Herkese merhabalar,

Sıcağı sıcağına 22 saat once ısı ve biraz fiziksel darbeden kaynaklı, 2 yıldır fabrika ayarlarında kullandığım ve bir ara sıcaktan yanmasını beklediğim dizustu bilgisayarımın sabit diski "nanik" yaparak kar kış buzlanma demeden benden uzaklaştı. 1 Hafta oncesinin yedeklerine sahip olmam dosya kaybı konusunda fazla etkilemedi.

Normalde icinde 2.5" 7200rpm 500Gb'lik bir Seagate bulunuyordu, artık WD 2.5" 7200rpm 500gb bulunmakta.

Şu ana kadar yazılanlar standart ve eğlenceli (sıkıcı) gelebilir fakat iş Sony'nin kurtarma disklerinin taze capalanmış bir bostan gorunumundeki huzurlu ve boş sabit diskimi kurtarmayı bir kenara bırakın, boot işleminin yarısında 0xc00000e9 aygıt hatası vermesiyle heyecanlandırdı. Bu heyecan ozellikle Windows 7 dvd'sini takıp aynı husrana uğrayınca yerini derin emeklilik heyecanına bıraktı.

Bu heyecan tum gun kar kış demeden koşturmuş bunyeme hic iyi gelmedi ve hemen gidip sıcak bir cay koydum kendime.

Windows 7 yeni cıktığında SATA suruculeriyle cok başımızı ağrıtmıştı. Fakat USB'den SATA suruculerini yukleyebiliyorduk veya BIOS'tan SATA AHCI turunu ATA/Legacy ayarlarına alarak bunun ustesinden gelmiştik...ta ki uzak doğunun ruzgarlı pirinc tarlalarından "Gene mi pirinc?!" nidaları atıp katanasıyla doneri bizden sonra keşfetmesine ramak kalmış Japonların unlu markası Sony'nin VPCF11 12 13* serilerinde bu ayarları ne BIOS'unda ne de başka bir yerine koyduğunu fark etmemle birlikte icimdeki emekli fısıldadı "oturduğun sandalyeyi ufak bir duman kokusu sardı genc adam.".

Duman kokusunu hemen dikkate almadım fakat ayağı kalkıp dolaşmak iyi geldi. x8 hızında yazdığım DVD'lerden kaynaklı olabilir mi diye duşunurken x2 hızında yazdığım bir DVD'ye de aynı muameleyi yapan sevgili geyşa dizlerimi dovdurteceki az kalsın bana. Hemen Microsoft'un "Windows 7 USB/DVD Tool"'u indirip 4gb'lik bir flaş belleğe Windows 7 DVD'mi programın verdiği bir cekirge edasıyla "devam"'lara basarak yazdırdım.

Bunyem bunca heyecandan sonra bir tuvalet molası vermek gerektiğini vurgulamaya başlamıştı ki usb'yi takıp dizustu'nu actım ve F11'e basmaya başladım, 3. seferde yakaladım ve "Starting Windows" yazısını gormemle beraber dun yediğim sushileri ve hurmaları son yolculuklarına uğurladım.

----------------------- Oldukca canım sıkıldığı icin boyle yazdım, herhangi bir şekilde forum kurallarına aykırı ise duzeltilsin lutfen.

Kısaca:

Sony Vaio PC'lerin belli modellerine, ornek benim F11'ime ve F12 F13 modellerinde BIOS'tan SATA ayarına gerişimi kaldırmış. Bu yuzden sistemin sabit diskine herhangi bir zarar gelirse veya tumuyle sıfırdan temiz bir sistem kuracaksanız bunu başlangıc CD/DVD'leriyle değil, yazdıracağınız bir başlangıc flaş belleği ile yapmanız gerekmektedir.

Sevgili cingoz Sony neden boyle bir şey yaptı bilmiyorum ama mantıksız olduğunu muhendislerine anlatabilmemiz icin 40 yaşında, bizi dinlemeleri icin ise 80 yaşında olmamız gerek; bir japon firması olan Panasonic ile calıştığım bir projeden kÂr kaldı bu tecrube.