Stres, zaman zaman bozulan ic ve dış dengenin tekrar duzeltilmesi amacıyla vucudumuzun uyum cabasıdır. Dolayısıyla stres hayatımızın vazgecilmez, doğal bir parcasıdır.
Stres ve nedenlerini hepimizin merak ettiği bir konudur. Aslında istenmeyen, kurtulmaya calıştığımız hayatımızın işlevini bozan aşırı strestir. Bu sebeple aşırı stresin nedenlerini ortadan kaldırmak ve yonetebilmek icin stres ve nedenlerini anlamaya ihtiyacımız vardır.
Stres ve nedenleri uc ana başlıkta incelenebilir. İş ortamından kaynaklanan faktorler. İş hayatının getirdiği zorluklar bizim sıkca aşrı stres yaşamamıza sebep olabilmektedir. Daha once huzursuz iş ortamlarında calışanlar icin huzurlu iş ortamlarının kıymeti cok fazladır. Cunku uretim sureclerinde, mesai arkadaşlarından, calışma koşullarının zorluklarına, yonetimden kaynaklanan sorunlara kadar strese neden olan pek cok etken vardır. Stres ve nedenleri arasında zorluk sıralamasında herhalde birinciliği aile ici gecimsizlikler almaktadır. Ailede yaşanan sıkıntılar kişilerin butun hayatını ve calışmasını performansın onemli oranda etkilemektedir. Ayrıca kişinin kendi kişilik yapısından kaynaklanan stres faktorleri de hayatı olumsuz etkilemektedir.
Stresle başetme
Stresle başetme, cağın hastalığı stresle ilgili olarak en cok konuşulan konudur herhalde. Biz bu stresten nasıl kurtulacağız.
Aşırı stresin vucudumuza verdiği zarar herkesi endişelendiriyor. aşırı stres altında salgılanan stres hormonları yaklaşık olarak 6-8 hafta boyunca vucudumuzda dolanmakta ve zamanla bedenimizin işleyişine onemli zarları olmaktadır. Normalde az strese bedenimizin ihtiyacı var. "Azı yarar coğu zarar"atasozumude olduğu gibi azı faydalıdır. istemediğimiz, stresle başetme becerilerini geiştirerek etkisinden korunmak istediğimiz stres turu aşı strrestir. Eğitim programları veya psikoterapiye giderek stresimizi yonetme becerilerimiz geliştirilebilmekte ve stresin olumsuz etkiilerinden kurtulmak mumkun olmaktadır. Bedensel ve ruh sağlığımız acısından stresten korunmak cok onemlidir. bir cok bedensel rahatsızlığın temelinde hep stres foktoru vardır. "Duvarı nem insanı gam yıkar" atasozumuz bunu hatırlatmaktadır.

[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]