~~ STRES KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE NELER BİLİYORSUNUZ ? DEVAMI

'Psikoterapi Surecinin onemli boyutlarından biri ' Stres surecinde sağlıklı ve organizmayı dış tehlikelere karşı, koruyucu yontemlerle caba gostermek olmalıdır. Organizmayı koruma gucunu kaybemiş yada yeterli mucadele gucunden yoksun bireylerde; strese bir cok psikosomatik rahatsızlıkların da eşlik etmesi kacınılmaz hale gelecektir.' stresin verdiği olumsuz etkileri ortadan kaldırarak, bireye zarar verici, benliğine tahribata uğratıcı aşamaya gelmemesi ve stresin yol actığı bir cok Psikolojik ve Psikosomatik rahatsızlıkları ortaya cıkmasını onleyici tedbirleri onceden almak, ilk yapılacak davranış bicimi olmalıdır. Strese yol acan koşulları bilincli şekilde tanıyarak, ortadan kaldırmak icin gerekli duzenlemeleri yapmak, stres eğilimini asgariye indirmenin bir yoludur. ' Ben son gunlerde yada aylarda ne gibi sıkıntı ve uzuntu verici durumlarla yada beni zorlayan, olumsuz etkileyen ustesinden gelemediğim, cozemediğim cozmekte zorlandığım ve duşunmekten kendimialamadığım olumsuz duşuncelerle yada sorunlarla karşılaştım. Bu olumsuz olaylar ve sorunlardan ne kadarını cozdum, hangilerini cozemedim. Cozemedimse, elimden geleni yaptım mı? ve daha neler yapabilirim? vb.' soruları kendinize yoneltiniz. Sizi aşan yada cozmek istemenize rağmen cozemediğiniz sorunlarla daha fazla boğuşmanın,duşunmenin ve kedinizi uzmenizin bir yararı olmayacağını, elinizden gelen tum cabayı gostediğiniz, tum bunlara rağmen, hala etkisi altında kalmanın, kendinize zarar verekten ve yıpratmaktan başka işe yaramayacağını ve yapabileceğiiz bir şey kalmadığı vb durumları akılcı ve mantıklı bir şekilde duşunerek; bu sorunların ve durumların ve duşuncelerin olumsuz etkilerini uzerinizden ve duşuncelerinizden atmak icin caba gosterip, olumlu duşucelere odaklanıp, enerji hrcayınız.

Bireylerde ki stresin şiddeti artığı ve sureci uzadığı oranda, bireyin mucadele etme gucu azalır. Ortada endişe edilir, sorun haline gelmemiş, kucuk ve etkisiz şeyleri buyuterek, etkili hale getirerek zararlı cıkacak biri var ise siz olduğunuzu unutmayınız. Duşuncelerimizde yoğunlaşan ve surekli yaşamımızı olumsuz etkileyen zorlanma ve gucluklerde olşan stres, surec icinde, organimanın ve bağışıklık sistemlerinin dayanma gucu ve direnci zayıflatır, Bu olumsuz durumla orantılı STRES psikosomatik rahatsızlıkları tetikler eşlik emesi sonucu bir cok psikolojik kokenli rahatsızlıkların ortaya cıkması kacınılmaz bir hal alır. Stres durumu, bu aşamalara gelindiğinde cok dikkatli olunmalıdır.

Asıl olan bu noktalara gelmeden stresi tanımamız, olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak icin cozum uretmemiz,kendimizi telkin etmemiz, stressin olmsuz etkilerinden korunarak, saf dışı etmemiz gerekmektedir. Tum bulara rağmen ustesinden gelemiyorsak, derhal ve acilen stresden benliimizi koruyucu psikolojik yardım, destek almalıyız. Uzmanın oerisiyle gerekiyorsa terapi alınması; en akılcı bir yol olmalıdır.

Cunku, bu aşamada ki sorunlar, bireyden bireye; stres yaşanan olaydan, olaya; bireyin direnc ve dayanıklılık durumuna vb. koşullara, zellikle kişilik yapısına gore değişkenlik arz eder. Strese kişinin savunma gucunun ve direncinin zayıflamaya başladığı ve bağışıklık sistemlerinin yetersiz olduğu koşullarda,yakalanmk daha kolay olmaktadır. Sonucta, aynı koşulların devamı halinde bir cok psikosomatik rahatsızlıklara yatkın olacağıi sureclerdir. Stresin gucunu en cok hissettirdiği ve bireyin bu aşamadan sonra mucadele edecek gucunun kalmadığı aşamalardır. Daha doğrusu insanın kendini en caresiz hissettiği ve kesinlikle destek, yardım alması gereken boyutta sorunları olduğu konusunda sinyaller, mesajlar bağışık sistemi vermekte, daha ileri boyutta stres bağlı bir cok psikosomatik rahtsızlıkların ortaya cıkmasının yaklaştığı ve surec icinde yaşanılmasının kacınılmaz olduğu mesajlarıdır. Bu mesalar....
Danışanın bu aşamada tek yapacağı şey, mutlaka ve acilen Psikolojik destek terapi yardımı alınması konusunda, harekete gecmek olalıdır. 'organizma gerekli tehlikeye dikkat cekmiştir.' Gerekli terapi desteğinin alınmaması halinde ve uzun donemli etkilemelerde Stres Kronikleşir.Psikosomatik hastalıklar ortaya cıkar.Yapılacak ilaclı tedaviler yetersiz kalabilir.
Bireyin, bu aşamadan sonra Ankisiyete, Depresyon Panik Ataka eğilimi artar. Sonuc olarak, daha once sevdiği ve zevk aldığı durumlardan ve olaylardan zevk almamaya başlar.Kısacası yaşamdan haz ve zevk almamak,yaşamın cekici gelmemesi, yaptığı iş yada eylemlerden haz almaması, dış dunyadan yavaş yavaş uzaklaşarak, uzak cevresinden başlayarak, surec icinde yakın cevresi ile bağlarını koparrnası, kısacası dış cevreden ve insanlarla iletişimini ve ilişkilerini kopararak, kendini tamamen dış dunyadan soyutlaması ile sonuclanabilir. Bireyin kişilik ozellikleri, zekası, icinde bulunduğu ve gecmişteki yaşam koşulları, stresle başa cıkmasında buyuk rol oynar.
Ayrıca strese dayanıklı olmak yada olmamak kişiden kişiye değişir. Bireyler, gunumuzde tum bu cabalarına rağmen 'PSİKOLOJİK DESTEK' almak istememektedirler. Daha doğrusu bedenimizin her hangi bir organında rahatsızlık oluştuğunda; cok kolaylıkla ilgili hekime yada uzmana gorunurken, psikolojik sorunundan dolayı Psikolojik Destek yada Yardım almak icin pek duyarlı davranmamaktadırlar.
' Yıllardan beri cevre baskısı faktoru egemen olarak, yanlış algılanan bu durum; 'Psikolog/Psikolojik Danışman yada Psikiyarist yardımı alan herkes Ruh Hastası, Deli, Sapıtmış, Kafayı Yemiş vb. yakıştırmaların cevrece yapılmasıdır.

Oysa, bu tur sorunlar, her insanın normal karşılaştığı sorunlardır. Normal karşılanmalıdır. Her bireyin başına gelebilir. 'STRES, ANKİSİYETE, DEPRESYON NEVROZ her normal bireyde ortaya cıkacağı gibi bazen de Normalden Sapmalar şeklinde ortaya cıkmaktadır.

Birey cevresel baskıların etkisinde kalmadan, psikolojik sağlığını duşunerek, sağlığı gerek psikolojik, gerekse psikosomatik sorunlara yol acmadan,acilen bir uzmandan yardım almasında; yarar bulunmaktadır.
UZUN BİR YAŞAM SURMENİZ ELİNİZDE...
Stres konusunda acıklamalarımdan da anlaşılacağı gibi Dışa Donuk ve Sosyal Kişilik yapısına sahip, bireyler Stres Eğilimine yatkın olmaktan cok Strese Dayanıklı olmaktadırlar. Cunku sorunları cozumsuz kaldığında, elimden gelen herşeyi yaptım. Ancak olaylar beni aşıyor. Kendimi boş yere yıpratmamın alemi yok vb. kendilerini telkin yontemleri kullanırlar. Stresin olumsuz etkilerinden korunmak icin gunluk aktivitelerle 'gezi,alışveriş, komedi turu filim,tiyatro' ve diğer insanlarla paylaşarak deşarj olabilmektedirler. Aynı şekilde Spor ve Stres Egzersizleri, yoga,yuzme,yuruyuş vb.yapan bireylerde Strese karşı daha dayanaklı olmaktadırlar. Tum bunların sınucu Strese Eğilimli olan insanlardan daha uzun sure yaşamaktadırlar. Hele hele Psikolog, Psikiyatr, Psikolojik Danışman vb. uzmanlardan bilincli şekilde yardım alan 'PSİKOLOJİK DESTEK, TERAPİ' bireyler Psikolojik Rahatsızlıklarla MUCADELE ETMEYİ oğrendiklerinde, psikolojik sorunlar yaşamayacakları icin buna bağlı PSİKOSOMATİK RAHATSIZLIKLAR yakalanma riski azalacak; daha uzun sureler yaşayacaklardır.
Gunumuzde yine cevre yada Mahalle Baskısı daha baskın cıkarak;cevresindeki kişilerin dolduruşlarından ve goruşlerinden etkilenmek, medyum, şeyh vb. kişlerde care arama yada turbe ziyareti, muska yazdırma, bez bağlama vb. bilim dışı ve tedavi sağlamayan, kişi ve yerlerden şifa umulmaktadır.
Bazen de manevi inanclara yada dine sığınılmaktadır. 'Bu ibadet yaa bir telkin yontemi olabilir. Ancak rahatsızlığımızı tedavi edici faktorler değildir' 'Ulkemizde bu kesimler Psikolog' dan yardım almaya sıcak bakmazken, uzman olmayan kişilerden yada kendilerine hic bir yarar getirmeyecek cansız nesnelerden care ve yarar beklerler. Ulkemiz acısından bu duşundurucudur.... Normalde, ulkemizdeki her sağlık kurumu yada devlet hastanesinde; gorevli uzmanlardan gerekli desteği almaları hem kolay,hem de daha bilimsel olduğu icin Psikolojik Sağlığımız icin bu ozveri kendimiz icin yapılmalıdır.'
Gunumuzde yapılan bilimsel araştırma ve calışmalar sonucu, Stresi ortadan kaldırıcı uc yontem bulunmaktadır.
İlaclı Tedavi ve Psikoterapi,
Psikoterapi ve Psikolojik Danışma ,
Ceşitli Gevşeme Teknik ve Yontemleri, gunumuzde etkili olmaktadır.
DENEYİMLERİME DAYANARAK, en etkili yontem Psikoterapi /Psikolojik Danışma yontemidir. Stresi tanıma, Stres Kaynaklarını Belirleme,
Stresle Başa Cıkma, Stresin Ustesinden Gelme, Strese Dayanıklılık Kazanma, Kişisel ve psikolojik yapımızı denetim altına almak vb. konular da gerekli bilinclenme kazandırılarak, yeni alışkanlıklar kazandırılan danışanlar, terapi sureci sonunda; 'STRES' durumlarını kendi kontrolleri altına alabilmektedirler. Bazen de 'Gevşeme Teknikleri' de terapi sureci ile paralel yurutulmektedir.

Not: Uyguladığınız Stres TESTİ sonucları bir kac gun yada hafta sonra uygulandığında, Diğer Psikolojik testler gibi aynı sonucları alamayabilirsiniz. Bireylerin Kişilik Ozellikleri dışında, gunluk yaşam bicimlerinde, alışkanlıklarında ve sosyal yaşam bicimlerinde vb. olumlu değişiklikler...... Strese Dayanıklılık ve Stres ile Başa Cıkma DURUMLARINDA DEĞİŞİKLİK oluşturabilmektedir. Dolayısıyle, bir hafta yda bir ay sonra bir surecte, testten aynı verileri yada sonucları alamayabilirsiniz. Kısacası birey yukarda sayılan stresi tetikleyen faktorler ve olaylarla yuz yuze kalması oranında, Stres daha yoğun yaşanacağından yada Stresi hafifleten, tam olmasada kısman stresi ortadan kaldıran koşullar bireye uygun duzenlenmiş 'Terapi yada psikolojik yardım almış olabilir' 'Yaşanan, Stres Koşulları oranında Stres yaşanabilir.' Stres Testin' deki sonuclar değişebilecektir. ' Bir once uyguladığınız testte puanlar yuksek yada duşuk olurken, bir kac ay,yıl sonra uygulanığında aynı sonucları vermeyebileceği gibi tersi yada duukken, yuksek veya yuksekken, duşuk sonuclar verebilir.' Bireyin,stres yaratıcı koşullarla daha az karşılaşması sonucu daha az sters yaşayacaktır. Yaptığınız değerlendirmelerde, acaba ben yanlış mı değerlendiriyorum. 'Testor yada bireyden kaynaklı faktorler dışında' Şeklinde bir sonuca varmamanız icin bu acıklamayı yapmak durumunda kaldım.En doğrusu uyguladığınız test sonuclarını, her soru maddesinin ve tum testin toplam puanını bir uzmana gondererek Strese Eğilimli yada Strese Dayanıklı OLUP,OLMADIĞINIZI ve Psikolojik Desteğe ihtiyacınız olup,olmadığını uzmandan oğrenmenizde yarar vardır.
NOT: Stres konusunda 1998 yılında kaleme aldığım ilk makalemdir. Sayfamda iki bolum şeklinde okuyucularıma bilgi vermek amacı ile duzenlenmiştir.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM SURMEK ELİNİZDE, AŞAMA AŞAMA PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLARA YOL ACMAKLA KALMAYAN; BERABERİNDE
BİR COK SAĞLIK VE ORGANLARIMIZDA İŞLEVSEL BOZUKLUKLARA YOL ACAN, CAĞIMIZIN HASTALIĞI ADINI VERDİĞİM STRES KONUSUNDA:
"YAŞAMIMIZI UZATMAK İCİN STRES, STRESDEN UZAK DURMAK VE MUCADELE YONTEMLERİ ADLI DORT MAKALEMİ OKUMANIZI ONERİRİM.
SAYGILARIMLA... PSİKOLOG/ PSİKOLOJİK DANIŞMAN: HALİL TURKMEN








[h=2]Gaziantep Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]