Sağlıklı bir yaşam icin beslenmenin ve sporun onemi onceden beri bilinmektedir. Hipokrat M.O. 480 yılında sağlıklı yaşamın temel ilkesini şu şekilde acıklamıştır. “Sağlıklı yaşam, bireyin beden yapısı (kalıtım) ve ceşitli besinlerin etkilerinin bilinmesini gerektirir. Ancak beslenme tek başına sağlıklı yaşam icin yeterli değildir, egzersizde yapılmalıdır.” Bununla birlikte beslenme ile gucluluk arasındaki ilişkinin onemi eski Yunanlılar devrinde olduğu gibi sporun ilk orgutlenmesi cağlarında da bilim adamlarınca belirtilmiş ve konu uzerinde onemle durulmuştur.
Beslenme kavramı spor olgusu icerisinde, kimine gore sihirli bir değnek, kimine gore ise zorunlu bir eğitim ve uygulama surecini ifade eder. Organizmanın gunluk 50 ceşidin uzerinde besin oğesine gereksinimi bulunduğunu duşunursek, besin oğelerinin belirli bir sure yetersiz tuketimi veya birkacının tuketilmemesi halinde, sağlık ve performansın olumsuz yonde etkileneceği sonucuna ulaşırız.

Beslenme butundur ve sporcunun performansını en ust duzeye cıkaracak sihirli yiyecek ve icecekler yoktur. Onemli olan sporcunun, sporcu beslenmesi kuralları icerisinde, yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanmasıdır. Dengeli bir beslenme ile gelişme gosteren sporcu performansının, yapılan araştırmalar yetersiz beslenme ile duşeceği sonucuna varmışlardır.

Alınan temel besin oğelerinde onemli olcude bir yetersizlik olmadığı surece, beslenme durumu sihirli bir şekilde kısa surede performansı etkilemeyerek, orneğin 100m koşu suresini yarıya indirmeyecektir. Fakat yıllık sezon suresince optimal beslenme ile performansta farklılık yaratabilmektedir.

Sağlıklı kalmak, kendini iyi hissetmek icin yoğun antrenman yaparak, kondusyonu artırmak mumkun olabilmektedir. Bu şartların sağlanması ise kazanm ve kaybetme arasındaki farkı belirlemektedir.

İYİ BESLENMENİN SPORCUYA SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

Beslenme uzmanları, her koşulda iyi beslenen bir sporcunun iyi beslenmeyen veya besinlerine hic dikkat etmeyen bir sporcuya gore elde ettiği bir takım avantajları olduğu goruşundedirler. Bu avantajları ise aşağıdaki gibi sıralamaktadırlar.

Sporcunun antrenman etkinliği maksimum duzeydedir: İyi bir beslenmeyle sporcu, antrenorunun verdiği antrenmana kolay uyum sağlamakta ve her turlu antrenmanı yapacak guce kavuşmakta ve performansını arttırmaktadır.

Ust duzey mental konsantrasyon ve dikkate sahiptir: Her spor dalında, dikkat ve oyuna konsantrasyon onemlidir, bunun icin de temel etkenlerden bir tanesi de yeterli ve dengeli beslenmedir.

Seyahatlere dayanıklı ve yabancı cevreye kolay uyum sağlamaktadır: İyi beslenen bir sporcu her zaman, her ortama ayak uydurabilecek guce ve dayanıklılığa sahip olmaktadır.

Buyume ve gelişmesi ust duzeydedir: Ozellikle spora başlama yaşının kucuk olması nedeniyle, yeterli ve dengeli beslenme sonucu cocukların buyumesi ve gelişmesi ust duzeye erişmekte ve yetişkinlikte istenilen vucut olculerine ulaşılmaktadır.

Hastalıklara yakalanma ve sakatlanma oranı az ve hastalık suresi kısadır: Yapılan calışmalarda, iyi beslenen sporcuların hastalanma ve sakatlanma oranlarının iyi beslenmeyenlere gore daha az olduğu saptanmaktadır. Hatta sakatlanma oranının iyi beslenmeyle %50 gibi yuksek oranlarda azaltılabileceği de belirtilmektedir.

Beslenme eğitimi yoluyla davranış değişikliğinin oluşturulabilmesi, hem bilgi duzeyinin geliştirilmesi, hem de beslenme ile ilgili tutum ve inanışların değiştirilmesi ile sağlanabilir. Yeterli ve dengeli beslenme icin alınacak onlemlerin yararlı olması da ancak sporcu beslenmesi eğitimine verilecek onemle olasıdır.


[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]