Berbat bir trafiğin orta yerinde olduğunuzu ve değil yoldan cekilmek kıpıryayamadığınızı duşunun. Biraz ilerinizde bir trafik kazası var. Diğer tarafta da yol yapım calışması. Tam stres hattının ortasındasınız. Vucudunuzda alarm canları calmaya başlıyor.Yukselen adrenalin ve kortizol duzeyiniz başta bobrekleriniz ve safra keseniz olmak uzere tum bedeninizi fazla mesaiye zorluyor.
Sempatik sinir sistemi savaş ya da kac komutuna duyarlıdır. Parasempatik sinir sistemi rahatlamayı sağlar.Her iki sistem her bozulma halinde metabolik dengeyi yeniden sağlamak uzere hassas şekilde calışır. Asıl sıkıntı bu sistemlerin ne zaman goreve hazır olacaklarını bilememeleridir.Acil bir durum yaşandığında buyume, ureme, bağışıklık sistemi gibi sistemlerin işlemesini sağlayan hormonların calışması durdurulur. Derideki kan akışı yavaşlar. Bu durumun sureklilik arzetmesi ve kronik bir hal alması bu durumu yaşayan kişilerde cinsel bozukluklar, hastalıklara cabuk yakalanma ve sık sık cilt rahatsızlıklarından bahsettikleri gorulur.
Stres bağışıklık sistemini devre dışı bırakarak bizleri hastalıklara yatkın kılmaktadır. Bu durum hem davranış boyutunda hem de hayata karşı dayanıklılığı etkileyen ve kişiyi daha kırılgan hale getirmektedir.
Stres yeni anıların oluşturulmasıyla ya da eski anıların hatırlanması gibi hafıza fonksiyonlarını onemli derecede bozar.Cevremizde algıladığımız tehlike her ne olursa olsun bertaraf edildiği takdirde vucut normale donmeye calışır.

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]