Sporcu beslenmesinin onemi!Sporcu beslenmesi, spor yapanlar ya da profesyonel sporcuların, atletik performansa yonelik beslenme ve spor bilimlerinin bir sentez icerisinde hem araştırmaların hem de uygulamaların yapıldığı beslenme bilimi dalıdır.
Sporcu Beslenmesinin Amacı
Sporcu beslenmesinin amacı; Sporcunun cinsiyetine, yaşına, gunluk fiziksel aktivitesine ve yaptığı spor turune gore antrenman ve musabaka donemlerine yonelik duzenlemeler yapılarak besinlerin yeterli ve dengeli bir bicimde almasıdır. Sporcu beslenmesi planlanırken sporcunun boy ve kilosu, vucut yağ yuzdesi, beslenme bilgi duzeyi, beslenme alışkanlıkları, sağlık durumu, sosyal ve ekonomik koşulları da dikkate alınarak sporcu sağlığını korumak ve sporcunun performansını geliştirebilmektir.
Sporcu Beslenmesi Performansı Nasıl Etkiler?
Sporcu beslenme performansı ceşitli yollarla etkilemektedir. Organizmamızın gunluk 50 ceşidin uzerinde besin ogesine gereksinimi bulunmaktadır. Besin ogelerinin belirli bir sure yetersiz tuketimi veya birkacının tuketilmemesi sağlık ve performansı olumsuz yonde etkilemektedir.
Diyetle alınan temel besin ogelerinde onemli olcude bir yetersizlik olmadığı surece, beslenme sihirli bir şekilde kısa surede performansı etkilemeyecek, Orneğin 100 metrelik koşu suresini yarıya indirmeyecektir. Fakat sezon suresince optimal beslenme ile performansta farklılık yaratılabilmektedir. Sağlıklı kalmak, kendini iyi hissetmek icin, yoğun antrenman yaparak, kondisyonu arttırmak mumkun olabilmektedir.
Sporcu beslenmesinin sporcuya faydaları nelerdir?
İyi bir beslenme programı ve eğitimi sporcu, antrenorunun verdiği antrenmana kolay uyum sağlamakta ve her turlu antrenmanı yapacak guce kavuşmakta ve performansını arttırmaktadır.
Her spor dalında, dikkat ve oyuna konsantrasyon onemlidir, bunun icin de temel etkenlerden bir tanesi de yeterli ve dengeli beslenmedir.
İyi beslenen bir sporcu her zaman, her ortama ayak uydurabilecek guce ve dayanıklılığa sahip olarak, seyahatlere dayanıklı bir yapıda olur.
Ozellikle spora başlama yaşının kucuk olması nedeniyle, yeterli ve dengeli beslenme sonucu cocukların buyumesi ve gelişmesi ust duzeye erişmekte ve yetişkinlikte istenilen vucut olculerine ulaşılmaktadır.
Hastalıklara yakalanma ve sakatlanma oranı az ve hastalık suresi kısadır.
Sporcu Beslenmesi Onerileri
Uc ana oğun yapılmalıdır. Ana oğunlere ilaveten ara oğunler enerji desteği sağlamak adına yararlı olmaktadır. Gunde uc-ana oğun, iki-uc ara oğunden oluşan beslenme programları performansınızı olumlu yonde etkileyecektir. Neden 3 ana oğun? Cunku sık aralıklarla beslenmek gereğinden fazla besin alımını onler. Acıkmayı onleyerek bir sonraki oğunde besin alımını azaltır.

Yeterli ve dengeli beslenme programı uygulayan bireylerde ekstra vitamin ve mineral desteğine gereksinimi yoktur. Ancak yeterli beslendiğinden emin olmayan bireyler uzman onerisi ile kullanabilirler. Fazla kullanmak daha iyi etki sağlar doğru bir yaklaşım değildir. Fazla kullanım sağlığı olumsuz yonde etkileyerek vitamin ve mineral dengesini bozabilmektedir.

Egzersiz oncesi ve sonrasındaki besin secimleri, egzersizden beklediğiniz sonuc icin oldukca onemlidir. Egzersizden 1 saat oncesinde yiyeceğiniz kompleks karbonhidratlı besinlere ek olarak, proteinli bir besin egzersiz suresince sizin guclu kalmanızı sağlayacaktır. Orneğin; bir meyve yanında 1 bardak yağsız sut, 1 adet muz ile 10 ciğ fındık veya 3-4 galeta ile yanında ayran gibi.

Calışan kasların artan enerji gereksinimini karşılamak icin besin oğelerine ozellikle karbonhidratlara olan ihtiyac artmaktadır. Egzersiz bittikten sonra kaslardaki karbonhidrat depoları azalır. Bu sebeple, egzersiz bitimindeki ilk yarım saatte, protein oranı yuksek yanında yağsız karbonhidrat iceren bir oğun tercih edilmelidir.

Demir ve kalsiyum tuketimi duşuk olan kadınlarda doktor kontrolu altında demir emilimini artıran C vitamini kullanmaları gerekebilmektedir. Diyetlerinde demir ve kalsiyumdan zengin kaynakları olan yiyecek ve icecekleri ilave etmeleri onemlidir. Egzersiz yoğunluğu arttıkca enerji ve besin oğeleri gereksinimi de artmaktadır. Karbonhidrattan sağlanan enerji oranı artırılmalıdır.

[h=2]Mersin Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]