Stent mi daha iyi? Bypass ameliyatı mı daha iyi?
Aslında ikisini birbiriyle karşılaştırmak pek doğru değildir. Bazı hastalarda stent, bazılarında bypass ameliyatı daha iyidir. Bazılarında ise ikisi birbirine eşittir, hasta ikisinden birisini kendisi secer.
Hastaya hangi tedavinin uygun olduğu hastanın şikayeti, muayene bulguları, diğer bazı testleri (eko, sintigrafi gibi), en onemlisi de anjyo sonucuna gore belirlenir. Buna ilgili hekimi karar verir. Bazen tartışmalı durumlarda konsey tarafından karar verilir. Bazı durumlarda stent ustundur, doğrudan stent tedavisi onerilir. Bazı durumlarda bypass cerrahisi ustundur, doğrudan bypass cerrahisi onerilir. Bazı durumlarda ise ikisinin neticesi birbirine yakındır, karar hastaya bırakılır.
Stent, bypass ameliyatı kesin cozum mudur?
Koroner damar hastalığı kronik, omur boyu suren bir hastalıktır. Stent veya bypass ameliyatı yapmakla hastalık kaybolmaz. Mesela apandisit ameliyatı olursunuz, apandisit cıkarılır, daha sonra omur boyu apandisit olmazsınız. Ancak kalp damar hastalığı bypass ameliyatı olmakla kaybolmaz. Mesela bypass yapılan damarlardan en az birisi ilk yılda % 15 oranında 10 yılda % 40-50 oranında tekrar daralmaktadır. Daralma daha cok bacaktan alınan damarlarda gorulmektedir. Goğusten alınan damarlar uzun yıllar acık kalabilmektedir (20 yılda % 90 oranında). Yine stent olmakla da hastalık kaybolmaz. İlaclı stentlerde % 5-10 daralma riski vardır. Ya da bazen stentte daralma olmaz, başka bir damar bolgesinde daralma olur. Bu nedenle bypass ameliyatı veya stent olan hastaların omur boyu aşağıdakilere dikkat etmesi gerekir:
-Hekimine duzenli kontrollere gitmelidir.
-İlaclarını duzenli almalıdır.
-Sigara icmemelidir.
-Diyetine dikkat etmelidir.
-Hekiminin onerisine gore duzenli egzersiz yapmalıdır.
Bunlara dikkat edildiği takdirde uzun yıllar bir sorun olmadan stent ve bypass hastaları hastaları hayatlarını surdurebilirler.

[h=2]Gaziantep Kardiyolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]