Stres ve stresle basa cıkma yollarıStres, herkesin hayatı boyunca muhakak ki karşılaştığı bir durumdur. Kişinin cevreyle uyumunu bozar ve hayatini zorlastirir. Herkes streste olup olmadığını anlayabilir. Stresi tanımlamak gerekirse, kisinin kendisini rahatsız eden durumlar neticesinde bedeninin verdiği tepkidir.
Stressiz bir insan yoktur. Cunku insanlar cevrede olup bitenlere tepki verirler. Bu yuzden stres hayatın bir parcası olarak kabul edilmektedir. Fakat aşırı stress insanin hayatini olumsuz etkiler. Bu yuzden olması gereken duzeyde stres olmalıdır.
Stres zihnimizi ve fiziksel gucumuzu azaltabilir. Hayata negatif yonuyle bakar, karamsar bir ruh hali alırız. Bu stresin olumsuz tarafıdır. Olumlu stres ise, amaca ulaşırken kendi potansiyelimizi yeterince kullanmamızı ve bu doyumu hissetmemizi sağlar. Bu yuzden kendimiz icin yoğun ve uzun olmamak koşuluyla bir miktar strese ihtiyacımız vardır.
Stresin bir cok sağlık problemine yol actığı bilinmektedir. Stres anında beyinden vucuda savaş ya da kac mesajı gelir. Bu sırada kalp daha hızlı atmaya başlar. Oksijen miktarını arttırmak icin solunum hızı artar. Bir cok kişinin farkettiği bir durum olan goz bebeklerinin buyumesi gercekleşir.
Stres anında fazla enerji tuketildiğinden kisi kendini gucsuz, yorgun, endişe ve kaygi icinde hisseder. Daha sonraları kişi uyku problemi cekmeye başlar. Sinirli ve cabuk heyecanlanan biri olur. Konsantrasyon kaybı yaşar ve dikkatini toplayamaz. Daha once yaptığı ve kolay olan işleri yaparken gucluk ceker. Yani kendi işini kendisi zorlaştırır. İş performansı olumsuz yonde etkilenir ve ice kapanmaya başlar. Kendini rahat hissedemez Panik Ataklar ortaya cıkabilir.
Stresle başa cıkabilmenin en onemli yollarından birisi zamanı ele almaktır. Yani duzenli bir şekilde herşeye vakit ayırmak gerekir. Kisinin kendisine ait zaman yaratmasi cok onemli ve gereklidir. Sadece ders, iş veya mecburi işler değil, beslenme, ceşitli aktivite, eğlence, egzersiz gibi konulara da vakit ayrılmalıdır. Fiziksel bir aktivitede bulunmak, yuruyus, spor yapmak, vucudun fizyolojik şartlarını duzene sokmaktadır. Kalp daha rahat oksijen gonderir, kaslar gevser, rahatlar, kisinin zindeliği ve gucu artar. Stresi azaltmak veya kurtulmak kolaylaşır.
Bu egzersizlerin yanında vucut gevsetme calismalari, nefes egzersizleri yapılması bedenin rahat bir şekilde kontrol edilmesini sağlar. Bunun icin bir uzmandan yardım almak en iyisidir. Cunku yapılması gereken egzersiz hareketlerini size iyi bir şekilde aktaracaktır.
Bunun dışında beslenmeye dikkat edilmelidir. Kahve, cay, kola gibi kafeinli icecekler stresi arttırır. Bitki caylari, meyve suları daha cok tercih edilmelidir.
Kişilerle olan ilişkileri ve sosyal etkinlikleri geliştirmek de stresi azaltmanıza buyuk katkı sağlayacaktır. Karşıdaki kişiyle tartışırken sorumluluğu ona yuklemek yerine kendi ustune almak daha olumludur. Farklı bir şeyler denemek de kişiyi rahatlatan aktivitelerdir. Orneğin imaj yenilemek, konsere gitmek, farkli yerlere gitmek, her hangi bir hobimize yonlenmek, ortamın oluşturduğu stresten uzaklaşmaya katkı sağlar.
Kişinin kendisi ya da bir başkası hakkında surekli olumsuz duşunmesi durumu daha da kotuleştirir. Orneğin iş veya okulda duşuk bir performans gosteren bir kişi, bundan sonraki butun olayların da boyle gercekleşeceğini duşunmek yerine, daha iyi olabilirim diye duşunmesi kendisine pozitif olarak yansıyacaktır.
Genellikle kişiler stres altındayken bir cozum uretmek yerine, icinde bulundukları durumun ne kadar kotu olduğunu, kolay kolay değişmeyeceğini duşunerek olayları zihinlerinde negatif ve cozumsuz olarak yerlestirirler. Bu da onların kendini caresiz hissetmesine neden olur.
Ayrıca bir problemi cozmek icin, problemin altinda ezilip kendimizi caresiz hissetmektense, baska bir bakis acisiyla duruma bakmak, bizi sorunun icinde kaybolmaktansa daha saglikli bir sonuca goturebilir.. Bunun icin; stres neden oldu, cozum yolları nelerdir, sorunu sadece ben mi sorun olarak goruyorum gibi sorularla problem kontrol altına alınabilir.
Coğumuz bazı duşunce hataları yaparız. Orneğin, bir olaya dayanarak genellemeler yaparız, karşımızdaki kişinin ne hissettiğini ve ne duşunduğunu bildiğimize inanırız, mutluluğumuzun diğer kişilerin davranışlarına bağlı olduğunu duşunur ve onları değiştirmeye calışırız. Halbuki enerjimizi başkalarını değiştirmek icin değil kendimizi değiştirmek icin harcarsak daha kısa zamanda sonuca ulaşabiliriz.Duşuncelerimiz ve bir olayı nasıl yorumladığımız duygu ve davranışlarımızı belirler.
Oncelikle stresin yaşamınızın hangi alanlarından kaynaklandığını ve o durumda belirgin olarak bizi neyin rahatsız ettiğini, hangi duyguları yaşadığımızı ve bu duygularımızla nasıl tepkiler verdiğimizi gozden gecirmeniz gerekir. Daha sonra da, yaşadığınız bu durumu değiştirmek icin ne yapabileceğinizi duşunmeniz sorunun cozumunde onemli bir adım olacaktır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]