Proloterapi, zayıflamış eski işlevselliğini kaybetmiş eklemleri, kıkırdakları, ligamentleri ve tendonları guclendirmek tekrar eski haline getirmek icin proliferan solusyonların enjeksiyonu ile karakterize bir tedavi şeklidir. Proloterapi, iyileşmeyi uyaran bir enjeksiyon tekniğidir, gucsuz ve yetersiz dokularda hucre oluşumu ve rejenerasyon sağlar. Travma sonrası oluşan tendon ve ligament sorunlarının, yetersiz doku tamiri nedeniyle iyileşemeyip kronik ağrıya neden olduğu vakalar proloterapinin en fazla başarılı olduğu vakalardır.
Toplumun diğer kesimleri icin proloterapi ile doğal yoldan iyileşme ne kadar iyi bir tedavi seceneği ise, gecimlerini sağlıklı bedenleri ile kazanan amator ve profesyonel sporcular icin de en az o kadar değerlidir.
Genc yaşlardan itibaren yoğun antreman programları uygulayan, musabakalarda kazanmak icin insanustu efor harcayan bu beden emekcilerinin doğru egzersiz programlarını uygulaması, uygun diyet elemanlarını yeteri kadar tuketmesi ve duzenli sağlık kontrollerinden gecmesi gerekir. Bu kontroller kalp-akciğer sisteminin kontrolu, kas kitlesi ve egzersiz kapasitesinin olcumunun yanısıra bağ dokusu elemanlarının kuvveti ve stabilitesinin kontrolunu de kapsamalıdır.
Sporcunun performansını etkileyen, ızdırap veren sakatlıkları henuz daha olgunlaşmadan/ farkındalık seviyesine ulaşmadan tespit etmek ve onlem almak mumkundur. Boylece bir sporcunun uzun sakatlık donemleri yaşaması ya da bir dizi ameliyat gecirmesinin onune gecilmiş olur. Bir futbolcunun yapılan kontrolunde kasık bolgesinde (pubis) tespit edilen bir hassas nokta; bir basketbolcunun dizindeki zayıf bir ic yan bağ; bir teniscinin epikondili uzerindeki hassas nokta ya da bir gureşcinin iliolomber bağ hassasiyeti ilgili bolgeye proloterapi uygulanarak giderilebilir; boylece en cok kullanılan bağ dokusu elemanları guclendirilerek olası bir sakatlık engellenmiş olur.
Sakatlıklar her ne kadar ongorulebilir ve engellenebilir olsa da talihsiz bir şekilde sakatlık yaşayan sporcular proloterapi sayesinde bu sorunlarından doğal yoldan, ameliyatsız ve daha kısa bir surede˟ kurtulabilirler. Spor yaralanmalarının tedavisinde amac, sporcuyu, sakatlığın uzamasına veya tekrarlamasına neden olmayacak en kısa surede mumkun olabilecek en iyi performansla spora dondurmektir.
Sakatlık yaşanan bolgede doku iyileşmesi 3 aşamada gercekleşir:
. Yaralanmadan sonra 3-4 gun suren: Enflamasyon donemi,
. 3-6 hafta suresince: Tamir ve yenilenme donemi,
. 1-2 yıllık surede: Remodeling(Yeniden şekillenme) donemi.
Spor yaralanmalarının tedavisi˟˟:
.On tedavi: Enflamasyon cevabını kontrol etmek amacıyla ağrının ve kas spazmının azaltılması. (Koruma, istirahat)
.Kesin tedavi: Tamir fazı ve yeniden şekillenme suresince tam iyileşme sağlanıncaya kadar proloterapi ve germe-guclendirme egzersiz programının kombine edilerek uygulanması şeklinde olmalıdır.
Proloterapi tedavisi kişiye ozel duzenlenen, 15-30 gunluk periyodlarla uygulanan bir enjeksiyon yontemidir. Enjekte edilen sıvı kimyasal bir madde, ilac ya da steroid(kortizon vs) değildir; yoğunlaştırılmış dextroz (şekerli su) kullanılır. Doğal yoldan dokunun orijinal haliyle yeniden oluşturulması sağlanır. Proloterapi yonteminin en dikkat cekici yonlerinden biri ise tedavi suresince fiziksel bir kısıtlama yapılmaması, istirahat gerektirmemesidir. Hatta aksine germe ve guclendirme egzersizleri ile eklem hareket acıklığını geliştirmeye yonelik hareketler proloterapi tedavisinin tamamlayıcısı olarak hastalara uygulatılır.
(˟ : Bu konuda henuz kontrollu klinik calışmamız olmamakla birlikte geleneksel yontemler kullanılarak tedavi edilen sporculara kıyasla proloterapi uygulayarak germe-guclendirme egzersizleri uyguladığımız sporcuların daha kısa surede ve guclenerek iyileştiklerini gozlemledik.)
(˟˟ : Geleneksel yaklaşımdan farklı olarak bizim uygulamamızda soğuk uygulama, yukseğe kaldırma, kompres uygulama ve non-steroid ağrı kesici kullanmanın yeri yoktur.)

[h=2]İstanbul Anestezi Uzmanı uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]