Toyota Turkiye Pazarlama ve Satış AŞ Ust Yoneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, otomotiv pazarının performansına ilişkin ceşitli acıklamalar yaptı. AA'da yer alan habere gore, muşteri tercihlerinin SUV modellere yonelmeye devam ettiğini aktaran Bozkurt,
"2017 yılında 117 binli seviyelerde olan SUV segmentinin bu yıl 200 bin adet civarında gercekleşmesini bekliyoruz ve sadece 5-6 yıl icerisinde hacmin neredeyse ikiye katlandığını soyleyebiliriz. Muşteri tercihlerinin değişimi sonucu sedan segmenti konumunu kaybetmeye devam ediyor. İlk 9 ayda sedan pazarı yuzde 40,1'den yuzde 37,4 ’ye duşerken, SUV pazar payı yuzde 34,9 seviyesinden yuzde 40,4'e cıktı ve bu trend artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

Ali Haydar Bozkurt, yıl sonu ve 2023 hedeflerine ilişkin,
"Gecen yıldan bu yana planlama yapmakta gucluk cektiğimiz bir donemi yurutmeye calışıyoruz. Uretim bacağında cip krizi sorunlarıyla yıla başladık, ardından lojistik ve ham madde krizi baş gosterdi. Bunların uzerine Rusya-Ukrayna savaşı başlayınca durum daha kompleks bir hale donuştu. Kasım ayındaki ongorulerimize gore, planlanan adette urun gelirse son iki ayda 14 bin civarında arac satışı gercekleştirerek yılı 49-50 bin adet civarında kapatabileceğimizi duşunuyoruz. Bununla birlikte onumuzdeki yıl tum belirsizliklere karşın tum zamanların rekorunu kıracak hedefe sahibiz. Corolla Cross Hybrid ’in de katkısıyla birlikte 2023 yılında şimdiye kadarki en yuksek satış adedimize ulaşmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yıl sonu ve 2023 pazar tahminini de paylaşan Bozkurt, tahmin yapmanın cok zor olduğunu ve rakip markaların kac adet arac getireceğini bilmediklerini soyledi. Kendilerini bile tahmin edemediklerini soyleyen Toyota Turkiye CEO'su,
"Onlar da kendilerini buyuk ihtimalle bilemiyordur. Sektordeki tum oyuncular olarak 2 yıldır bunu yonetmeye calışıyoruz. Benim gozlemlediğim, kasım ve aralıkta mucizevi bir yerden arac bulunamaz ise markalar bazında herhalde gecen yılın cok az altında bir pazar kapanışı olacak. Gecen yıl 772 bin adet seviyesindeydi. Bu yıl 750 binler civarında kapanacakmış gibi bir izlenimim var. Ama kasım ve aralıkta bilmediğimiz bir marka bir şekilde arac bulur da getirirse bu rakam biraz daha yukarıya gidebilir. Gelecek yılla ilgili ongorum, tum bilinmezleri ust uste koyduğumuzda 750 bin ila 775 bin arasında bir yerde olmasını bekliyorum. Yani 800 bin uzeri, 900 bin gibi bir pazar seyrine giremeyiz. Bir kere uretim kısıtı var. Her markanın farklı modellerinde yaşadığı uretim kısıtı devam ediyor. İkincisi, araclarda avro bazında maliyetler her ay artıyor. Gelecek yıl secim var. Secim oncesi nasıl bir surec yaşayacağız? Secimden sonra ne olacak? Butun bunları tahmin etmemiz gerekiyor. Tum bunları ust uste koyduğumuzda 750-775 bin gibi bir satış ongoruyoruz." diyerek sozlerini tamamladı.