Sporcu cocukların diş sağlığı ve laserGunumuz koşulları, gelişen teknoloji ve artan sorumluluklarımız beraberinde mevcut hayat tempomuzu arttırmaktadır. Butun bunlar olurken ihmal ettiğimiz kendi sağlığımız ve bir turlu değiştiremediğimiz kolaycılığımız oluyor. Pratikleşirken, tuketilen hazır gıdaların oranı, basit karbonhidrat ve şeker tuketimi bir hayli fazlalaştı. Bu noktalar baz alınarak cocuk sporcuların da karbonhidrat tuketiminin fazla olması goz onunde bulundurulursa, diş sağlığı da olumsuz yonde etkilenebilmektedir.
Edindiğim mesleki tecrubelerime dayanarak, tedavi icin gelen takım sporcuları ve spor lisesi oğrencileri gercekten trajik bir ağız sağlıksızlık tablosu sergilemekteler.
Bunun nedeni tabi ki antrenmanlar sebebiyle artan enerji ihtiyaclarını basit karbonhidrat ve şekerli yiyecek ve icecekleri fazla tuketerek gidermeleri. Biliyoruz ki profesyonel sporcu olmak icin bu işe erken yaşta başlanılmakta ve sporcu beslenmesinde karbonhidrat tuketimi goz onune alındığında bu durum ilerleyen yaşlarda ağız sağlığı acısından buyuk problemler teşkil edebilmektedir. Oluşan curukler eğer zamanında tedavi edilmezse, ilerleyen donemlerde curukler derinleşip akut ağrı ve abselere neden olup, sporcunun bu sefer yeterli beslenememesine ve performansının duşmesine sebep olmaktadır. Antrenmanlar esnasında bu tablo varsa akut bir durum mevcutsa bu enfeksiyonun hareketle beraber dolaşım yoluyla hayati organları etkileyebileceği kacınılmaz olabilir. O nedenle kesinlikle enfeksiyon kontrolu ve gerekli tedaviler yapılmadan musabakaya cikilmamalıdır. Duzenli diş hekimi kontrolu altında olmaları son derece onem taşımaktadır.
Gunumuzde cocukların diş sağlığı koruyucu ve onleyici sağlık yaklaşımında buyuk onem kazanmaktadır. Eskiden olan “cocukların dişleri zaten duşecek tedavi ettirmeyelim ilac veririz sonra da cekeriz nasıl olsa yenisi cıkacak “anlayışı bir suru cene bozukluğunu ve gelişimi geri bir nesil yaratmaktan başka bir işe yaramadı. Maalesef buna sebep hem ulkemizin ekonomik koşulları ve diş hekimlerimizin bu yuzden bu anlayışa teslim olmalarıdır.
Detaylı olarak tedavi protokollerini tek sayfada anlatmak oldukca zor fakat bilgimiz olması acısından uygulanan koruyucu diş hekimliği tedavilerinden ve yeniliklerden bahsedeyim.
1)- Miniklerin dişlerine ebeveynlerinin gece yatmadan once surduğu sut kazeinindenuretilmiş ozel macunlar mevcuttur.Yutmada sakınca yoktur.
2)- Rutin diş hekimi kontrollerinde yine hekimin cocuğun yaşına gore ozel florlu ajanlar uygulaması yoğun koruma sağlar. Yetişkinlere de uygulanabilmektedir.
6 ay –bir yıl kadar koruma sağlar.
3)- Ağız hijyeni eğitimleri: Hekiminizden bu eğitimleri isteyebilirsiniz. Bu eğitimler bakteri boyalarıyla yapılmaktadır (kırmızı yerler bakteri boyasıdır)
Bu boyar maddeler dişlerin uzerindeki bakteri tabakalarını gorunur hale getirir.Hastadan bu boyaları diş fırcalarken temizlemesi istenir.Sonuca bakılır ve yanlışlıklar duzeltilir. Doğru diş fırcalama ve diş ipi kullanımı oğretilir.
Cocuklara anlayacağı dilden resimli slaytlarla bu anlatılabilir ve hekim korkusunu yenmesi sağlanır.
4)Koruyucu ortodontik tedavi:Kucuk yaşta farkedilen cene ve diş dizilimi bozuklukları kucuk ortodontik mudahalelerle giderilebilir.
İleriye doğru olabilecek duzeltilmesi zor maliyetli tedavilere gerek kalmaz.
5)Fissur ortuculer ve dolgular: Bu işlem dişin retantif yuzeyinde temizlenmesi zor derin cukurcukları sterilize edip kapatarak temizlenebilirliği yuzeylerini yani dişin ciğneyici kolaylaştırmaktır. Gunumuzde bu işlem LASER desteğiyle de yapılmaktadır.Gunumuzde diş hekimliğinin her alanında (estetik diş hekimliği-diş eti hastalıkları-ortodonti braket yapıştırma” braket duşme olasılığı yoktur”-dolgu-kanal tedavileri-protez-cerrahi-implant-aft ulser tedavisi)kullanılmaktadır.Tedavi başarısı hekime ve hastaya memenuniyet kazandırır.Detaylı anlatmam burada zor olup genişce ayrıca bu konuya yer vermek gerekir.
LASER NEDİR?
Laser kelime anlamı olarak tek renkli duz ve yuksek enerji taşıyan bir ışık demetidir.Halk arasında dolgu yapılırken kullanılan ışınlı dolgu diye tabir edilen durumla karıştırılmaktadır.Sert Doku erbium yag laserleri su ile birlikte calışır. Enerji suda absorbe olur ve fotonlar su molekullerini patlatır. Bu esnada sert doku da kalkar.
LASER KULLANIMININ AVANTAJI
Calışırken titreşim olmaması ve dişe 1mm mesafeden tutulduğu icin dişe dokunmadan Doner aletin titreşimi ve baskısı dental laserde yoktur. Baskı yapmadan tedavi yapılmaktadır.
Anestezi yani uyuşturma ihtiyacının cok az olması veya hic olmaması.(vakaya gore ve hastanın ağrı eşiğine gore değişir).Genelde cocuk hastada dolgu yaparken anestezi gerekmediği durumlar oldukca fazladır.
Calışılan bolgede steril bir bir bolge oluşturması ve bu yuzden sonra hassasiyet ve ağrı oluşmaması
Cerrahi işlem sonrası hastada odem ve şişliğin cok az olması ve hasta konforunun ve iyileşmenin cok hızlı olması.
Diş hekiminden korkan hastalar ve ozellikle hamilelerde ve kalp hastalığı olanbireylerde anestezi ihtiyacı olmadığı icin laser kullanımı faydalıdır.(vaka ya gore değişkenlik gosterir
COCUKLAR İCİN FAYDALI MI?
Hekimin davranışı , tecrubesi ,bilgisi bu konuda onemli olup laserin titreşiminin olmaması ve baskı hissetmeyişi anesteziye coğunlukla ihtiyac duyulmaması onları ilk randevuda kazanmak adına iyi bir yaklaşım olacaktır.
Hepinize sağlıklı, dinamik, sportif gunler dilerim.
DİŞ HEKİMİ FİTNAT FİŞEKCİ
.
[h=2]Samsun Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sporcu cocukların diş sağlığı ve laser
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sporcu cocukların diş sağlığı ve laser