Bir coğunuzun bildiği uzere yuksek lisans uzmanlık alanım sporcularda beslenme uzerine. Ulkemizde de bu konu ile ilgili inanılmaz yanlış bilgi ve inanışlar mevcut.
BIR TAKIM SPOR EĞITMENLERI BESLENME BILIMI HAKKINDA EN UFAK BIR BILGI BILMEDEN DIYET PROGRAMLARI HAZIRLAYIP, FUTURSUZCA SUPPLEMENT KULLANIMINI TEŞVIK EDIP INSANLARDA KARACIĞER, BOBREK HASTALIKLARI OLUŞMASINDA ONAYAK OLUYORLAR.
BIR TAKIM YAŞAM KOCLARI HEM BESLENME HEM DE ANTRENMAN PROGRAMLARI YAZABILDIKLERINI IDDIA EDIYORLAR BILMEM KAC SAATLIK SERTIFIKASYON ILE.
VE BIR TAKIM DIYETISYENLER DAHA SPOR ILE EGZERSIZ VE FIZIKSEL AKTIVITE NEDIR, BIRBIRINDEN FARKI NEDIR BILMEDEN CVLERINE SPORCU DIYETISYENI YAZIP ANTRENMAN PROGRAMINIZA BAKMADAN PROTEIN ŞOLENINDEN OLUŞAN DIYET LISTELERI CIKARTABILIYORLAR KARŞINIZA.
Aman dikkat! Ve sonuc en iyi ihtimalle husran olabiliyor ya da en kotu ihtimalle bilgisiz kişilerin elinde metabolizmanız alt ust edilmiş olabiliyor.
Kendisinin sporcu diyetisyeni olduğunu iddia eden kişilere spor bilimleri yuksek lisans diplomasını sorunuz.
Oncelikle iyi bir sporcu diyetisyeni ;
BESLENME VE DİYETETİK LİSANS MEZUNU OLUP,
SPOR BRANŞINI/POZISYONUNU COK IYI BILIP ANALIZ ETMELI,
ANTRENMAN PROGRAMINI OKUYUP YORUMLAYABILMELI,
SPOR FIZYOLOJISI, ANTRENMAN BILGISI, EGZERSIZ BIYOKIMYASINI COK IYI BILMELI VE BU KONULARDA MUHAKKAK EĞITIM ALMIŞ OLMALI,
BU BILGILERI BESLENME BILIMI ILE BIRLEŞTIRIP EN IYI ŞEKILDE SPORCUYA SUNMALIDIR.
Mesela futbolda bir forvet ve sağ bek oyuncusunun kullandığı enerji sistemleri, mac boyunca nabız aralıkları, mac boyunca urettikleri laktat miktarları vs bir suru parametresi farklı olacağı gibi tabii ki beslenme programları ve enerji ihtiyacları da farklı olacaktır.
Ancak bu parametleri yorumlayamayan uzman olmayan kişilerin elinde sonuc ne yazık ki husran olacaktır. Olimpiyatlarda ve musabakalarda gercek bir başarı icin ciddi bir spor bilimi eğitimi almamış kişilerle bu başırıyı elde etmek mumkun değildir.
Bir başka ornek vermek gerekirse mesela fitness ile amacımız fit olmaktır ancak var olan durumumuza bağlı olarak izlediğimiz yollar değişebilir. Orneğin;
COK YAĞLI BIR VUCUDUMUZ VARDIR VE YAĞ YAKIMI ILE FIT OLABILIRIZ BURADA AMAC YAĞ YAKMAK OLMALI VE EGZERSIZ PROGRAMI ONA GORE HAZIRLANIR BESLENME PROGRAMI DA ONUNLA KOORDINELI OLMALIDIR.
KASLARIMIZ YETERI KADAR GUCLU DEĞILDIR. KASLARI GUCLENDIRMEK/ARTIRMAKTIR AMACIMIZ EGZERSIZ PROGRAMINIZ BUNA UYGUN HAZIRLANIR VE BESLENME PROGRAMINIZ DA BUNA GORE DUZENLENMELIDIR.
BAŞKA BIR ORNEKTE ISE YAĞ KUTLEMIZ/KAS KUTLEMIZ IDEALDIR AMA KARDIYOPULMONER SISTEMIMIZ(PERFORMANS DA DIYEBILIRIZ) ZAYIFTIR BUNU GUCLENDIRMEYE YONELIK EGZERSIZ DUZENLENIR VE BESLENME PROGRAMINIZ YINE EGZERSIZ PROGRAMINIZLA KOORDINELI OLMALIDIR.
Mesela fitness yapıyorum nasıl beslenmeliyim sorusu bana cok sık gelen bir sorudur ve asla tek bir cevabı yoktur. Ben bu soruyu soranlara oncelikle şu soruyu soruyorum; amacınız nedir? Yağ yakmak, kas kutlesi artırmak, performans artırmak veya bunlardan birkacı birlikte...
Unutmayın egzersiz programı da beslenme programı da bireysel olarak hazırlanmalıdır, size ve amacınıza uygun olmalıdır, birbirini tamamlamalıdır.
Kaynak: http://www.ttdiet.com/blog/3/sporcu-beslenmesi-neden-onemlidir?
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sporcu beslenmesi nedir? Kimler sporcu diyetisyenidir?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sporcu beslenmesi nedir? Kimler sporcu diyetisyenidir?