Evet arkadaşlar, hepimiz biliyoruz ki dizustu bilgisayarlar cok fazla rağbet goruyor. Konu boyle olunca firmalar da kullanıma yonelik bilgisayarlar uretiyor. Fakat goruyorum ki ceşit ve marka arttıkca bilen de bilmeyen de hangi dizustu bilgisayarı tercih edeceğine karar veremiyor bu yuzden bircok konuya rastlıyorum. Sizlerin buraya yazdıklarıma uymanız ve dikkat etmeniz durumunda kafanızdaki soru işaretleri kalkacaktır.

Oncelikle markalardan bahsedeyim. Kullanım amacınız sadece bir markada olamaz. Bu yuzden birkac markada olacağı icin kaliteye kesinlikle dikkat etmek gerekir. Ben kesinlikle "Asus, Dell, Lenovo, MSI, Samsung, Sony, Apple, Toshiba, Hp, Fujitsu" markalarını onerebilirim. Fakat performanslı bilgisayarı ararken iyi kalitede diye iclerinden herhangi birini secmek de yanlış. Bazı kullanımlar icin de daha kucuk ve hafif uretilenler de oluyor ki biz bunlara Minibook, Netbook ve Ultrabook gibi isimler verebiliyoruz. Ben şoyle bir sıralama yaptım.

Aslında bu sıralamayı senelerce kullanabilirsiniz zira markalar yine aynı seriye biraz farklı isimler ekleyerek her sene guncelliyorlar. Mesela oyun icin MSI GE ve GT, Asus da G serisini kullanıyor. Hemen hemen tum boyutlarda bir sıralama oluşturdum. Ozellikle bazı markalar bir bolumde başarılı olabiliyor ancak başka bir bolum icin bilgisayar yapmak istediğinde balon bilgisayarlar yapabiliyor. Ozellikle HP' de bunu fark etmiştim. Oyun icin yapmak istediği bilgisayarlar ne kadar iyi olursa olsun en az bir tane donanımından kaybederek oyuncu niteliğini kaybedebiliyor. Fakat onlardan cok iyi multimedya bilgisayarları olabilir ?

Ben dizustulerde AMD işlemci onermiyorum zira kendileri pek iyi değil. Bazı dizustuler APU sayesinde one cıkıyor fakat goruyoruz ki en performanslı bilgisayarlarda i7 işlemciden başkasını goremiyoruz. Zaten yuksek performans istemezken i3-i5 işlemciler kullanılabilir fakat yuksek performansta kesinlikle i7 işlemci oneriyorum.
Sabit diskinizin genelde 7200 Rpm oneriyorum fakat bazen 5400 Rpm'den kacış olamıyor. En azından yeni cıkan bilgisayarlarda Hybrid(HDD+SSD) kullanıldığı icin daha yuksek performans yakalayarak yavaş disklerden kurtulabiliyoruz.

Bellek normal kullanımda 2GB veya 4GB olarak yeterlidir fakat işin icine oyun girince en az 8GB oneriyorum.
Ekran kalitesi de elbette 1920x1080 cozunurlukte olmalı fakat normal kullanım icin kullanılan notebooklar icin gereksiz.
Bir de ekran kartları icin bir sıralama yaptım. (oyun bilgisayarları icin)

Sonuc olarak, bilgisayarlar kullanılmak istendiği alana gore boyutlu olmalı, performansı, kalitesi ve donanımından hicbir odun verilmemelidir. Bir notebook ancak bu şekilde gercek bir notebook olabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Konu tamamen bana aittir.