Ancak bu sistemi kullanmak icin işletim sistemi desteğine de ihtiyac var. Orneğin Windows 8 gibi modern bir işletim sistemi. Windows 8'in ISO'sunun icinde, Boot bolumunde EFI SHELL sistemi barından dosya sistemi mevcut. UEFI komutlarını bu sistem sayesinde calıştırmak mumkun.
Peki kimler kullanabilecek bu UEFI Boot sistemini ? Tabiki bilgisayarı bu sistemi destekleyen kullanıcılar. Piyasadaki coğu laptop artık bu destek ile geliyor. Orneğin P150EM, P170EM, W150ER, W170ER, W110ER, W251ESQ, W350ET, MS-16F3 ve MS-1762 model fason urunlerin hepsinde UEFI desteği mevcut. Yani bircok kullanıcı UEFI desteğini devreye sokup sistem acılışını hızlandırabilir.
Ayrıca var olan BIOS'lar da UEFI'ye guncellenebiliyor. Makalenin devam eden kısımlarında bununla ilgili Monster Notebook modelleri icin bir rehber mevcut.
USB Flash disklerinizi bootable hale donuşturmek icin şu rehberimize bakabilirsiniz:
USB Bellek Bootable Yapma Rehberi
USB Flash suruculerinizi oluşturduğunuzu varsayarak BIOS guncelleme adımlarına geciyoruz. (CLEVO laptoplar icin P150/170EM, W150/150ER, W251ESQ, W110ER, W350ET)
Uyarı : İlk aşamada EC guncelleştirmesi, ardından sistem BIOS guncelleştirmesini yapmanız gerekmektedir. Aksi taktirde sisteminiz geri acılmayacaktır.
İndirdiğiniz BIOS ve EC klasorlerini .zip ya da .rar'dan cıkarıp daha onceden oluşturmuş olduğunuz USB Bootable surucunuze klasor olarak atmanız gerekiyor.
1. Adaptorun takılı olduğundan emin olun.
2. Monster logosunu gordukten sonra F7 tuşuyla boot seceneğinden USB belleğinizi secin ve Bootable flash surucunuze attığınız EC klasorundeki ECFLASH.BAT dosyasını calıştırın. (Bitince bilgisayar kendini yeniden başlatacaktır.)


3. Monster logosunu gordukten sonra F7 tuşuyla boot seceneğinden USB Boot diskinizi secin ve tekrar bootable flash surucunuze attığınız BIOS klasorundeki MESET.EXE calıştırın (Bilgisayar coolreboot atacaktır ve tekrar başlayacaktır.)

4. Bilgisayar başlarken Fanlar Maksimum hızda calışmaya başlayacaktır. Bu onemli cunku MESET'in calıştığını bu şekilde anlıyoruz. Monster logosunu gordukten sonra F7 tuşuyla boot seceneğinden USB Boot diskinizi secin ve tekrar bootable flash surucunuze attığınız BIOS klasorundeki FLASHME.BAT dosyasını calıştırın (Bitince bilgisayar kendini yeniden başlatacak.)



5. Bilgisayarınız acıldığında F2 tuşuyla BIOS'a girin ve BIOS ve Embedded Controller (EC) surumlerinizi kontrol edin.


(MS-16F3 ve MS-1762 Modeller icin BIOS Guncelleme)
Dikkat: Bu modellerde EC guncelleştirmesi BIOS yuklemesinden sonra olacaktır.. MSI Barebone modellerde EG62.502 yeni EC dosyasıdır.
İndirdiğiniz BIOS ve EC klasorlerini .zip ya da .rar'dan cıkarıp daha onceden oluşturmuş olduğunuz USB Bootable surucunuze klasor olarak atmanız gerek.
1. Adaptorun takılı olduğundan emin olun.
2. Monster logosunu gordukten sonra F11 tuşuyla boot seceneğinden USB Boot diskinizi secin ve Bootable flash surucunuze attığınız BIOS klasorundeki UPDATE.BAT dosyasını calıştırın. (Bitince bilgisayar kendini yeniden başlatacak.)

3. BIOS ekranına girin, Boot sekmesinde UEFI ya da LEGACY seceneği aktif hale gelecektir.

4. EC yuklemek icin de, Lagacy Mode acık iken Monster logosunu gordukten sonra F11 tuşuyla boot seceneğinden USB Boot diskinizi secin ve Bootable flash surucunuze attığınız EC klasorundeki ECALL.BAT dosyasını calıştırın. (Bitince bilgisayarın elektrik ile bağlantısını kesin ve pilini sokun. Batarya ve Adaptoru 1 dk sonra tekrar takın) İşlem bitince BIOS bilgilerine bakıp surumun guncellenip guncellenmediğini kontrol edin.

Surumu guncel olan ya da onceden yuklenmiş olan kullanıcıların yapması gereken ayarlar: (CLEVO MODELLER icin)
1. İlk olarak BIOS'a girin ve boot menusunden "OS Select" bolumunden "Windows 8"i secin.
2. Windows 8 seciminin ardından "UEFI Boot" sekmesi acılacak, bunu "Enabled" hale getirin.
3. Şimdi de "Security" menusune girin ve buradan "Security Boot Control" seceneğini "Enabled" yapın. "Security boot mode" ayarı "Standart" olarak kalsın.

4. Ayarlamalar bittiğinde BIOS ayarlarını kaydedin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınızı başlattığınız zaman karşınıza direk BIOS ekranı gelecek, artık depolama aygıtlarınız UEFI kontrolunde start almaya başlayacak.
5. Tum bu işlemlerden sonra Windows hızlı acılmayacaktır. Bunun icin Windows 8'i yeniden kurmanız gerek. Zira Windows 8 bu defa yeni UEFI BIOS'a gore kurlacaktır.
Ancak bunu yaparken cihazınızın kendi optik surucusunu kullanamıyorsunuz. FAT, exFAT, FAT32 sistemli bir USB yada disk aygıtına, Windows 8 ISO kalıbını aktarıyorsunuz ve bu aygıtla sisteminizi kuruyorsunuz. Kurulum aşamasında disk secim ekranındaki PENDRIVE, sizin USB aygıtınız olacaktır.
6. Artık Windows'u kurdunuz ve karşılama mesajı olarak Windows 8 yerine bilgisayarınızın logosunu goruyorsunuz. Bu demektir ki artık artık sistemimiz UEFI sistemi ile daha hızlı ve guvenilir bir şekilde acılacaktır.
UEFI'a sahip bir sistemin boot hızı (SSD de var):
Alıntıdır. İmla ve anlatım duzeltmeleri yapıldı tarafımdan.