Normal hayatın bir parcası olmasına rağmen stres, kontrol altına alınamadığı zaman duygusal, psikolojik ve hatta kan basıncı yuksekliği, kalp krizi, ritim bozukluğu ve goğus ağrısı gibi fiziksel problemlere yol acabilir. İlk kez 1930lu yıllarda Hans Selye tarafından tanımlanmış olan stres tanım olarak olumsuz duygu ve olaylar karşısında verilen biyolojik tepkidir.
Nedenleri?
Stresin temel olarak nedenleri şoyledir; hastalıklar, sevilen bir kişinin olumu, aile-arkadaş ilişkileri, iş yoğunluğu, yeni bir işe başlama, işsizlik, emeklilik, gebelik hali, kalabalık ortamlar, taşınma, kanuni sorunlar, finansal problemler ve mukemmeliyetcilik.
Belirtileri?
Uzun sure stres altında kalınması sonrasında vucut ceşitli uyarı sinyalleri vermeye başlar. Bazen bu davranışsal, duygusal ve sezgisel belirtiler gormezden gelinebilir. Bu belirtiler hissedildiği zaman daha yavaş ve dikkatli davranılmalı, stres kaynağından uzaklaşılmalıdır. Bu belirtiler genel vucut halsizliği, baş ağrısı, ellerde terleme-titreme, yorgunluk hissi, mide şikayetleri, dikkat eksiklikleri, hafıza sorunları, cinsel problemler, kızgınlık, ağlama, depresyon, hızlıduygusal durum değişiklikleri, aşırı duyarlılık, negatif duşuncelerde olma, sinirlilik, uzgunluk, aşırı ac kalma yada yemek yeme, aşırı reaksiyon verme, alkol ve uyuşturucu madde kullanamaya başlama, aile ve arkadaş ilişkilerinde kopmalar gorulecektir.
Stresle başa cıkma!
Bu tablolar geliştiği takdirde temel olarak amac; bu şikayetleri kontrol altına almaktır. Bazı yontemleri insan kendi kendine geliştirmektedir, bazen de profesyonel yardım alması gerekmektedir. Orneğin; dengeli yeme icme, alkol tuketimini sınırlama, duzenli egzersiz yapma, sigarayı bırakma, gunun bazı saatlerinde kendini dinlendirme, mukemmeliyetcilikten uzaklaşma, hobi edinme, kendine yeterince zaman ayırma gibi
Stresin Kalp Sağlığına Etkisi!
Turkiye'de her yıl 2 milyon kalp damar hastasının 130 bini hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalıklarının artmasındaki en onemli nedenlerinden biride strestir. Stres dozu yuksek meslekler, kotu alışkanlıkları da beraberinde getirdiği icin kişinin kalp hastalıklarına yakalanma riski yukselmektedir. Modern tıp bir cok klinik calışma ile stresin kalp ve damar hastalıklarına neden olduğunu gostermiştir. Stres hem kendi tek başına bir risk faktoru iken, hem de kan basıncı ve kolesterol yuksekliğine neden olarak diğer risk faktorlerinin kotu ozelliklerini de arttırır. Orneğinin, cok stresli bir ortamda calışıyorsanız, sigara icmeseniz bile kan basıncınız ve kalp hızınız sanki sigara icen kişiler kadar yuksek olacaktır.
Ayrıca kronik stres altında yaşayan kişilerde adrenalin ve kortizol gibi stres hormonları duzeyi oldukca yukselecektir. Bu hormon yukseklikleri kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıracaktır. Bu değişikleri dolaşım ve sinir sistemi uzerinde cok sayıda etkiler yapmaktadır. Tıbbi olarak bu saldır yada kac tablosu kalp hızının yukselmesi, kanına kaslara yonlendirilmesine, kana yağ asitlerinin salınmasına, nefes alma sayısının artmasına, kaslarda gerilmelere neden olur. Sonuc olarak kalp uzerinde
1.Kalp hızı artar, ritim bozuklukları gelişebilir.
2.Kan basıncının artması ile inme riski artar
3.Kan yağ duzeyinin artması ve kanın pıhtılaşma yeteneğinin kolaylaşması ile kalp krizi riski artar
4.Bozulmuş yeme icme, sigara kullanımı, artan kortizol duzeyi elma tipi şişmanlığa yol acar, bu da ileri donemlerde tansiyon, şeker hastalığı ve kanserlerin oluşmasını kolaylaştırır.
[h=2]İstanbul Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Stres ve kalp sağlığı
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●57 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Stres ve kalp sağlığı