halletmesini bekleyebilirim. Kısacası cihazın en gec 2 yıl sonra rafa kalkmamış olması lazım.

Tam net bir butcem yok. Ancak şu anda bir laptop icin 12.000-13.000'ler benim biraz psikolojik sınırım gibi. En başta Asus'un Zenbook modellerine ısınmıştım. Ancak yaptığım incelemeler sonrasında Huawei'in cihazlarının verdiği kalitede diğer markalara kıyasla fiyat bakımından cok daha uygun olduğunu gordum. Aşağıdaki urunler bana piyasadaki en mantıklı 3 urun gibi gozuktu,

Huawei Matebook D15 FHD Ryzen 5 5500U 8GB RAM'li modeli
Huawei Matebook 14 QHD Ryzen 5 5500U 16GB RAM'li modeli
Huawei Matebook D15 FHD Intel i7 1165G7 16GB RAM'li modeli

Bu urunler nasıldır? Bu fiyatlarda alabileceğim, benim kacırdığım, daha mantıklı ultrabook'lar var mıdır? Aslında şu anda daha cok ilk modeli almayı duşunuyorum. Ancak 8GB RAM acaba yetersiz kalır mı diye şuphelerim var. Ben zamanında direkt 1GB RAM'li bir bilgisayardan 16GB'a geciş yapmıştım. Bundan dolayı bu konuda cok net bir yorum yapamıyorum.

Goruşlerinizi bekliyorum, teşekkur ederim.