Stres - reflu - astım ucgeni Gunumuzde her 5 cocuktan birisi alerjik ve her 10 cocuktan birisi astım tanısı almış durumdadır. Butun Dunya’da buyuk bir hızla artış gosteren astım bronşit hastalığı cocuklarda oksuruk, hırıltılı solunum ve zor nefes alma şeklinde şikayetlerle kendini gosteriyor. Ozellikle gece sabaha karşı kriz şeklinde gelen ve cocuğun uykusunu bozan oksuruk krizleri ve hareketle terleyince artan oksurukler cocuklarda astımın habercisi kabul ediliyor.

Cocuklarda astım bronşitin % 90 nedeni alerjik olsa da hastalığın alevlenmesine yol acan bircok alerji dışı etken de vardır. Reflu de bunlardan bir tanesidir. Cocuklarda ilk bir yaşta mide iceriğinin beslenme sonrası ağza gelmesi normal vucut işleyişinin bir parcası kabul edilir. Bir yaşından sonra mideyi tutan kaslar kuvvetlenerek bu kacışı engeller. Bu yaştan sonra mide iceriğinin yutma borusundan yukarı kacması normal kabul edilmez ve reflu olarak tanımlanır.

Normal populasyonda %10-20 oranında saptanan reflu hastalığı astımlı cocuklarda % 80 gozlenir ve cocukların % 60’ında bu durum sessiz reflu şeklindedir yani cocuk bunun farkında değildir. Astımlı cocuklarda reflunun normalden daha sık gozlenmesinin bir nedeni astımın mide başını saran kasları gevşetmesidir. Reflu gelişmesi halinde midedeki asitli icerik yutma borusundan yukarı kacarken soluk borusuna da kacar. Akciğerlerde asit iceriğin bulunması havayollarında spazm gelişmesine yol acar ve astım atakları artar. Sonucta astım refluyu; reflu ise astımı tetikler ve bu bir kısır dongu halini alır.

Cocuklarda psikolojik stresin mide asit salgısını artırdığı bilinmektedir. Ozellikle ulke capında sınavlara hazırlığın yaşandığı şu gunlerde orta okul ve lise son sınıftaki bircok cocuk ve genc sınav stresine bağlı karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, geğirme ve boğaza ekşi su gelmesi gibi mide sorunları yaşamaktadır. Strese bağlı cikolata, cay, kahve gibi kafein iceren uyarıcıları cok miktarda almaya eğilimli bu genclerde reflu ve reflunun yol actığı astım atakları her zamankinden daha sık gorulmeye başlar. Hastalıktaki bu alevlenmeler ve sınav sırasında da rahatsızlanacağı korkusu cocukta daha da fazla strese yol acar.

Sonucta; astım ve stres refluyu; reflu ise astımı kotuleştirir ve bu uclu kısır dongu tedavi edilmedikce surer gider. Bu kısır dongunun kırılması icin oncelikle reflunun tedavi edilmesi ve psikolojik destek alınması gerekir. Bu donem gecene kadar astım ilaclarının yeniden duzenlenmesi de cocukta hem bedensel hem de ruhsal rahatlama sağlayacaktır.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]