Soru:
Benim Asus M51Va253 marka bir dizustu bilgisayarım var. Oyun oynarken ısınıp kendini kapatıyor hic bir hata vermiyor. Fandandır diye serviste fanını değiştirttim ama 10 dakika sonra gene kapandı. Sadece fişini cekip bataryayla oynadığım zaman kapanmıyor hatta hic ısınmıyor. Elektrikten diye evin elektriğini olcturdum 3 farklı elektrikciye ama sorun yok diyorlar bilgisayarın giriş cıkışlarını olcturdum onlar da sağlam. Bilgisayarı ilk aldığım 3 ay yazın sıcağında oynarken hic kapanmıyordu ancak 1 yıl oldu surekli kapanıyor. Bu sorun niye oluyor cozumu nedir?
Cevap:
Sorun ısınmadan dolayı kaynaklanıyor. Dizustu bilgisayarın pilde olduğunda ekran kartın PowerPlay teknolojisini kullanarak tasarruf moduna gecer ve saat frekanslarını otomatik olarak duşurur. Bu da kartın ısınmasını engellerken pili de daha az tuketmesini sağlar. Şarja taktığında ise kart tekrar saat frekanslarını cıkartıp tam guce gecer. Tabi yuksek frekansta calışan kart doğal olarak ısınır ve bu ısı zarar verici seviyeye ulaştığında sistem kendini kapatır. Sana uc tavsiyem var: İlki dizustunun kasasını acıp ekran kartının ustundeki soğutucuyu sokup termal macunun yenilemen. İkincisi BIOS guncellemesi yapman. Bu sayede dizustunun fan algoritması değişecek ve dhaa efektif bir soğutma sağlanacaktır. Sonuncusu ise Catalyst Control Center kurarak şarjda da ekran kartının PowerPlay modunda calışmasını sağlamak olacak. Bu sayede kart daha az ısınacaktır. İlk ve ikinci secenek zorunludur ve cozum getirmezse ucuncu secenek de uygulanmalıdır.
Asus M51Va253 dizustu oyun oynarken ısınıp kendini kapatıyor
Dizüstü Bilgisayarlar0 Mesaj
●0 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- Dizüstü Bilgisayarlar
- Asus M51Va253 dizustu oyun oynarken ısınıp kendini kapatıyor