Strabismus
Strabismus (Goz Kayması)
Strabismus (Goz Kayması), bir ya da birden cok goz kasının gerektiği gibi calışamamasından dolayı, gozlerin birbiriyle uyuşmaması problemidir. Normal olarak, her bir goz aynı noktaya odaklanır fakat beyne birbirinden biraz farklı mesajlar gonderir. Beyin iki imajı birleştirerek boyut ve derinlik verir. Her iki gozun birlikte calıştığını gormenin en kolay yolu, kolunuzu duz uzatarak parmağınızla belirlediğiniz bir hedefe bakarken bir gozunuzu, sonra da diğer gozunuzu kapatmanızdır.

Her bir gozde, hareketleri kontrol icin uyumlu calışan altı kas vardır. Beyin, gozleri tam olarak hizalayan goz kaslarını kontrol eder. Beynin her bir gozdeki imajı tek bir imaj gibi değerlendirmesi acısından kasların birlikte calışması onemlidir.

Cocuklar kolay adapte olabileceği icin Strabismus kucuk yaşlarda erken teşhis edilmelidir. Eğer bir cocuk cift gorurse beyni imajlardan birini engelleyip tek imaj elde etmeyi cok cabuk oğrenir. Kısa bir sure icinde beyin, daimi olarak gucsuz ve tembel olan gozun sebep olduğu donmuş gozden elde edilen goruntuyu engeller. Cocuklar bu problemi cozmek icin ayrıca kafalarını yana eğme ya da cevirme metodu geliştirir ve cift imajdan birini elerler. Cocuklardan farklı olarak yeni kazanılmış Strabismus hastalığı olan yetişkinler, tipik olarak cift gorur.

Strabismus hastalığının ceşitli sebepleri vardır. Kalıtımsal olabildiği gibi, travmalardan, hastalıklardan ve bazen de goz ameliyatlarından sonra oluşabilir.

Belirtiler
Strabismus hastalığının belirtileri, yetişkinlere cocuklardan daha cok sıkıntı verir. Cocukların cift gormeden şikayetci olması olağanustu bir durumdur.
Goz kayması
Gozleri kısmak
Cift gorme (bazı durumlarda)
Başın yana eğilmesi veya cevrilmesi
Teşhis
Strabismus, kapsamlı goz muayenesinde ve prizma testleri gibi gozlerin hizalanmasını değerlendirmek icin kullanılan ozel testler ile teşhis edilebilir.

Tedavi
Strabismus hastalığı icin en uygun tedavi yontemini bulmak, hastanın yaşı, problemin nedeni, ceşidi ve derecesi gibi ceşitli faktorlere bağlıdır. Tedaviler arasında, bir gozu kapatmak(patch), duzeltici gozluk, prizma,botox ve cerrahi sayılabilir.
Botox yontemiyle enjeksiyon yapılarak;
Gozdeki odaklama sorununun ortadan
kalkması sağlanır.

Patch yontemi ise; (Gozu bandaj ile kapatma)zayıflamış olan gozu guclendirmek adına uygulanır.
Cocuğun zayıf gozunu kullanmaya zorlanması icin, normal olan goz kapatılır. Beyin zayıf gozu kullanmaya alışır ve gorme derece derece artar. Bu tedavinin efektif olabilmesi icin, cocuklarda ampliyopi başlamadan once erken yaşta uygulanması gerekir.

Goz kaymasını duzeltmek icin bazen hem yetişkinler hem de cocuklara ameliyat yapılması gerekebilir.
Sağlıklı gunler dileğiyle.
Op.Dr. Ahmet UMAY
Bristol University Ophtalmology Section/UK
Kaynak : Bristol University
Ophtalmology Section/ UK
Vsy-com

[h=2]Kıbrıs Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]