Beslenme sporcunun performansını ve gelişimini doğrudan etkileyen bir faktordur.
İnternetteki bilgi kirliliğine bir nebze ışık tutabilmek icin butun puf noktalarını sizlerle paylaşacağım
İlk adım enerji hesabıdır ve kafaya gore değil formul doğrultusunda hesaplanır.
370[21,6 x yağsız kutle) bu formul bize bazal metabolizma hızını verir. Daha sonra uygun spora dalına ve amaca gore fiziksel aktivite kat sayısı ile carpılır ve “Enerji Gereksinimi” hesaplanır.
Gunluk protein ihtiyacı (0,8-2 gr x kg) olarak kişinin yaptığı spora,şiddetine,amacına ve sporcu kimliğine gore değişir. Spordan once ortalama olarak (0,15-0,25 gr x kg) olarak spordan sonra ise (0,25-0,30 gr x kg) olarak hesaplanır ve diyet listesi duzenlenir.
Karbonhidratlar yapılan spor turune ve amaca gore değişiklik gosterir fakat basit şeker değil kompleks bir karbonhidrat alımı olmalıdır. Gunluk enerjinin %35-70 arasında farklılık gosterebilir. Ortalama olarak spordan once (0,3-0,4 gr x kg) olarak duzenlenir. Spor sonrası toparlama sureci icin (0,7-0,8 gr x kg) olarak ayarlanır.
Yağlar ozellikle bitkisel kaynaklı coklu ve tekli doymamış yağ asitlerini iceren secilmelidir.?Orneğin zeytinyağ, fındık, balık, soya,kanola ve sut ve sut urunlerin
Sıvılar elektrolit dengesizliği yaşanmaması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Egzersiz oncesi (5-7 ml x kg) olarak sıvı alınmalıdır. Egzersiz sırasında her 20,25 dakikada bir 120-320ml su tuketilmelidir.
Bu oranlara ve yuzdelere kan bulgularınıza, yaptığınız spor turune ve şiddetine,amacınıza sporcu kimliğinize gore diyetisyen karar verir.. Lutfen sadece spor salonunda haftada 2-3 gun ağırlık kaldıran kişiler kendi kendilerini sporcu olarak adlandırıp yuksek proteinli diyet yapmasınlar. Uzun vadede ciddi kalp-damar, karaciğer ve bobrek problemleriyle karşılaşabilirler.
[h=2]Antalya Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır? İşte size yanıt
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır? İşte size yanıt