Stres doneminde beslenmeStres sıkıntı yaratan olaylar karşısında bir tepki surecidir. Aynı zamanda vucudun olaylara tepki verme bicimidir. Gunluk hayatta coğu zaman stresli yaşamımız motivasyon kaybına neden olduğu gibi doğru kararlar almamıza engel olmaktadır. Bazı durumlarda da yanlış beslenme alışkanlıkları ile stresle baş etmeye calışmaktayız. Stresli olduğumuzda vucudumuzda nasıl bir surec oluşur.

Stres anında vucutta oluşan belirtiler
-Kan akımı beyne ve kaslara yonlenir.duşunce ve hafıza keskinleşir.
-Tukuruk artar,ter bezlerinin calışması artar.
-Solunum sayısı artar.depolanmış yağ ve şeker kana karışır.
-Kalbin atım sayısı artar.
-Sindirim yavaşlar mide asidi artar.
-Konuşmalarda belirsizlik ve kopukluk oluşur.
-Aşırı guven veya guvensizlik oluşur.

Stresin sonucları
-Sağlığa aşırı ilgi
-Aşırı endişelenme yada kayıtsızlık
-Olum ve intihar duşuncesi
-Tansiyon yukselmesi
-Baş ağrısı
-Yorgunluk
-Mide bulantısı
-Gerginlik
-Aşırı yemek yeme sonucunda sucluluk
-Tansiyon yukselmesi
-Terleme
-Nefes darlığı

Stres anında kendinizi telkin etmek icin:
-Rahatlamayı deneyebilirsiniz.
-Olumlu mesajlar iceren hayaller kurabilirsiniz.
-Egzersiz ve beden hareketleri ile konudan uzaklaşabilirsiniz.
-Arkadaşlarınızla iletişim kurabilirsiniz.
-Meditasyon ve dua ederek rahatlayabilirsiniz.
-Gıda kontrolun de bulunarak kendinizi telkin edebilirsiniz.
-Yeni hobiler bulup veya olan hobilerinizi hayata gecirebilirsiniz.

STRES DONEMİNDE BESLENME
-Stresli durumunda vucuttan C vitamini atımı oldukca artmaktadır. C vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini de guclendirir. Gunluk C vitamini ihtiyacının karşılanması durumunda da kortizol seviyeleri daha cabuk normale donmektedir. Stresli donemlerde C vitamini alınması bu sebeplerden oturu son derece onemlidir. Portakal, mandalina, limon gibi turuncgiller, maydanoz C vitaminin zengin kaynaklarıdır.

-Stres sonucu artan iştah genellikle yağlı karbonhidrat kaynakları şeklindedir. Şekerli yiyecekler ise bize keyif vermektedirler cunku beyin endorfin seviyesini yukseltmektedirler. Şeker ve şekerli yiyecekler tuketmeden de daha keyifli olabiliriz.

-Serotonin, uyku duzenini, iştahı, ruh halimizi ve enerji duzeyimizi etkileyen bir hormondur. Serotonin triptofan aminoasidinden sentezlenmektedir. Stres altında serotonin miktarı azalır.Bu nedenle daha mutsuzluk hissi oluşur ve onemli kararlar alınmaması gereken bir surec oluşur.

-Streste basit karbonhidratlı besinlere yonelmek yerine serotonin seviyesini yukselten triptofan adlı aminoasidi iceren besinlerin tuketimi de benzer bir keyif hali oluşturacaktır. Tavuk, hindi, sut, yumurta, muz, avokado, kurubaklagiller, kakao, sarımsak, domates, bezelye serotonin duzeyini arttıran besinlerdir.

-Karbonhidratların endorfin sentezini arttırıcı etkilerinden yararlanmak icin ise mutlaka kurubaklagiller, sebzeler, meyveler ve karışık tahıllı yiyecekler gibi kompleks karbonhidratlara yonelmek gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlar icerdikleri posa sayesinde de yavaşlamış olan sindirim sisteminin olumsuz etkilerini de azaltacaktır.

-Streste artan kan basıncı icin potasyumdan zengin besinleri de tercih edilmesi yarar sağlayacaktır. Potasyumun zengin kaynakları tum sebzeler olmakla beraber daha ziyade muz, patates, kayısı, avokado gibi yiyeceklerdir.

-Magnezyum da yine kortizol seviyelerinin duzenlenmesinde etkilidir. Magnezyumun iyi kaynakları ise ıspanak, roka, pazı, maydanoz, tere gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Aynı zamanda mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagiller de iyi magnezyum kaynaklarıdırlar.

-Ceviz, badem, fındık gibi besinler cinkonun, B vitaminlerinin ve E vitaminin cok iyi kaynaklarıdırlar. Cinko ve E vitamini onemli birer antioksidandırlar. Her gun 2-3 ceviz veya 10-15 fındık tuketilmesi fayda sağlayacaktır.A vitamini de yine bağışıklık sistemini olumlu yonde etkilemektedir. Havuc koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyveler A vitaminin iyi kaynaklarındandır.

-Omega -3 yağ sitlerinin stres hormonlarını azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Somon, ton gibi derin ve soğuk su balıkları, uskumru, sardalye balıkları omega – 3 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır. Stresin olumsuz etkilerinden korunmak icin haftada en az 2 kere balık tuketilmesinde fayda vardır.

-Fazla tuz tuketimi stresle yukselen tansiyonun daha da yukselmesine sebep olacaktır. Bu nedenle tuz tuketiminin sınırlandırılması fayda sağlayacaktır.Tum bunların yanı sıra gunde 2 kupadan fazla kahve ve kafein icerikli iceceklerin tuketilmesi stresi arttırmaktadır. Kafein adrenal bezleri uyararak adrenalin ve kortizol hormonlarının salınımına neden olmaktadır. Bu nedenle kola, kahve, cay, enerji iceceklerinden uzak durulmalıdır. Su tuketimi son derece onem kazanmaktadır.

-Yavaşlayan sindirim sisteminin olumsuz etkilerinden korunmak icin gunde mutlaka 8–10 bardak su icilmelidir. Alkol tuketimi de bırakılmalıdır.

-Beslenme uyarılarının haricinde duzenli fiziksel aktivitenin de stres uzerine olumlu etkileri cok buyuktur ve bu nedenle ihmal edilmemelidir.
GEREKLİ BİLGİLERİ BESLENME UZMANINIZ İLE GORUŞEBİLİRSİNİZ.





[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]